Κέικ

Kέικ καρότο με σταφίδες και κανέλα

Γιάννης Λουκάκος
2 λεπτά να διαβαστεί
Kέικ καρότο με σταφίδες και κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα «στερεά» υλικά, δηλαδή το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, σε υψηλή ταχύτητα, το βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά διαδοχικά, ρίχνοντας το ένα και περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα, πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το καρότο, τις σταφίδες, τους χυμούς και τα ξύσματα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και αυτά στο μείγμα.
  5. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Bγάζουμε το σύρμα από το μίξερ και τοποθετούμε τον γάντζο ή το φτερό
  6. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε στο μείγμα τα «στερεά» υλικά, σιγά σιγά, και πάλι περιμένουμε να ομογενοποιηθεί πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση
  7. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Ρίχνουμε το μείγμα σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160° C για 1 ώρα περίπου.
  8. Βγάζουμε από τον φούρνο το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
servings
Για μια φόρμα 32*10
cook
ΥΛΙΚΑ

150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
130 γρ. αυγά ολόκληρα, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. καρότο, τριμμένο
130 γρ. σταφίδα μαύρη
10 γρ. χυμός λεμονιού
20 γρ. χυμός πορτοκαλιού
10 γρ. ξύσμα λεμονιού
10 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
14 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. αλάτι
5 γρ. κανέλα, σε σκόνη
285 γρ. αλεύρι μαλακό
95 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
285
14%
Λιπαρά
12,7g
18%
Κορεσμένα λιπαρά
5,4g
27%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,1g
6%
Φυτικές Ίνες
1,2g
5%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ειρήνη Χαρτερού
Ειρήνη Χαρτερού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το κέικ καρότου αποτελεί μια υγιεινή συνταγή υψηλής διατροφικής αξίας, με μόλις 280kcal ανά μερίδα, και γι’ αυτό αποτελεί μια καλή πρόταση για πρωινό γεύμα ή για απογευματινό σνακ. Είναι μια συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μιας και περιέχει πορτοκάλι, λεμόνι, καρότο, καρύδια και σταφίδες.

Ευεργητική δράση στην όραση

Το βασικό συστατικό της συνταγής είναι το καρότο, μια τροφή πλούσια σε β-καροτίνη (ουσία που συνθέτει την βιταμίνη Α), που έχει ευεργετική δράση στην όραση. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.

Πλούσιο σε βιταμίνη D

Μία μερίδα από το κέικ καρότου καλύπτει κατά 98% τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών, καθώς έχει και θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, των αγγείων και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη).

Πηγή καλών λιπαρών οξέων 

Εξαιτίας των καρυδιών που περιέχονται στο κέικ μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πηγή καλών λιπαρών οξέων (ω-3, ω-6) και αποτελούν ασπίδα για τις αρτηρίες και για την καρδιά.

Φυτικές ίνες και η δράση τους

Η συνταγή αυτή περιέχει μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, που υπάρχουν στις σταφίδες και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού.

Αυτά λοιπόν είναι τα κύρια θρεπτικά συστατικά και οι ευεργετικές δράσεις που μας χαρίζει το κέικ καρότου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιέχει άλλα ιχνοστοιχεία ή βιταμίνες.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Ειρήνη Χαρτερού
Ειρήνη Χαρτερού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος