Νέα - Ειδήσεις

Roch Domerego: "Όταν καταναλώνεις μέλι, γεύεσαι την ίδια τη ζωή"

09 Απριλίου 2009
11208 Προβολές
6 λεπτά να διαβαστεί
meli sto psomi

Το μέλι δίνει ενέργεια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα γιατί είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, δηλώνει ο Roch Domerego, Βιολόγος και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελισσοθεραπείας.  

«Όταν καταναλώνεις μέλι, κατά κάποιον τρόπο γεύεσαι την ίδια τη ζωή γιατί προέρχεται από τη φύση, από τις μέλισσες, από τη γονιμοποίηση των φυτών», δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μίνα Ράλλη και προτείνει οι ενήλικες να καταναλώνουν 10 - 60 γραμμάρια και τα παιδιά 5 - 15 γραμμάρια μέλι, καθημερινά.

O κ. Domerego, που είναι ειδικός σε θέματα μελισσοθεραπείας και συγγραφέας του βιβλίου « Οι μέλισσες θεραπεύουν - Συνταγές από μέλι, βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, δηλητήριο (κεντρί) » αναλύει τη θεραπευτική αξία των προϊόντων μέλισσας, που είναι γνωστή εδώ και 4.000 χρόνια.

Ευεργητικές δράσεις

Τονίζει ότι το μέλι είναι το πιο αποτελεσματικό προϊόν στην επούλωση πληγών. Η κατανάλωση γύρης συνιστάται σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών, ενώ βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην αντιμετώπιση του προστάτη. Η πρόπολη προστατεύει τον οργανισμό από ιούς και βακτήρια.

Τι γίνεται με το βασιλικό πολτό;

Όσο για το βασιλικό πολτό, τονώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνες. Μάλιστα ο κ. Domerego συνιστά την κατανάλωση ενός γραμμαρίου βασιλικού πολτού την ημέρα για διάστημα τριών μηνών, δύο φορές το χρόνο, για τους ενήλικες.

Για τα παιδιά η συμβουλή του είναι να λαμβάνουν επίσης ένα γραμμάριο, για διάστημα ενός μηνός, να διακόπτουν τον επόμενο μήνα και μετά να ξαναρχίζουν. 

Ο Roch Domerego βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για να πάρει μέρος στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο και Σεμινάριο Μελισσοθεραπείας «Μελίαμα 2009». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συνέργεια Μελισσοθεραπείας, Φυτοθεραπείας, Αρωματοθεραπείας και Ομοιοπαθητικής και τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Γιατί δεν πρέπει να λείπει το μέλι από τη διατροφή μας;

Είναι ένα πλήρες προϊόν

Πρώτα από όλα, το μέλι δεν αποτελείται απλά από ζάχαρα. Είναι ένα πλήρες προϊόν, το οποίο δίνει ενέργεια αλλά δεν αυξάνει την πιθανότητα στη συνέχεια να έχεις υπογλυκαιμία. Και αυτό γιατί, το μέλι λόγω της σύνθεσής του, περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη, προσφέρει καλή ενέργεια, που έχει διάρκεια.

Δεν πέφτει γρήγορα αυτή η ενέργεια. Η πρόσληψη φρουκτόζης σου δίνει ενέργεια όταν η γλυκόζη θα έχει τελειώσει. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.

Γεύση από τη φύση

Δεύτερον, όταν καταναλώνεις μέλι, κατά κάποιον τρόπο γεύεσαι την ίδια τη ζωή, γιατί προέρχεται από τη φύση, από τις μέλισσες, από τη γονιμοποίηση των φυτών. Δεν τρως απλά ένα προϊόν, συμμετέχεις στην αλυσίδα ζωής του πλανήτη.    

Δεν είναι απλά μια γλυκαντική ουσία

Τρίτον, το μέλι είναι πολύ ξεχωριστό, επειδή είναι κάτι πολύ περισσότερο από γλυκαντική ουσία. Περιέχει πολλές άλλες ουσίες, πέρα από τα ζάχαρα και όλα αυτά τα συστατικά προσφέρουν, εκτός από ενέργεια και άλλα οφέλη στον οργανισμό.   

Ποια τα είδη του μελιού και ποια η θρεπτική τους αξία;

Υπάρχουν πολλά είδη μελιού, από διαφορετικά είδη φυτών. Έχουμε για παράδειγμα το θυμαρίσιο μέλι, το πευκόμελο, το μέλι ακακίας, το μέλι λεβάντας.

Κάθε είδος προέρχεται από διαφορετικά λουλούδια αλλά πίσω από τα λουλούδια υπάρχουν συγκεκριμένα αιθέρια έλαια. Καθένα από αυτά τα αιθέρια έλαια κρύβει διαφορετικά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Έτσι για παράδειγμα το θυμαρίσιο μέλι επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα ή το μέλι λεβάντας κάνει καλό στο δέρμα.

Γενικότερα όλα τα είδη μελιού δίνουν ενέργεια και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα γιατί το μέλι είναι πλήρης διατροφή

Εσείς ποιο είδος προτιμάτε;

Δεν έχω κάποιο αγαπημένο είδος. Μου αρέσουν όλα τα είδη του μελιού γιατί το καθένα έχει διαφορετική γεύση και προσφέρει διαφορετικά οφέλη.

Ποιες οι διατροφικές ανάγκες για μέλι στους ενήλικες και στα παιδιά;

Οι διατροφικές ανάγκες διαμορφώνονται ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας και ποια οφέλη αναζητά.

Θα συνιστούσα οι ενήλικες να καταναλώνουν 10 - 60 γραμμάρια μέλι καθημερινά. Τα παιδιά μπορούν να τρώνε 5 - 15 γραμμάρια την ημέρα. 

Δε νομίζω ότι χρειάζονται παραπάνω, γιατί πιστεύω ότι οποιαδήποτε ουσία, ακόμη και το νερό, όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τον οργανισμό μας.

Το μέλι παχαίνει;

Καθόλου. Αν κινούμαστε όσο πρέπει και η διατροφή μας είναι ισορροπημένη, δε θα πάρουμε κιλά με το μέλι. Αν κάνουμε κακή διατροφή και έχουμε καθιστική ζωή, θα πάρουμε κιλά αλλά αυτό δε θα οφείλεται στο μέλι αλλά στο γενικό τρόπο ζωής μας. 

Ποιος ο ρόλος του μελιού σε μία ισορροπημένη διατροφή;

Πρωταρχικό στοιχείο είναι η ενέργεια που δίνει, γιατί είναι πλούσιο σε ζάχαρα. Επίσης, βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας, αλλά δε χρειάζεται να καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Θα προτιμούσα το μέλι να τρώγεται μόνο του ή συνδυασμένο με συγκεκριμένα είδη διατροφής για να διευκολύνεται η απορρόφησή του από τον οργανισμό. Δηλαδή, είναι καλύτερο να φάμε μία κουταλιά μέλι, αντί να αλείψουμε μία φέτα ψωμί με μέλι.

Το καλύτερο είναι να καταναλώνεται το πρωί για να μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια. Ωστόσο μπορούμε να φάμε μέλι και γύρω στις 6 το απόγευμα γιατί βοηθάει στην τόνωση του οργανισμού ή ακόμη και το βράδυ, αρκεί να μη θέλουμε να κοιμηθούμε αμέσως. Το πιο σημαντικό είναι να αποτελεί το μέλι κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής.  

Ποια η θέση των προϊόντων της κυψέλης στη Μεσογειακή Διατροφή;

Θα έλεγα ότι υπάρχει αρμονία μεταξύ των προϊόντων της κυψέλης και της Μεσογειακής Διατροφής. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι απόλυτα ισορροπημένη και το μέλι και γενικά τα προϊόντα της κυψέλης συμπληρώνουν αυτή την ισορροπία.

Μέλι & Ιατρική: Το θέμα της ομιλίας σας στο «Μελίαμα 2009» ήταν η συνέργεια Μελισσοθεραπείας, Φυτοθεραπείας, Αρωματοθεραπείας και Ομοιοπαθητικής.

Ποια η σχέση μεταξύ της ιατρικής και των προϊόντων μέλισσας

Η Φυτοθεραπεία, η Αρωματοθεραπεία και η Ομοιοπαθητική είναι εναλλακτικές θεραπείες, που καθεμία λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Η Ομοιοπαθητική είναι ενεργητική θεραπεία. Η Αρωματοθεραπεία είναι συμπληρωματική θεραπεία. 

Το μέλι είναι πολύ καλό για εγκαύματα και πληγές. Τοποθετείται πάνω στην πληγή και βοηθάει στη γρήγορη επούλωσή της. Είναι το πιο αποτελεσματικό προϊόν στην επούλωση πληγών που γνωρίζουμε. Αυτή είναι η πιο σημαντική χρήση του μελιού στην ιατρική. Επίσης διευκολύνει την απορρόφηση ενεργών συστατικών του οργανισμού.  

Πώς πρέπει να λαμβάνεται το μέλι όταν χρησιμοποιείται για θεραπευτικό σκοπό;

Εξαρτάται από το ζητούμενο κάθε φορά.  Μπορεί να τρώγεται αλλά για παράδειγμα για το δέρμα, το χρησιμοποιούμε εξωτερικά. 

Είναι το μέλι επικίνδυνο για το διαβήτη;

Θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, αλλά θα μπορούσε και να μην είναι. Φυσικά οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν την ποσότητα ζάχαρης που τρώνε. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα λιγότερα επικίνδυνα ζάχαρα που μπορεί ένας διαβητικός να καταναλώσει είναι από το μέλι.

Προϊόντα Μέλισσας

Πώς χρησιμοποιείται η πρόπολη; 

Η πρόπολη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από ιούς και βακτήρια. Χρησιμοποιείται εδώ και τέσσερις χιλιετίες και είναι πολύ αποτελεσματική. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές όπως σε μορφή εκχυλίσματος, ταμπλέτας και κάψουλας. Επίσης χρησιμοποιείται και σε καλλυντικά αλλά όχι τόσο εκτεταμένα όσο στην ιατρική.

Ποια τα οφέλη από τη γύρη και πώς καταναλώνεται;

Η γύρη είναι η τροφή των μελισσών, το «ψωμί» των μελισσών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά πέρα από αυτό αποτελεί πλήρη τροφή. Αποτελεί συμπλήρωμα στο μέλι γιατί το μέλι είναι πλούσιο σε ζάχαρα και η γύρη σε πρωτεΐνη. Η γύρη είναι πιο αποτελεσματική στην πρόσληψη πρωτεΐνης από το κρέας. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται 3 με 5 φορές πιο αποτελεσματική. 

Η κατανάλωση γύρης συνιστάται σε περιπτώσεις κακού μεταβολισμού και διατροφικών διαταραχών. Ακόμη βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην αντιμετώπιση του προστάτη.

Βασιλικός πολτός και οφέλη

Για το βασιλικό πολτό έχουν ακουστεί πολλά 

Ο βασιλικός πολτός είναι μία ουσία πολύ πλούσια σε βιταμίνες. Βοηθάει το σώμα μας να είναι σε καλύτερη κατάσταση, τονώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό και συνακόλουθα μας βοηθά να φαινόμαστε νεότεροι. Στην εγκυμοσύνη, επίσης, κάνει καλό ο βασιλικός πολτός.

Ακόμη ο βασιλικός πολτός, όπως και η πρόπολη, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και της κατάθλιψης. Και αυτό γιατί επιδρά θετικά στις ορμόνες. Επειδή έχει πολλές βιταμίνες, βοηθάει το αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο και όταν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος, μειώνονται οι πιθανότητες κατάθλιψης. 

Οι ενήλικες μπορούν να τρώνε ένα γραμμάριο βασιλικό πολτό την ημέρα, για διάστημα τριών μηνών, δύο φορές το χρόνο. Τα παιδιά από εφτά ετών και πάνω μπορούν να καταναλώνουν ένα γραμμάριο βασιλικό πολτό για ένα μήνα, να σταματούν για ένα μήνα και μετά να ξεκινούν πάλι.  

Ποια η ιστορία του μελιού;

Η μελισσοθεραπεία είναι γνωστή εδώ και 4.000 χρόνια. Οι Αιγύπτιοι, οι Ίνκας και οι αρχαίοι Έλληνες - ο Ιπποκράτης- χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα μέλισσας στην ιατρική, για θεραπευτικούς λόγους. Σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς το μέλι είχε μία θέση στην ιατρική.

Πώς έχει εξελιχθεί το μέλι ως προϊόν και πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί;

Χάσαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες με το πέρασμα των χρόνων αλλά παράλληλα ξαναχτίσαμε από την αρχή μία νέα μορφή μελισσοθεραπείας. Βέβαια πρόκειται για κάτι που έχει μακρά ιστορία, δεν είναι ότι συμβαίνει κάτι καινούριο.

Καθετί νέο, αν μπορούμε να μιλήσουμε για νέα δεδομένα, προέρχεται από εκτεταμένη έρευνα.  Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ό,τι γνωρίζαμε ήταν από την παράδοση.  

Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τα προϊόντα μέλισσας αντιμετωπίζουν προβλήματα; 

Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε αρκετά προβλήματα και χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη από την πολιτεία.

Ποια η γνώμη σας για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μέλι;

Τα ελληνικά προϊόντα είναι πολύ καλά. Το ίδιο και τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά. Όλες οι χώρες παράγουν πλέον μέλι καλής ποιότητας.