Ψυχολογία

Η γυναίκα ως μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη

της Ελευθερίας Μουστάκα
14 Μαΐου 2017
39279 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
superwoman mhtera suzugos kai ergazomenh

Η ζωή των γυναικών έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία 60 χρόνια. Η γυναίκα του σήμερα αγωνίζεται καθημερινά να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους που κατέχει: είναι σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη. Συνεχώς έρχεται αντιμέτωπη με διλήμματα που πρέπει να διαχειριστεί («Να παίξω με τα παιδιά μου ή να μαζέψω το σπίτι που είναι ακατάστατο;», «Μετά από 10 ώρες δουλειάς να μαγειρέψω ένα υγιεινό γεύμα ή να παραγγείλω έτοιμο φαγητό;»), ενώ οι τύψεις και οι ενοχές καραδοκούν.

Μέσα στη δύσκολη αυτή καθημερινότητα, η γυναίκα του 21ου αιώνα οφείλει να διατηρήσει την ψυχική της ισορροπία, καθώς επιστημονικές έρευνες τονίζουν πως η συναισθηματική ευεξία της μητέρας επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία των παιδιών και ολόκληρης της οικογένειας. Για να υπάρχει αυτή η ισορροπία, πρέπει όλοι οι τομείς της ζωής να χαρακτηρίζονται από αρμονία. Δηλαδή κάθε γυναίκα να νιώθει καλά με τον εαυτό της, τον σύζυγό της, το επάγγελμά της, τα παιδιά της και τις δραστηριότητές της.

Στόχος δεν είναι η απλή επιβίωση, αλλά μία ζωή με ποιοτικές εμπειρίες και στιγμές

Πώς μπορείς λοιπόν να διατηρήσεις την ψυχική σου ισορροπία;

1.Αξιολόγησε τις προτεραιότητές σου

Σκέψου τι είναι σημαντικό για εσένα και τι όχι. Η δουλειά σου ή η οικογένειά σου; Να φτάσεις ψηλά στην επαγγελματική ιεραρχία ή να είσαι μία καλή μητέρα και σύζυγος; Αφού αποφασίσεις τι είναι σημαντικότερο, μπορείς να θέσεις και τους αντίστοιχους στόχους. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η ζωή μας αναλώνεται σε στόχους που δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς ξεχνάμε τις πραγματικές μας προτεραιότητες. Να θυμάσαι να ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις προσωπικές σου αξίες και τα πιστεύω σου και όχι τις απαιτήσεις των άλλων. 

2. Καθόρισε τα όριά σου και σταμάτα να κυνηγάς την τελειότητα

Τα όρια αποτελούν την προστατευτική γραμμή που βάζεις γύρω από τον εαυτό σου για να τον προστατεύσεις. Εκφράζουν τις δικές σου αρμοδιότητες και δείχνουν στους γύρω σου τι θεωρείς αποδεκτό και τι όχι. Χωρίς όρια δεν μπορείς να πεις όχι. Και το «όχι» είναι απαραίτητο να ειπωθεί, εάν θέλεις να υπάρχει ισορροπία στη ζωή σου. Δεν μπορείς να τους ικανοποιείς όλους συνεχώς. 

3. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Με τόσους ρόλους που έχεις αναλάβει, έχεις ξεχάσει να φροντίζεις τον εαυτό σου. Αναπολείς την εποχή που ήσουν νεότερη χωρίς τόσες υποχρεώσεις. Οφείλεις να διαθέτεις χρόνο στον εαυτό σου και να κάνεις αυτό που σου αρέσει. Είναι μία δραστηριότητα; Ένα άθλημα; Μία βόλτα με την καλύτερή σου φίλη; Το διάβασμα ενός αγαπημένου βιβλίου; Η επίσκεψη στο κομμωτήριο; Ό,τι και αν είναι αυτό, φρόντισε να το κάνεις αρκετά συχνά. Ξέρεις γιατί; Γιατί μέσα από αυτό όχι μόνο εσύ θα νιώσεις καλά με τον εαυτό σου, αλλά και η οικογένεια θα λειτουργεί καλύτερα.

«Πώς θα τα καταφέρω και πάλι σήμερα;»

Το να βρεις τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά, τα παιδιά, το σύζυγο και τον ίδιο σου τον εαυτό (που τον παραμελείς πολλές φορές!) αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία, σε καμία περίπτωση όμως ακατόρθωτη. Είναι αναγκαίο να μπορέσεις να ισορροπήσεις ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ρόλους, νιώθοντας καλά με τον εαυτό σου, ξυπνώντας το πρωί χαρούμενη με όρεξη για τη μέρα που μόλις ξημέρωσε και όχι σκεπτόμενη «Πώς θα τα καταφέρω και πάλι σήμερα;». Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας σε ξεπερνούν και εσύ δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Μην ξεχνάς όμως πως το να είσαι ευτυχισμένη δε σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια και έτσι όπως εσύ τα είχες προγραμματίσει. Σημαίνει ότι αποφάσισες να είσαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις, σημαίνει να βλέπεις πέρα από τις ατέλειες. 

Χρόνια σου πολλά!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Buckingham, M. & Clifton, D. (2001). Now, Discover Your Strengths. Free Press

Felder, E. & Davisson, M. (2013). Girl, Get Your Fight Back. CreateSpace Independent Publishing Platform.

Kubik, G. (2015). How To Regain The Girl In Your Life From A-Z, Step By Step.

Ελευθερία Μουστάκα
Ελευθερία Μουστάκα MSc Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια