Νέα - Ειδήσεις

Βασίλης Κικίλιας: "Είμαστε αυτό που τρώμε"

14 Απριλίου 2010
7692 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
Βασίλης Κικίλιας: "Είμαστε αυτό που τρώμε"

Περισσότεροι από 20.000 δρομείς –άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας- συμμετέχουν στο Γύρο της Αθήνας, που  διοργανώνεται από τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων τα τελευταία 25 χρόνια. Πρόκειται για μία διοργάνωση, που αποτελεί πλέον τον κορυφαίο αθλητικό θεσμό της πρωτεύουσας. 

Το moto του 27ου Γύρου της Αθήνας είναι «ΦΕΤΟΣ ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ». Συμβαίνουν τόσα πολλά στους Αθηναίους και τις Αθηναίες αυτές τις εποχές ερήμην τους που εμείς πιστεύουμε πως αξίζει να πάρουν τα πράγματα στα «χέρια» τους, δηλώνει ο Βασίλης Κικίλιας, Πρόεδρος του Ο.Ν.Α. του Δήμου Αθηναίων σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μίνα Ράλλη συμπληρώνοντας ότι είναι αποστολή του Ο.Ν.Α. να κάνει την άθληση κομμάτι της ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Ο φετινός Γύρος της Αθήνας θα διεξαχθεί  την Κυριακή 25 Απριλίου σε 3 διαδρομές:  των 800 μέτρων για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες, των 3 χιλιομέτρων και των 8 χιλιομέτρων που διαπερνά το κέντρο της Αθήνας.

Ο  Ο.Ν.Α. διαθέτει 300 αθλητικούς χώρους, γήπεδα μπάσκετ, volley, ποδοσφαίρου, γυμναστήρια, κλειστά και ανοιχτά γήπεδα και κολυμβητήρια επισημαίνει ο κ. Κικίλιας σημειώνοντας παράλληλα ότι τακτική άσκηση και υγιεινή διατροφή πάνε μαζί για μια ισορροπημένη ζωή.

Ειδικά η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο είναι υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία αλλά σαφώς μπορεί να βελτιώσει  τις επιδόσεις ενός επαγγελματία ή ερασιτέχνη αθλητή.

Ο Γύρος της Αθήνας αποτελεί μια σημαντική αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση 

O Γύρος της Αθήνας διοργανώνεται από τον Ο.Ν.Α. του Δήμου Αθηναίων 25 χρόνια στη σειρά. Είναι ο κορυφαίος αθλητικός θεσμός της πρωτεύουσας και επειδή η διάρκεια καθορίζει την αξία έχει προ καιρού καταθέσει τα διαπιστευτήριά του. 

Τα τελευταία 4 χρόνια που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Ο.Ν.Α. κινητοποιήσαμε όλους τους πιθανούς συμμετέχοντες, σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους, Μ.Κ.Ο, εθελοντικές οργανώσεις, αθλούμενους στους 300 αθλητικούς χώρους μας και καταφέραμε σε μέσο όρο να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της πόλης πάνω από 20.000 άτομα τη φορά. Το να βλέπει κανείς στην εκκίνηση όλο αυτό το πλήθος να ξεχύνεται στους δρόμους της Αθήνας είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Πότε θα διεξαχθεί ο φετινός Γύρος της Αθήνας;

Ο φετινός Γύρος της Αθήνας θα διεξαχθεί στις 25 Απριλίου, Κυριακή, σε 3 διαδρομές. Μία των 800 μέτρων για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες, μία δεύτερη των 3 χιλιομέτρων και μια τρίτη, την κλασσική των 8 χιλιομέτρων που διαπερνά το κέντρο της Αθήνας.

Φέτος πού είναι αφιερωμένη η διοργάνωση;

Το moto του Γύρου φέτος είναι «ΦΕΤΟΣ ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ». Συμβαίνουν τόσα πολλά στους Αθηναίους και τις Αθηναίες αυτές τις εποχές ερήμην τους που εμείς πιστεύουμε πως αξίζουν και πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα «χέρια» τους. Εννοώντας πως είναι καιρός όλοι να ενδιαφερόμαστε για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, να παρεμβαίνουμε και να έχουμε άποψη προσπαθώντας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας σε δύσκολες συνθήκες.
Γι’ αυτό λοιπόν οι δημότες μας αξίζει φέτος να τρέξουν για τον εαυτό τους,  για τα παιδιά τους, τους φίλους, την οικογένειά τους. Εμείς σεβόμαστε τον άνθρωπο και αφιερώνουμε τον Γύρο σε αυτόν.

Γιατί πιστεύετε ότι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τους δρόμους της πόλης;

Σας είπα ήδη ότι ο Γύρος δεν είναι απλά ένα αθλητικό γεγονός, είναι θεσμός. Αν εσείς είχατε την ευκαιρία να τρέξετε και να περπατήσετε μία Κυριακή πρωί σε μία ηλιόλουστη Αθήνα χωρίς αυτοκίνητα, θορύβους, άγχος, πίεση δε θα το κάνατε; 

O αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται από χρονιά σε χρονιά;

Έχουμε  φτάσει -όπως σας είπα- περί τους 20.000 δρομείς / συμμετέχοντες.

Το μυστικό της χαράς του αθλητισμού κρύβεται κατά κάποιον τρόπο στην καθολικότητα;

Το σώμα και το πνεύμα πάνε μαζί σε μία γιορτή της πόλης, σε ένα αθλητικό event που είναι κατά τη γνώμη μου αληθινή αίσθηση ελευθερίας και που χωράνε όλοι, μικροί, μεγάλοι, αθλητές, αθλητές του καναπέ, γυμνασμένοι και μη, άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες, Έλληνες, ξένοι, όλοι μία αγκαλιά. 

Ο προσανατολισμός στη συμμετοχή είναι στάση ζωής για τους ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό την ίδια τη ζωή;

Έχετε δίκιο, είναι στάση ζωής, μακάρι να ήξεραν όλοι πόσο σημαντική είναι για τη φυσική και ψυχική υγεία η άθληση. Τι ευεξία προσφέρει, πόσο μειώνει τις πιθανότητες ασθένειας και τι ποιότητα ζωής προσφέρει. Έχει υπάρξει αποστολή μας αυτά τα 4 χρόνια στον Ο.Ν.Α. να κάνουμε την άθληση κομμάτι της ζωής των συμπολιτών μας.

Ο αθλητισμός στη ζωή μας

Γιατί θα λέγατε σε ένα παιδί ότι πρέπει να αγαπήσει τον αθλητισμό και να τον εντάξει στο καθημερινό πρόγραμμά του;

Δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος για να μεγαλώσει ένα παιδί παρά μέσα στους αθλητικούς χώρους. Μαθαίνει να παίζει με άλλα παιδιά, να είναι κοινωνικό, να αγωνίζεται, να μην τα παρατάει, να βάζει στόχους και να τους κατακτά, κτίζει ένα υγιές σώμα, εκτονώνεται, παίζει όπως είναι φυσιολογικό για την ηλικία του κ.τ.λ. Μπορώ να μιλάω ώρες για τα θέματα του αθλητισμού στη ζωή των παιδιών. 

Πόσο εύκολο είναι να βρούμε τρόπους να βάλουμε την άθληση στην καθημερινότητά μας;

Στον  Ο.Ν.Α. του Δήμου Αθηναίων έχουμε 300 αθλητικούς χώρους, γήπεδα μπάσκετ, volley, ποδοσφαίρου, γυμναστήρια, κλειστά και ανοιχτά γήπεδα, κολυμβητήρια. Ποτέ δεν είναι αρκετά. Τα  παρέχουμε όλα όμως στους δημότες μας, στα παιδιά της γειτονιάς αλλά και σε 29 ομοσπονδίες και 298 συλλόγους όλων των κατηγοριών.

Νομίζω πρόκειται για μια μεγάλη κοινωνική προσφορά. Επειδή όμως δεν ξεχνάμε και τις αλάνες που υπήρχαν στην Αθήνα και παίζαμε αλλά τώρα δεν υπάρχουν πλέον, εμείς κλείσαμε τους δρόμους της πόλης και τους κάναμε γήπεδα.

Να θυμίσω ότι 20.000 παιδιά παίξανε μπάλα, μπάσκετ, τένις στην Πανεπιστημίου! Ήταν ένα μαγικό θέαμα. Εμείς θέλουμε ως νέοι άνθρωποι να ανακαταλαμβάνουμε την πόλη μας και όπως βλέπετε τολμάμε να το κάνουμε πράξη!

Ποιες υποδομές και πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Ακούστε, βρισκόμαστε ως χώρα σε μία δεινή  οικονομική θέση, τέτοια που μπορώ  να καταλάβω ότι οι διαθέσιμοι οικονομικοί  πόροι για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις  και καινούργιες δομές είναι  περιορισμένοι.

Πιστεύω πως αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί οφείλουμε να καταστρώσουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό 5ετίας ή 10ετίας με προϋπολογισμό – πλάνο αθλητικών χώρων που χρειάζονται και δυνατότητα υλοποίησής τους. Δε μου αρέσουν ούτε πιστεύω σε δουλειές του ποδαριού ή προεκλογικά μπαλώματα.

Στον Ο.Ν.Α. παρά την υποχρηματοδότηση και τις επιμέρους δυσκολίες προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα τέτοιο πλάνο την τετραετία που πέρασε με απλά αποτελέσματα. Πάντα όμως υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερα βήματα.

Ποιοί είναι οι χώροι όπου μπορεί να αθληθεί ένας ερασιτέχνης δρομέας στην Αθήνα;

Στην  δικαιοδοσία μας ανήκει ο στίβος στο αθλητικό συγκρότημα της Γκράβας, όμως ερασιτέχνες δρομείς τρέχουν παντού, από τον Φωκιανό, το δασάκι πάνω από το Καλλιμάρμαρο, το Ζάππειο, του Φιλοπάππου. Μάλιστα δημιουργούν παρέες και ομορφαίνουν την καθημερινή τους προπόνηση – εκτόνωση. Εγώ τους χαίρομαι!

Ποιες ‘’θυσίες’’ απαιτεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός;

Αν και για χρόνια επαγγελματίας αθλητής με θυσίες και «σκληρά» προγράμματα  ζωής, είμαι εραστής του ερασιτεχνικού  αθλητισμού. Δεν πιστεύω πως απαιτεί  θυσίες παρά μεράκι και αγάπη για  το άθλημα που διαλέγει ο καθένας.

Ως ιατρός όμως πρέπει να τονίσω πως γενικές εξετάσεις, όπως triplex καρδιάς ή υπέρηχο καρδιάς ή ακόμα ένα απλό καρδιογράφημα και μια εξέταση στο γιατρό τους, οφείλουν να κάνουν όλοι αυτοί που θέλουν να αθληθούν και μάλιστα σε ετήσια βάση. Είναι επιβεβλημένο να προλαμβάνουμε τυχόν προβλήματα υγείας που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Διατροφή & άθληση

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στο πλαίσιο της άσκησης;

Είμαστε αυτό που τρώμε! Άσκηση και διατροφή πάνε μαζί για μια ισορροπημένη ζωή. Ανησυχώ γιατί μετά από μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας διαπιστώθηκε ότι είμαστε πλέον 2οι στην Ευρώπη σε παιδική παχυσαρκία. Ενημέρωση, πρόληψη, διατροφή και άσκηση λοιπόν! 

Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικοί διατροφικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ένας αθλητής;

Τρώμε υγιεινά, ισορροπημένα προσλαμβάνοντας  θρεπτικά στοιχεία χωρίς να στερούμαστε διατροφικά είδη, χωρίς όμως να κάνουμε και υπερβολές. Το «Παν μέτρον άριστον» ισχύει παντού… 

Η μεσογειακή διατροφή  μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις ενός επαγγελματία ή ερασιτέχνη αθλητή;

Μoυ αρέσει η μεσογειακή διατροφή και παράλληλα έχει αποδειχθεί πως είναι  υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Σαφώς μπορεί να βελτιώσει  τις επιδόσεις ενός επαγγελματία ή ερασιτέχνη αθλητή, σίγουρα όμως είναι πολύ καλύτερη από το junk food για τα νέα παιδιά.

Οι συμμετέχοντες στο γύρο της Αθήνας τι θα πρέπει να προσέξουν στη διατροφή τους πριν και μετά τον αγώνα δρόμου;

Θα πρέπει να φάνε κάτι ελαφρύ 2-3 ώρες πριν την έναρξη του Γύρου. Καλό θα ήταν ο καθένας να φάει αυτό που έχει συνηθίσει αλλά αν έπρεπε να προτείνω θα έλεγα ½ μπωλ δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα ή ένα τοστ γαλοπούλα / τυρί μαύρο ψωμί με ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι. Εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες να περάσουν καλά και να χαρούν την ημέρα, ο Γύρος δεν είναι ανταγωνιστικός, είναι για τη χαρά της συμμετοχής πάνω απ’ όλα.