Νέα - Ειδήσεις

Η μουσικοθεραπεία ένα νέο φάρμακο

25 Φεβρουαρίου 2007
6048 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kleidi tou sol

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στη χαλαρωτική δράση της ήρεμης μουσικής σε ασθενείς με καρδιοπάθειες αναφέρθηκε ο καρδιολόγος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και μέλους της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική, Θανάσης Δρίτσας μιλώντας στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στην εμεπειρία που έχει από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του οποίου υπάρχει εδώ και μια 10ετία η δυνατότητα να ακούνε οι ασθενείς επιλεγμένη μουσική με ακουστικά.

Πως βοηθά η μουσική τους ασθενείς;

Η ήρεμη και χαλαρή μουσική, όπως είπε, χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας όχι μόνο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και στη διάρκεια του τεστ κοπώσεως, καθώς έχει χαλαρωτική δράση με συνέπεια να μειώνονται οι παλμοί, η πίεση, οι αντιδράσεις πανικού αλλά και η αδρεναλίνη, η οποία αυξάνεται με το στρες. Έτσι, ασθενείς που προσέρχονται για τεστ κοπώσεως και ακούν μουσική για 15 λεπτά πριν από τη δοκιμασία, ηρεμούν και ενισχύονται στο να μη σταματήσουν το τεστ.

Γενικά, φαίνεται ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν θετικά το να ακούγεται μουσική μέσα στο χώρο ενός νοσοκομείου καθώς μελέτη στο Ωνάσειο έδειξε ότι το 90% των ασθενών συμφωνούν να ακούγεται μουσική στο νοσοκομείο. Μάλιστα, στο 85% των ασθενών παρατηρήθηκε μείωση του στρες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Ποιο είδος μουσικής είναι ιδανικό;

Σημαντικό ρόλο παίζει πάντως και το είδος της μουσικής που ακούγεται. Μελέτη 100 ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία και στο Καρδιολογικό Εργαστήριο του Ωνασείου έδειξε ότι το 85% αυτών ηρεμούσε με τη μουσική και είχε πιο χαμηλούς παλμούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας «μέσα από ερωτηματολόγια επιλέγουμε μουσική από αυτό που αρέσει στους ασθενείς. Δεν πρέπει όμως να είναι ούτε δυνατή ούτε να είναι υψηλής έντασης». Και συνεχίζοντας είπε ότι "μελέτες πάνω στην επίδραση της κλασικής μουσικής έδειξαν ότι η Σονάτα Κ 448 για δυο πιάνα του Μότσαρτ αποδείχτηκε ότι είχε θετική επίδραση στα άτομα που παρουσίαζαν επιληπτικές κρίσεις».

Κλινικές βιωματικής μουσικοθεραπείας

Το πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψιν το θέμα της θετικής επίδρασης που έχει η μουσική για τους ασθενείς και της σωστής επιλογής της φαίνεται και από το γεγονός ότι σε σοβαρά νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής υπάρχουν κλινικές βιωματικής μουσικοθεραπείας, όπου ο ασθενής λαμβάνει μέρος στη θεραπεία του με τη βοήθεια και τη συνεργασία του θεραπευτή του.

«Μουσική-φάρμακο» γαι την μείωση του στρες

Μία πιο απλουστευμένη μορφή μουσικοθεραπείας, όπως είπε ο κ. Δρίτσας είναι η ακρόαση προεπιλεγμένης μουσικής, η οποία φέρει το όνομα μουσική-φάρμακο. Η μουσική-φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του στρες μέσω της εισαγωγής στη διαδικασία της χαλάρωσης. Η μουσική που χρησιμοποιείται για χαλάρωση θα πρέπει να είναι αργή και να μην ακούγεται δυνατά.

Η μουσικοθεραπεία καταπολεμά την κατάθλιψη

Επίσης, η μουσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 79 ασθενείς διαπίστωσαν πως όσοι ακολουθούσαν αντικαταθλιπτική αγωγή και χρησιμοποιούσαν μουσική για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης σε σύγκριση με όσους υποβάλλονταν μόνο στην κλασική αγωγή.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», όλοι οι ασθενείς υποβάλλονταν σε ψυχολογική θεραπεία και έπαιρναν τα κατάλληλα φάρμακα. Σε 33 από αυτούς προσφέρθηκαν και 20 συνεδρίες με έναν εκπαιδευμένο μουσικοθεραπευτή, στη διάρκεια της οποίας έπαιζαν μουσικά όργανα όπως τα drums.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Έπειτα από τρεις μήνες, αυτοί οι 33 ασθενείς είχαν μεγαλύτερη βελτίωση σε τεστ αξιολόγησης του άγχους και της κατάθλιψης απ’ ό,τι οι υπόλοιποι.

Μετά από 6 μήνες, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

«Η μελέτη μας έδειξε πως η μουσικοθεραπεία, σε συνδυασμό με την κλασική αγωγή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς κατά τα πρώτα στάδια της νόσου τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρίστιαν Γκολντ, από το Πανεπιστήμιο της Jyväskylä.

«Η μουσική έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφράζονται και να επικοινωνούν με μη λεκτικό τρόπο – ακόμα και όταν βρίσκονται σε ένα σημείο όπου αδυνατούν να εκφράσουν με λόγια όσα νιώθουν»