Νέα - Ειδήσεις

«Ας αφήσουμε τους τύπους»: Η συνέντευξη

04 Μαρτίου 2013
6897 Προβολές
9 λεπτά να διαβαστεί
«Ας αφήσουμε τους τύπους»: Η συνέντευξη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στα πλαίσια της καμπάνιας του medNutrition για την εικόνα σώματος "Ας αφήσουμε τους τύπους" ρωτήσαμε άτομα από τον χώρο της διατροφής, της ψυχολογίας αλλά και των media, να μας καταθέσουν την άποψή τους.

Νέτα Σοφία, Δημοσιογράφος

Πόσο σημαντική θεωρείτε ότι είναι μια καμπάνια που αφορά την εικόνα σώματος;
Σε μια δύσκολη εποχή όπου κυριαρχούν γενικότερα τα αρνητικά συναισθήματα, μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία είναι πραγματικά πολύ σημαντική, καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Αφορά μάλιστα νέους ανθρώπους για τους οποίους το θέμα του σωματικού τους βάρους αποτελεί μία «καθημερινή ανησυχία»! Η κατάθλιψη και η αρνητική εικόνα για το σώμα μας είναι σίγουρο ότι όχι μόνο «μπλοκάρει» συναισθήματα και έχει δυσμενή επίπτωση στην καθημερινοτητά μας, αλλά -όπως σωστά επισημαίνεται- οδηγεί και σε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές που μπορεί ακόμη και να απειλήσουν τη ζωή ενός ατόμου. Το να αποκτήσει κάποιος μια θετική εικόνα για το σώμα του, σίγουρα θα τον βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να ανταπεξέλθει καλύτερα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη δύναμη τα όσα συμβαίνουν λόγω της οικονομικής κρίσης, που αναμφισβήτητα πλήττουν ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες. Ας μπούμε λοιπόν στην ουσία με τη βοήθεια των ειδικών που είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στο πρόβλημα αυτό!

Πυρογιάννη Βασιλική, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc. και Υπεύθυνη Εταιρικής Υποστήριξης nutrimed

Σε ποιους μπορεί να απευθύνεται μία τέτοια ενέργεια; (καμπάνια για την εικόνα σώματος)
Θα έλεγα ότι απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν κοιτάξει τον εαυτό τους στον καθρέφτη έστω και μία φορά στη ζωή τους, σε όσους δίνουν έμφαση στο πώς τους βλέπουν οι γύρω τους και κυρίως σε όσους θέλουν να αγαπήσουν περισσότερο το σώμα τους και την εικόνα τους, δηλαδή σε όλους! Βέβαια το θέμα φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες και τους εφήβους, και είναι σίγουρο ότι η καμπάνια θα δώσει πολλές ευκαιρίες να μάθουμε για το σώμα μας και να αισθανθούμε όμορφα με την εικόνα του. Όμως, και οι άντρες πλέον ασχολούνται όλο και περισσότερο με την εμφάνισή τους και τα συναισθήματα που τους προκαλεί. Μπορεί η αυτοπεποίηθηση στο αντρικό φύλο να επηρεάζεται περισσότερο από παράγοντες όπως η οικονομική ή η κοινωνική θέση, αλλά δεν παύει και οι άντρες, ιδίως νεαρότερης ηλικίας, να χρησιμοποιούν περισσότερο σήμερα τον καθρέφτη τους και να αντλούν ικανοποίηση (ή όχι) από την εικόνα τους.

