640
Κέικ

Muffins με μπανάνες, σταφίδες και καρύδια

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα «στερεά» υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε υψηλή ταχύτητα, τη μπανάνα και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  4. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  5. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε τα «στερεά» υλικά σιγά σιγά, περιμένοντας δηλαδή να ομογενοποιηθεί το μίγμα, προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση.
  6. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το μίγμα, αλλά όχι παραπάνω.
  7. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το ρούμι, τις σταφίδες και τα καρύδια.
  8. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  9. Τοποθετούμε σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 20 περίπου λεπτά.
  10. Βγάζουμε από τον φούρνο τα muffins, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
servings
Για 28 muffins
cook
ΥΛΙΚΑ

200 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
540 γρ. μπανάνα, αλεσμένη σε πουρέ
200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
2 γρ. αυγά
300 γρ. αλεύρι μαλακό
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. κανέλα, σκόνη
3 γρ. αλάτι
50 γρ. ρούμι μαύρο
50 γρ. σταφίδα μαύρη
80 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασίας της φόρμας

Mια μερίδα 60g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
170.1
9%
Λιπαρά
8.3g
12%
Κορεσμένα λιπαρά
1.6g
8%
Σάκχαρα
7g
8%
Νάτριο
0.04g
2%
Φυτικές Ίνες
1g
4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κατερίνα Χατζήραϊ
Κατερίνα Χατζήραϊ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το muffins με μπανάνα, σταφίδες και καρύδια αποτελεί μια πολύ θρεπτική και εναλλακτική πρόταση γλυκού, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί ως απογευματινό σνακ. Είναι ένα γλυκό με ωραία γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, η μπανάνα που περιέχει η συνταγή, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, άρα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος και γενικότερα εξασφαλίζει σωστή κυτταρική λειτουργία.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό υλικό της συνταγής είναι τα καρύδια, τα οποία προσδίδουν επιπλέον θρεπτική αξία στο γλυκό, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα και μαγνήσιο. Επιπλέον, η προσθήκη σταφίδας παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών καθώς και αντιοξειδωτικών.

Άλλα δύο υλικά της συνταγής που εμπλουτίζουν τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η κανέλα και η μελάσα, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κανέλα συμβάλλει επιπλέον στη μείωση της γλυκόζης του αίματος, καθώς παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η μελάσα περιέχει σεβαστές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, αποτελώντας σημαντικό σύμμαχο για την υγεία μας.

Το μάφιν, είναι γευστικά πλούσιο και αποτελεί αδιαμφισβήτητα εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, με μόλις 170 θερμίδες. Μπορεί λοιπόν, να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

  • Γιάννης Λουκάκος
    Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Κατερίνα Χατζήραϊ
    Κατερίνα Χατζήραϊ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

Σας ενδιαφέρει επίσης: