Νέα - Ειδήσεις

Σωτήριες οι φυτικές ίνες

της Νεκταρίας Καρακώστα
17 Φεβρουαρίου 2011
4863 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ta ofeli apo tis fytikes ines

Photo source: www.bigstockphoto.com

«Σωτήρια» αποδεικνύεται η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, καθώς σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα προλαμβάνει τους πρόωρους θανάτους από σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων καρδιακά νοσήματα, καρκίνος και λοιμώξεις.

Ευεργητικές ιδιότητες φυτικών ινών

Βέβαια, οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών ως προς την απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία κατά των καρδιακών νοσημάτων έχουν αποδειχτεί και από προηγούμενες μελέτες.

Ωστόσο, βάσει των τωρινών πορισμάτων, το νέο στοιχείο είναι ότι οι φυτικές ίνες δύνανται να λειτουργήσουν προληπτικά και εναντίον θανατηφόρων νόσων.

Οι φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο μας

«Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να έχουν ευρύτερες ευεργετικές ιδιότητες απ΄ ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό», τόνισε ο Φρανκ Χου, ο οποίος ερευνά θέματα διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Harvard, υπερθεματίζοντας ότι «το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι φυτικές ίνες πρέπει να υπάρχουν σταθερά στο διαιτολόγιό μας και πρέπει να προσπαθούμε να καταναλώνουμε όσες περισσότερες φυτικές ίνες μπορούμε».

Αναλυτικότερα, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι όσοι είχαν μικρότερη πρόσληψη φυτικών ινών - άνδρες που κατανάλωναν 13 γραμμάρια και γυναίκες 11 γραμμάρια ημερησίως - με εκείνους με τη μεγαλύτερη πρόσληψη - άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσον όρο 29 γραμμάρια και γυναίκες 26 γραμμάρια ημερησίως- είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει στη διάρκεια της έρευνας από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες

Μείωση κινδύνου θανάτου

Το ίδιο συνέβη και όταν εξετάστηκαν τα αίτια θανάτου.

«Η πρόσληψη φυτικών ινών μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοαγγειακές και μολυσματικές νόσους, καθώς και από παθήσεις του αναπνευστικού, κατά 24-56% στους άνδρες και κατά 34-59% στις γυναίκες», σημειώνουν οι επιστήμονες. Για τους άνδρες μόνο, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών συνδεόταν επίσης και με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο.

Συνολικά, οι φυτικές ίνες είχαν μεγαλύτερες προστατευτικές ιδιότητες, όταν προέρχονταν από σιτάρι παρά από φρούτα, λαχανικά ή φασόλια, ίσως επειδή το σιτάρι ολικής άλεσης περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, που έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν από τις ασθένειες, είπε ο Χου.

Πάντως, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν άμεσα τον πρόωρο θάνατο, είπαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να εμπιστευθούν τους εθελοντές ότι περιέγραψαν με ακρίβεια τις διατροφικές τους συνήθειες και τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Νεκταρία Καρακώστα
Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.