Νέα - Ειδήσεις

Μαθαίνοντας παρέα με το Διατροφονήσι

της Τόνιας Καραγιάννη
28 Φεβρουαρίου 2018
7662 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paidikh diatrofh kai diatrofonisi

Η σημασία της διατροφής κατά την παιδική ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σωματικά και πνευματικά.

Ισορροπημένης διατροφή σε παιδιά με ειδικές ανάγκες

Για τους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η ισορροπημένη διατροφή, αποκτά έναν πολυδιάστατο ρόλο καθώς, στοχεύει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση, την ύφεση και τη βελτίωση των συμπτωμάτων λόγω μακροχρόνιας χρήσης φαρμακευτικής αγωγής αλλά και άλλων συνοδών προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφική τους κατάσταση.

Ποια είναι η διατροφική διαπαιδαγώγηση;

Η διατροφική επομένως, διαπαιδαγώγηση παίζει σημαντικό ρόλο στο να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημαντικότητα μιας ισορροπημένης διατροφής. Η επαφή και η γνωριμία των παιδιών με τα τρόφιμα, η συμμετοχή τους στο καθημερινό μαγείρεμα, τα ψώνια, είναι διαδικασίες που μπορεί να βοηθήσουν και να διδάξουν στα παιδιά το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην υγεία.

Η πρώτη συνάντηση με τα παιδιά

Στα πλαίσια, λοιπόν, του εργαστηρίου μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής και τουριστικών επαγγελμάτων του ΕΕΕΕΚ Βόλου (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης) διαβάσαμε το παραμύθι «Διατροφονήσι» της διαιτολόγου Μαίρης Σελανικλή.

Μάθαμε τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή, πως μπορούμε να καταναλώσουμε με μέτρο όλα τα τρόφιμα της διατροφικής πυραμίδας, μάθαμε ποια είναι τα πιο θρεπτικά τρόφιμα και πόσο συχνά θα ήταν καλό να τα καταναλώνουμε. Ακόμη μάθαμε πως θα πρέπει να φροντίζουμε την φύση και την παραγωγή των τροφίμων. Στο τέλος, ζωγραφίσαμε τη διατροφική πυραμίδα και δώσαμε ραντεβού για μια ακόμη συνάντηση ώστε να μάθουμε ακόμη μερικά πράγματα για τη διατροφή και που ξέρετε...;;; Ίσως σας μαγειρέψουμε και ένα θρεπτικό γεύμα!!!

Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.