Δούκας Προκόπης, Δημοσιογράφος

Παίζουν ρόλο τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση της εικόνα σώματος;
Τα media καθορίζουν πώς βλέπουμε το σώμα μας, στη σημερινή εποχή; Ή μήπως οι "άγνωστοι" αυτοί μηχανισμοί που διαμορφώνουν τις εκάστοτε "μόδες" - και στις οποίες τα ΜΜΕ υπακούουν; Το αυγό ή η κότα έγινε πρώτα; Το σίγουρο είναι πως, ειδικά για τις γυναίκες, η φαλλοκρατική κοινωνία της κατανάλωσης επιβάλλει ένα δυσβάστακτο βάρος: Να είναι ταυτόχρονα δυναμικές, ελκυστικές, καταναλωτικά θηλυκές και αιωνίως νεανικές, με τρόπους συχνά που είναι απολύτως απωθητικές στον (αρσενικό) δέκτη, όπως είναι τα μπότοξ και οι διάφορες πλαστικές. Δυστυχώς, τα ίδια τα "θύματα" δεν το αντιλαμβάνονται, ενώ η ιατρική βιομηχανία της ανασφάλειας το αποσιωπά. Ωστόσο, για να μην είμαστε αφοριστικοί, δεν πρέπει επ' ουδενί να εκμηδενίζουμε τη χρησιμότητα της κοκεταρίας, σε άνδρες και γυναίκες. Η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης με την κάθε είδους άθληση, η εντεινόμενη προσοχή στη διατροφή, η έκλυση ενδορφινών από την ομορφιά του φλερτ και της αναγνώρισης είναι πολύ σημαντικά πράγματα για την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία του ανθρώπου. Φτάνει να μην ξεχνάει κανείς οτι η ουσιαστική εκπλήρωση του στόχου έρχεται όχι με εξαντλητικές δίαιτες, αλλά με τη ζωντάνια και την εκπομπή της σεξουάλικότητας, από καθε κύτταρο του σώματός μας.

Σουπιός Ιωάννης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής του MediDiatrofi.gr

Μπορεί η κοινωνία να μας κατευθύνει στο να σχηματίσουμε άποψη για την εικόνα σώματός μας;
Δυστυχώς, η κοινωνία κατευθύνει τους ανθρώπους στο να σχηματίσουν άποψη για την εικόνα του σώματος τους. Αναφέρω το δυστυχώς, διότι οι άνθρωποι θα πρέπει πριν υιοθετήσουν το κάθε πρότυπο, πριν σχηματίσουν εικόνα του σώματος τους, να αποκτήσουν κριτική ικανότητα. Κριτική ικανότητα που αποκτάται μόνο μέσα από την γνώση, η οποία μας δίνεται μέσα από την σωστή πληροφόρηση. Τα φαινόμενα περιστατικών που τους απασχολεί σε έντονο βαθμό η εικόνα σώματός τους και ενίοτε παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές, όσο περνάνε τα χρόνια αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Τα κοινωνικά πρότυπα είναι τέτοια που μόνο ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων θα μπορούσε να τα υιοθετήσει. Παρόλα αυτά, αυτά προβάλλονται ως φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να οδηγούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να κυνηγούν να γίνουν κάτι που δεν είναι, οδηγώντας τον κάθε άνθρωπο σε μία μάχη με τον ίδιο του τον εαυτό. Δυστυχώς οι άνθρωποι έχουν τσουβαλοποιηθεί, από την κοινωνία που επιμένει να αγνοεί ότι ο καθένας αποτελεί ξεχωριστή και μοναδική οντότητα και χρειάζεται μοναδική και ξεχωριστή αντιμετώπιση. Στόχος πρέπει να είναι η σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου και η γνώση του σώματος του.

Ρίσβας Γρηγόρης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc., Phd, Πρόεδρος Πανελλήνιου Σύλλογου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και Γενικός Διευθυντής της Nutrimed ΕΠΕ

Μπορεί κατά τη γνώμη σας το επάγγελμα ενός ατόμου (π.χ. διαιτολόγος, chef, μοντέλο κτλ.) να επηρεάζει το πως αντιμετωπίζει και επιθυμεί να είναι το σώμα του;
Το πώς επιθυμεί κάποιος να είναι το σώμα του είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και εξαρτάται – μεταξύ άλλων – από τα πιστεύω και τις επιρροές που έχει από μικρή ηλικία. Ωστόσο, επειδή εξελισσόμαστε μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουμε και η δουλειά μας αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της καθημερινότητας ενός ανθρώπου, σίγουρα ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σώμα μας επηρεάζεται και από το επάγγελμά μας. Είναι χαρακτηριστικός ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στην βιβλιογραφία σε σχέση με την εικόνα σώματος που έχουν τα μοντέλα – ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα – αλλά και αρκετές αθλήτριες, ακόμα και φοιτήτριες Διαιτολογίας. Από την άλλη σκεφτείτε ότι μία χαρακτηριστική φράση που θα ακούσετε είναι ότι «δεν πάω σε χοντρό διαιτολόγο και σε αδύνατο μάγειρα» … όσο και εάν δεν συμφωνώ, είναι σίγουρο ότι και εμένα θα μου περνούσε από το μυαλό, εάν δεν ήμουν ευαισθητοποιημένος πάνω στο θέμα… Αυτό που λείπει λοιπόν, είναι η ενημέρωση για το φαινόμενο, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στους επαγγελματίες που διαμορφώνουν είτε τις τάσεις, είτε το ίδιο μας το σώμα.

Βαραγιάννης Παναγιώτης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sc και Γεν. Γραμματέας του Πανελλήνιου Σύλλογου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Μπορεί να αλλάξει η εικόνα του σώματός ενός ατόμου ή εδραιώνεται σε μια ηλικία και το συνοδεύει για μια ζωή;
Η εικόνα του σώματος ενός ατόμου, επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και η χρονολογική διάσταση. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια ευμετάβλητη και δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα στη ροή του χρόνου. Εφόσον, το περιβάλλον, ο κοινωνικο-οικονομικός χαρακτήρας, η αντιληπτική και κριτική ικανότητα και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου, παρατηρείται αντίστοιχη τάση προσαρμογής της αντίληψης της εικόνας του σώματος, ανάλογα με τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας. Επομένως, η αντίληψη για την εικόνα του σώματος δεν εδραιώνεται και δεν αποκτά σταθερή μορφή σε καμία ηλικιακή κατηγορία και διέρχεται από φάσεις ενίσχυσης (αυξημένο ενδιαφέρον) ή ύφεσης (αδιαφορία).

Κατσαρόλη Ιωάννα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. και υπεύθυνη καμπάνιας του medNutrition «Μερίδες: το μέγεθος... μετράει»

Θεωρείτε ότι ο σωματότυπος (σωματική διάπλαση) είναι γενετικά προκαθορισμένος;
Όπως το χρώμα των ματιών μας ή το ύψος μας, έτσι και ο σωματότυπός μας είναι «γραμμένος» στο DNA μας. Το σκαρί, του καθενός μας ξεχωριστά -αν θα είμαστε δηλαδή ψηλοί ή κοντοί, αν θα έχουμε φαρδείς ή στενούς γοφούς, αν ο σκελετός μας θα είναι μεγάλος ή μικρός, αν θα είμαστε μυώδεις ή όχι, αν θα μοιάζουμε με “μήλο” ή “αχλάδι”- είναι όλα μοναδικά μας χαρακτηριστικά, με ισχυρή κληρονομική βάση (σε ποσοστό από 35 έως 80%), που έχουν προκαθοριστεί ήδη από την εμβρυική μας ηλικία. Το μήλο, λοιπόν, θα πέσει κάτω από τη μηλιά και αυτό δύσκολα μπορεί να αλλάξει, όσο σκληρά και αν προσπαθούμε να αποκτήσουμε καμπύλες ή να απαλλαχτούμε από το μικρό σωσίβιο γύρω από την κοιλιά μας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, επειδή η φύση μας προίκισε με κοιλίτσα ή ψωμάκια. Είναι σαφές πως, για να εκφραστεί οποιοδήποτε γονίδιο, θα πρέπει να συντρέχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι, μολονότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον σωματότυπο που κληρονομήσαμε από τη μαμά ή τον μπαμπά μας, όταν τρώμε σωστά και αθλούμαστε τακτικά, μπορούμε να βελτιώσουμε, οποιαδήποτε ατέλειά μας.

Σωτήρχου Αλεξάνδρα, M.A. Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος και Διευθύντρια Κέντρου Ψυχολογικών Εφαρμογών. (ΚΕ.Ψ.ΕΦ.)

Υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ εικόνας σώματος και χαρακτήρα (προσωπικότητας); 
Η αντίληψη που έχουμε για την εικόνα του σώματος μας (σωστή ή λάθος με αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια), ενδέχεται να επηρεάζει μερικώς ή ολικώς το συναίσθημα μας και κατ’ επέκταση προσδιορίζει στοιχεία της προσωπικότητας μας και εκδηλώνεται στην συμπεριφορά μας. Το άτομο που συγκρίνεται με τα πρότυπα Ομορφιάς που προβάλλονται από τα ΜΜΕ ενδέχεται να επηρεαστεί από αυτή την σύγκριση δημιουργώντας στον εαυτό δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις, που μαρτυρούνται με εκφράσεις όπως, “αφού δεν τα καταφέρνω να έχω το τέλειο σώμα, όπως η τάδε”, ”εγώ είμαι ανίκανη, άσχημη”, “δεν αρέσω”, “δεν είμαι επιτυχημένη”, “νιώθω απελπισμένη, θυμωμένη, φοβισμένη, απορριπτέα” κ.ά. Στην συνέχεια το άτομο γίνεται απόμακρο, απότομο. Αποφεύγει να είναι με πολύ κόσμο και ή θα φάει περισσότερο «τιμωρώντας εαυτό» ή θα εκδηλώσει υστερικές και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές (ανορεξία, βουλιμία, κ.α.). Είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε ένα από εμάς να είμαστε σε επαφή με την αληθινή εικόνα του σώματος μας, να την αποδεχτούμε και, αν είναι αναγκαίο, να τη βελτιώσουμε, με βάση αντικειμενικές και πραγματοποιήσιμες προδιαγραφές. Αυτή η επιτυχία θα μας αφαιρέσει άχρηστα ψυχολογικά βάρη διότι θα έχουμε αποδεχτεί ένα σημαντικό μέρος του εαυτού μας: το σώμα μας και την εικόνα του!

Καπώλη Γεωργία, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc., επιστημονική συνεργάτης ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολόγικης Εταιρίας

Πόσο σημαντικό είναι να μας αρέσει το σώμα μας; 
Η υγιής αντίληψη για την εικόνα του σώματος μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, εκτός από όλα τ’ άλλα, και για τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, εφόσον η δυσαρέσκεια για το σώμα μας σχετίζεται συχνά με διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία), πρώιμη διακοπή κάποιας προσπάθειας μείωσης βάρους ή ακόμα και εφαρμογή εξαντλητικών διατροφικών προγραμμάτων. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αυξομειώσεις βάρους και την ανεπαρκή λήψη θρεπτικών συστατικών, με ευρύτερες αρνητικές επιδράσεις στη σωματική και πνευματική υγεία μας. Επιπλέον, η διαταραγμένη εικόνα σώματος αποτελεί εμπόδιο στις θετικές αλλαγές της εξωτερικής εμφάνισης, μιας και για να βελτιώσουμε οποιοδήποτε χαρακτηριστικό μας, πρέπει αρχικά να το αποδεχτούμε. Τέλος, είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ορθή αντίληψη για την εικόνα σώματος μας, αφού σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι με υγιή εικόνα σώματος και υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν λιγότερο άγχος, είναι πιο θαρραλέοι και διεκδικητικοί στις σχέσεις τους με τους άλλους και είναι περισσότερο πιθανό να προωθήσουν θετικές αλλαγές στο σώμα τους και να τις διατηρήσουν.

Παπαλαζάρου Αναστασίος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc., Phd και Επιστημονικός Διευθυντής nutrimed

Θα μπορούσε η ζυγαρία να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την εικόνα σωματός μας;
Ένα από τα ουσιαστικότερα εργαλεία για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο βάρους αποτελεί η αυτοπαρακολούθηση. Πρόκειται για την τεχνική κατά την οποία ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος παρακολουθεί το βάρος του, τις διατροφικές του συνήθειες, τη βελτίωση των επιπέδων άσκησης και πολλές διατροφο/συμπεριφορικές παραμέτρους. Η αυτοπαρακολούθηση του βάρους έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και μάλιστα όσο πιο συχνά ζυγιζόμαστε τόσο καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται να έχουμε. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η ζυγαριά μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, βελτιώνοντας παράλληλα και την εμφάνιση. Αν δεν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μετατρέψει το ζύγισμα σε εμμονή, η ζυγαριά μπορεί να αποτελεί ένα πολύ καλό μας σύμμαχο, συνεισφέροντας στη βελτίωση της αυτοπεποίθησής μας και συνεπώς της εικόνας του σώματος μας.

