Γλυκά

Μπάρες με μύρτιλα

1 λεπτό να διαβαστεί
suntagi mpares me murtila
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής με τον σπασμένο λιναρόσπορο και το baking powder.
  3. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το αυγό και τη λιωμένη μαργαρίνη, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και πλάθουμε σε μια μαλακή ζύμη.
  5. Μεταφέρουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο. Με ένα μικρό μαχαίρι ή το εργαλείο για την πίτσα, κόβουμε παραλληλόγραμμα κομμάτια. 
  6. Πλάθουμε και ανοίγουμε ξανά το φύλλο μέχρι να έχουμε 10 ισομεγέθη κομμάτια.
  7. Απλώνουμε στην μια πλευρά του κάθε κομματιού ζύμης 1 κουταλάκι γλυκό μύρτιλο με τσάι τριαντάφυλλο. Με το δάχτυλό μας βρέχουμε με λίγο νεράκι τα όρια του φύλλου και το διπλώνουμε. Με ένα πιρουνάκι ενώνουμε τις άκρες.
  8. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με όλες τις μπάρες.
  9. Τις μεταφέρουμε στην λαμαρίνα και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  10. Απολαμβάνουμε με το γάλα ή τον καφέ και λίγο γιαούρτι με σιρόπι από το γλυκό κουταλιού μύρτιλο.
servings
Για 10 μπάρες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 1 1/2 (180 γρ.) κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/3 κούπας (40 γρ.) σπασμένο λιναρόσπορο
  • 1 κουτ. γλυκού baking powder
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας λιωμένη μαργαρίνη
  • 250 γρ. γλυκό μύρτιλο με τσάι τριαντάφυλλο Yiam
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
102
5.1%
Λιπαρά
2g
2.2%
Κορεσμένα λιπαρά
0.33g
1.7%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0.01g
0.4%
Φυτικές Ίνες
1.6g
0%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ιωάννα Μασούρα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Η συνταγή μπάρες με μύρτιλα αποτελούν μια γευστική επιλογή ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι και θα σας πρότεινα να τις φτιάξετε και να τις καταναλώσετε ως ενδιάμεσο σνακ ή σνακ πριν την άσκηση μιας και θα σας προσφέρουν ενέργεια αλλά θα σας κρατήσουν και χορτάτους.

Αλεύρι ολικής άλεσης

Η παρουσία του άλευρού ολικής άλεσης κάνουν τις μπάρες χορταστικές λόγω των αυξημένων φυτικών ινών αλλά βοηθούν παράλληλα και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Λιναρόσπορος και μύρτιλα

Ο λιναρόσπορος μαζί με τα μύρτιλα κάνουν την μπάρα να είναι μια βόμβα αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, ο λιναρόσπορος είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής προέλευσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στην καλύτερη υγεία ενώ τα μύρτιλα περιέχουν εξαιρετικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία προστατεύει τα κύτταρα να διατηρούνται υγιή και προάγει την γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Μέλι

Η παρουσία του μελιού προσφέρει την γλυκιά γεύση χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε η χρήση λευκής ζάχαρης. Επίσης, το μέλι θα σου προσφέρει ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με την λευκή ζάχαρη καθώς και πολύτιμα αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό.

Για μία πιο υγιεινή επιλογή 

Θα ήθελα να σας προτείνω αντί για το έτοιμο γλυκό μύρτιλο που πιθανόν θα περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης να επιλέξετε μια μαρμελάδα που έχει παρασκευαστεί με φρούτα και χυμό φρούτων, για τα φυσικά τους σάκχαρα, αντί για ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τη ζάχαρη από την συνταγή.  

Καλή επιτυχία και μην ξεχάσετε να μας πείτε την άποψή σας για το πώς σας φάνηκε η συνταγή. 

  • Αγγελική Καλαμπόκα

    Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

  • Ιωάννα Μασούρα
    Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

    Είμαι η Ιωάννα Μασούρα Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή. Εργάζομαι στο επιστημονικό τμήμα της TERRANOVA HEALTH CYPRUS και παρέχω διατροφολογική υποστήριξη στο γραφείο μου στη Λευκωσία.