Νέα - Ειδήσεις

ΗΠΑ, μόλυνση από Glyphosate

02 Νοεμβρίου 2011
2073 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί

Κυβερνητική μελέτη αποκαλύπτει την παρουσία του glyphosate, του ζιζανιοκτόνου της Monsanto σε ποτάμια και σε βρόχινο νερό στον ποταμό Μισισιπή. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση της παραγωγής γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών. Ίχνη του πανίσχυρου ζιζανιοκτόνου glyphosate της Monsanto, γνωστό με το εμπορικό όνομα Roundup βρέθηκε στις περιοχές που διασχίζει ο ποταμός Μισισιπής, όπως ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική επιτροπή, αρμόδια για τον έλεγχο των υδάτινων πόρων (US Geological Survey- USGS).

Σε ποιες περιοχές βρέθηκε το ζιζανιοκτόνο;

Αφορά τη ζώνη με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες σε καλαμπόκι, βαμβάκι και σόγια. Τα τελευταία 15 χρόνια οι ευρύτερες περιοχές του Μισισιπή, της Αϊόβα και της Ιντιάνα έχουν δεχθεί σημαντικές ποσότητες του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, όπως αποκαλύπτει η μελέτη του USGS και όχι μόνο στο νερό, αλλά και στον αέρα, ακόμη και σε περιοχές πέραν των καλλιεργειών.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία του ζιζανιοκτόνου σε περισσότερα από το 60% των δειγμάτων σε νερό και αέρα και ότι αυτό δεν αποδομείται όπως υποστηρίζει η εταιρεία, αλλά παραμένει αναλλοίωτο και επί μακρόν στο έδαφος και στο υδάτινο οικοσύστημα, με συνέπειες στη βιοποικιλότητα φυτών και ζώων. Από την έρευνα προκύπτει αύξηση της χρήσης του στη γεωργία, όπου από τους 11 χιλ. τόνους του 1992, ξεπέρασε τις 88 χιλ. το 2007.

Περισσότερα: OGM Technical Announcement: Widely Used Herbicide Commonly Found in Rain and Streams in the Mississippi River Basin