Χρύσου Γιάννης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αγαπήσει το σώμα του;
Η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει το άτομο να έρθει σε επαφή με το σώμα του. Να εντοπίσει τα σημεία που μπορεί να χρειάζονται βελτίωση. Να νιώσει πιο σίγουρο εκτελώντας τις καθημερινές του κινήσεις. Με τον τρόπο αυτό και καθώς το σώμα του εξυπηρετεί κάθε μέρα και καλύτερα τις προσδοκίες του, μαθαίνει να το αγαπάει και να το σέβεται. Για να ξεκινήσει όμως ένα άτομο με τα χαρακτηριστικά αυτά να ασκείται, θα πρέπει να αποκτήσει κίνητρα και να ακολουθήσει ένα πλάνο άσκησης, όπως και διατροφής, που να είναι βιώσιμο. Δεν θα πρέπει να υπερβάλλει των δυνατοτήτων του. Θα πρέπει να επιλέξει δραστηριότητες που θα είναι ευχάριστες και θα του προσφέρουν ευεξία χωρίς να το κουράζουν. Έτσι μπορεί να ελπίζει ότι η προσπάθεια του θα έχει διάρκεια και μέσα από την διάρκεια, επιτυχία. Παρακολουθώντας την βελτίωση των ικανοτήτων του θα αγαπήσει το σώμα του και θα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αντωνίου Παντελής, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Πως μεταβάλλεται η εικόνα σώματος ενός αθλητής όταν δεν κάνει πια πρωταθλητισμό και είναι απλώς αθλούμενος;
Οι αλλαγές που συντελούνται μετά το τέλος της καριέρας του αθλητή είναι ψυχολογικές και σωματικές. Ο παλαίμαχος αθλητής μετά από χρόνια συμμετοχών σε αγώνες που του προσέφεραν τη χαρά του “αγωνίζεσθαι” και της υπέρβασης των προσωπικών προσπαθειών, αλλά ταυτόχρονα και στερήσεις, πίεση για έλεγχο του βάρους του, ακόμη και πιθανή χρηση αμφιλεγόμενων μεθόδων, επιδιώκει να γευτεί όλα όσα έχει στερηθεί. Οικογένεια, φίλους, διασκέδαση που φυσιολογικά του έχουν λείψει. Η διατροφή και η άσκηση περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό,αρχικά οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και ποτού και σταδιακά σε πρόσληψη βάρους. Το σώμα του διαφοροποιείται πλησιάζοντας όμως τα πρότυπα του γενικού πληθυσμού. Πολλοί πρωταθλητές, έχοντας στο μυαλό τους την εικόνα τους την εποχή που αγωνίζονταν, παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και παραίτησης (που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα ο αλκοολισμός). Περισσότερο ευάλωτες είναι οι γυναίκες, ιδιαίτερα σε αθλήματα που ο έλεγχος του βάρους είναι σημαντικός (ενόργανη, ρυθμική, ταεκβοντό) και λιγότερο οι άνδρες και οι αθλητές των ομαδικών αθλημάτων.

Γραμματικάκη Εύα, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc., Scientific Project Manager at ILSI Europe

Πως αλλάζει η εικόνα σώματος ενός παιδιού που περνάει πια στην εφηβεία και τι μπορεί να το βοηθήσει στη διαμόρφωση θετικής εικόνας σώματος;
Η εφηβεία αποτελεί την περίοδο μετάβασης από την παιδική στην ενήλικο ζωή. Το μέχρι πρότινος παιδικό σώμα μεγαλώνει, αλλάζει και ο έφηβος στέκεται αμήχανος και αγχωμένος μπροστά σε κάθε νέο σπυράκι ή κιλό που βάζει. Άλλωστε, συχνά δεν είναι προετοιμασμένος για τις έντονες αλλαγές που θα δει στο σώμα του λόγω της ήβης. Ο ρυθμός όμως με τον οποίο θα έρθουν αυτές οι αλλαγές δεν είναι ο ίδιος για όλους και έτσι πολύ συχνά οι έφηβοι πέφτουν στην παγίδα της σύγκρισης με τους συνομηλίκους τους. Το πείραγμα, η κριτική και η συνεχής συζήτηση για το σχήμα και το μέγεθος του σώματός του είτε από την οικογένεια είτε από τους συνομηλίκους μπορεί να οδηγήσουν τον έφηβο σε αρνητική εικόνα σώματος. Παράλληλα, ο συνεχής βομβαρδισμός με –συχνά ψηφιακά επεξεργασμένες- εικόνες «αψεγάδιαστων» κορμιών αποτελεί ακόμα ένα πιθανό παράγοντα αρνητικής εικόνας σώματος από τους εφήβους. Η στήριξη και η υιοθέτηση ισορροπημένων συμπεριφορών από την οικογένεια και τους φίλους και η υγιής ενασχόληση με σωματική άσκηση φαίνεται να είναι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη μίας θετικής εικόνας σώματος στους εφήβους.