Έχεις παρατηρήσει πόσο πολύ επηρεάζουν τα social media την αντίληψή σου για τον κόσμο; Πιο συγκεκριμένα, έχεις μήπως παρατηρήσει πώς επηρεάζεται η εικόνα που έχεις για το σώμα σου βάσει των λογαριασμών που ακολουθείς; Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την αλληλεπίδραση των social media στην σχέση που έχεις με το σώμα σου αλλά και με το φαγητό. Ίσως μετά από αυτό το άρθρο φιλτράρεις καλύτερα σε ποιους λογαριασμούς δίνεις την προσοχή σου.
Αφιερώνεις προσωπικό χρόνο στα Social Media;
Εντάξει, εντάξει, ας παραδεχτούμε ότι έχεις ενεργοποιήσει και εσύ έστω και μία φορά στο κινητό σου την δυνατότητα να σου έρχεται ειδοποίηση όταν ξεπεράσεις κάποιο συγκεκριμένο χρόνο στα social media και το απενεργοποίησες…. Αυτό γιατί ο χ χρόνος που είχες ορίσει έγινε χ+ψ και ύστερα χ+ψ+ζ και πάει λέγοντας….
Μήπως η αρχική σου σελίδα κατακλύζεται από δημοσιεύσεις με σώματα στα οποία πιστεύεις ότι θα ήθελες να μοιάσεις; Ξέρεις… φωτογραφίες, stories, reels με χρήση διαφόρων φίλτρων προβάλλοντας την τέλεια και αψεγάδιαστη εκδοχή. Το ζήτημα είναι ότι ενώ ξέρεις ότι δεν συνάβει με την πραγματικότητα, το μυαλό σου είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, επηρεάζεται.
Επηρεάζουν τα Social Media την πεποίθηση που έχεις για το σώμα σου;
Ας μιλήσουν όμως μερικές έρευνες πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2023 από το American Phychological Association, έφηβοι και νεαροί ενήλικες που μείωσαν τη χρήση μέσων μαζικής δικτύωσης κατά 50% για λίγες εβδομάδες, είδαν σημαντική βελτίωση στο πως ένιωθαν τόσο για το βάρος τους όσο και για τη συνολική τους εμφάνιση σε σύγκριση με συνομήλικούς τους που διατήρησαν σταθερά επίπεδα χρήσης των social media.
Οι νέοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 6-8 ώρες την ημέρα στις οθόνες και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι στα social media, τα οποία εκθέτουν κάθε μέρα χιλιάδες εικόνες από φωτογραφίες ή βίντεο από celebrities, fashion models, fitness models οδηγώντας έτσι σε μία εσωτερίκευση ιδανικών προτύπων ομορφιάς, συχνά ακατόρθωτα. Το αποτέλεσμα, είναι η δυσαρέσκεια που αναπτύσσεται για το σχήμα του σώματος ή για το ίδιο το βάρος.
Συμβάλλουν τα Social Media στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών;
Σε μία άλλη έρευνα, εξέτασαν 38 προπτυχιακούς φοιτητές με συμπτώματα κατάθληψης ή/και άγχους. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιορίσουν την πρόσβαση στα social media σε όχι περισσότερο από 60 λεπτά την ημέρα, ενώ η άλλη ομάδα είχε απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά. Μετά από 3 εβδομάδες οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας σημείωσε βελτίωση στον τρόπο που αντιμετώπιζε την συνολική εμφάνιση τους.
Πολλές ακόμα έρευνες αποδεικνύουν παρόμοια αποτελέσματα. Εσύ έχεις παρακολουθήσει πόση ώρα αφιερώνεις σε πλατφόρμες όπως facebook, Instagram, tiktok; Έχεις νιώσει ποτέ συναισθήματα κατωτερότητας ή ανασφάλειας με τον εαυτό σου έπειτα από μια περιήγησή σου σε διάφορους λογαριασμούς στα social media;
Τι πρέπει να κάνεις;
Εδώ τίθεται το ερώτημα, μήπως θα πρέπει να εστιάσεις σε πράγματα που έχουν πραγματικά αξία για εσένα; Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσεις να αφιερώνεις την προσοχή σου στο άσκοπο «σκρολάρισμα» και στην κλειδαρότρυπα των social media.
Η συμβουλή του σημερινού άρθρου είναι να εστιάσεις σε πράγματα που θα σου φέρουν μεγαλύτερη προσωπική ανάπτυξη, ευτυχία και αφθονία. Με αυτόν τον τρόπο θα καλλιεργήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση η οποία δεν θα κλονίζεται από την οποιαδήποτε εφαρμογή που είναι στη μόδα ανά εποχή, έχοντας σκοπό να σου αποσπάσει την προσοχή προς δικό της όφελος.