Νέα - Ειδήσεις

Η θρεπτική αξία των δημητριακών πρωινού σήμερα

22 Φεβρουαρίου 2013
6603 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η θρεπτική αξία των δημητριακών πρωινού σήμερα

Μείωση συνολικών σακχάρων

Μέχρι το 2013 η συνολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα μειώνεται ως και 30% κατά μέσο όρο.

Πώς; 

Η σουκρόζη (ευρύτερα γνωστή ως επιτραπέζια ζάχαρη), έχει ως επί το πλείστον αντικατασταθεί από άλευρα δημητριακών. Η καλή γεύση και υφή έχουν διατηρηθεί χάρη στην προσθήκη σιροπιού γλυκόζης και την εξισορρόπηση συστατικών όπως το αλάτι ή το κακάο, που μπορεί να επηρεάζουν την αίσθηση του γλυκού για παράδειγμα.

Είναι καλό να γνωρίζουμε:

Το σιρόπι γλυκόζης παρασκευάζεται από δημητριακά όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι. Το άμυλό του δημιουργείται από μια μακριά αλυσίδα μονάδων γλυκόζης) αφομοιώνεται σε ένα μείγμα από μικρότερες αλυσίδες γλυκόζης. Από τα διαθέσιμα σιρόπια γλυκόζης, έχουν επιλεγεί τα σωστά με βάση τις επαρκείς οργανοληπτικές ιδιότητες και χαρακηριστικά υφής τους. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί γλυκαντικά σε αυτή την ανανέωση.

Μείωση αλατιού

Μέχρι το 2013 η συνολική περιεκτικότητα σε αλάτι θα μειωθεί 8% κατά μέσο όρο.

Διατηρούμε σταθερή την ενέργεια και τα λιπαρά

Η σουκρόζη έχει αντικατασταθεί από άλλο τύπο υδατανθράκων όπως το αλεύρι δημητριακών και το σιρόπι γλυκόζης, και αυτό δεν επηρεάζει τη συνολική ενέργεια ή την περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Είναι καλό να γνωρίζουμε:

1g ενός υδατάνθρακα, όπως άμυλο, σουκρόζη ή γλυκόζηισούται με 4kcal/g (θερμίδες/g) ενώ 1g οποιουδήποτε λίπους ισούται με 9kcal/g.

Τώρα με βιταμίνη D!

Τα δημητριακά πρωινού της Nestlé τώρα έχουν και βιταμίνη D*! H βιταμίνη D συμβάλει στη φυσιολογική ανάπτυξη τωνοστών των παιδιών! Βοηθά και στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο επίσης συμβάλλει στην φυσιολογική ανάπτυξη των οστών των παιδιών. Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D. Στην Ευρώπη, το 26% έως 63% των εφήβων (12,5 έως 17,5 ετών) έχουν έλλειψη βιταμίνης D.**

Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγες φυσικές διατροφικές πηγές της βιταμίνης D, ο εμπλουτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα. Ως εκ τούτου η CPW αποφάσισε να προσθέσει τουλάχιστον 15% της ΣΗΔ*** βιταμίνης D ανά μερίδα σε πολλά από τα παιδικά δημητριακά.

*Εκτός από τα Cheerios, CiniMinis και Cookie Crisp Choco Toasts

** Η κατάσταση της βιταμίνης D μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη: ο Υγιεινός τρόπος ζωής στην Ευρώπη από τη μελέτη Διατροφή στην Εφηβεία. J Nutr. 2011 Aug 17:1-10. Gonzalez-Gross M. et al.

*** Συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Breakfast cereal news" από τη Nestle Παιδικά Δημητριακά, Φεβρουάριος 2013, Τεύχος 9