Νέα - Ειδήσεις

Η επιστήμη πέρα από το εργαστήριο - DIY πρακτικές

10 Ιανουαρίου 2017
7428 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
i epistimi pera apo to ergastirio diy praktikes

Πρόσφατες έρευνες φέρνουν την Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία. Οι στατιστικές για τους ενήλικες δεν είναι πιο ενθαρρυντικές καθώς έξι στους δέκα ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σε αυτό το περιβάλλον βομβαρδιζόμαστε από συμβουλές για καλύτερη διατροφή, νέα προϊόντα αδυνατίσματος ή και νέες μεθόδους που μας υπόσχονται να χάσουμε κιλά.

Παράλληλα, τα σούπερ μάρκετ προσφέρουν από την μια σειρά φθηνών και «ανθυγιεινών» τροφών ή προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως πιο υγιεινά συνήθως σε υψηλότερες τιμές. Με την ευκαιρία που μας δίνει η τεχνολογία σήμερα νέες λύσεις εμφανίζονται που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», να επιλέξουν σωστά τις λύσεις που ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους, ακόμα και να γίνουν οι ίδιοι κηπουροί, σεφ, ή σύμβουλοι διατροφής.

Σας προσκαλούμε σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στην Ελληνογερμανική Αγωγη, από τις 10.00-13.00 όπου ειδικοί γύρω από τον τομέα της διατροφής θα συζητήσουν με το κοινό ηθικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Η μορφή που θα έχει η συζήτηση δεν θα είναι απλά μια σειρά διαλέξεων από ειδικούς. Αρκετοί μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο Καφε της Επιστήμης (science café) οπού οι ειδικοί μιλούν και το κοινό ακούει. Το Ανάδρομο Καφέ της Επιστήμης λειτουργεί διαφορετικά!

Ο διάλογος ξεκινά μεν με τους ειδικούς που θέτουν ερωτήματα στο κοινό και εκείνο με την σειρά του δίνει σχετικές συμβουλές. Ειδικοί και κοινό δουλεύουν μαζί σε μικρές ομάδες αναλύοντας ηθικά και κοινωνικά ζητήματα πάνω στο θέμα που έχουμε επιλέξει. Στόχος της συνάντησης μια σειρά προτάσεων έτσι ώστε να συν-δημιουργήσουμε το ελληνικό έκθεμα της Έκθεσης «Beyond the Lab: The DIY Science Revolution» – Η επιστήμη πέρα από το εργαστήριο – DIY πρακτικές.

Ελληνικά Case Studies

Nutrinsider

Το nutrinsider έχει βραβευτεί ως app της χρονιάς στην Ελλάδα. Λειτουργεί ως σύμβουλος υγιεινής διατροφής και έξυπνων αγορών για τους καταναλωτές. Έχοντας ήδη διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία, ετοιμάζει την επέκτασή του στις διεθνείς αγορές. Ανανεώνεται συνεχώς, κάνει focus στη Μεσογειακή Διατροφή με σκοπό να προβάλλει ότι εκτός από γευστική είναι συνάμα και πολύ υγιεινή. Παρουσιάζει συμβουλές και εξατομικευμένα μενού από κορυφαίους διαιτολόγους, όπως το διαιτολογικό γραφείο ΘΕΡΜΙΔΑ αλλά και το portal MEDNUTRITION. Παρουσιάζει νέες γευστικές συνταγές με έμπνευση από τη Μεσόγειο. Βοηθάει στην επώνυμη ζήτηση προϊόντων με νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες ενώ παράλληλα συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφής.

CityCrop

Η CityCrop είναι μία εταιρία που έχει σκοπό να εκσυγχρονίσει τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, αποβλέποντας σε έναν υγιέστερο και βιωσιμότερο τρόπο ζωής. Το όραμα της εταιρίας είναι να ωθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν διατροφικές συνήθειες οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία και τη μακροζωία, εντάσσοντας σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας, η οποία βασίζεται στη μέθοδο της υδροπονίας. Η συσκευή CityCrop δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο το χρόνο, χρησιμοποιώντας το mobile app της CityCrop.

Ομιλητές-Ειδικοί

Μιχάλης Πέτρου, Founder & Creative Director of Saintiago, Nutrinsider

Ο Μιχάλης Πέτρου έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Αθηνών και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαφήμιση από το University of Hertfordshire. Εργάζεται από το 1996 σε διαφημιστικές εταιρείες ως Creative Director και έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε φεστιβάλ δημιουργικότητας όπως είναι τα Ermis Awards και MoFilm – Cannes Festival. Είναι μέλος του International Advertising Association. Από το 2014 είναι συνδημιουργός του StartUp «nutrINsider. All – in – one supermarket app» που έχει βραβευτεί ως app της χρονιάς στο Infocom Mobile World και με Silver στην κατηγορία App For Consumers στα Cyta Mobile Excellence Awards.

Χρήστος Ραυτογιάννης/Ευρυβιάδης Μακρίδης, CityCrop Automated Indoor Farming

Ο Χρήστος Ραυτογιάννης είναι Co-Founder και CEO της εταιρείας CityCrop - Automated Indoor Farming η οποία δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο 2015. Έχει στο ενεργητικό του ήδη μια εταιρεία στον τομέα της αρχιτεκτονικής κήπων. Έχει σπουδάσει στο ΤΕΙ Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων στην Κρήτη και έχει εξαετή εμπειρία σε καλλιέργειες σε υδροπονικά συστήματα.

Ο Ευρυβιάδης Μακρίδης είναι Co-Founder και COO της εταιρείας CityCrop - Automated Indoor Farming η οποία δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο 2015. Έχει δουλέψει σαν Graphic Designer και 3D Animator σε διαφημιστικές εταιρείες και σε τηλεοπτικά κανάλια τα τελευταία 12 χρόνια. Έλαβε το πτυχίο του στις Γραφικές Τέχνες και το BA του στο 3D Αnimation από το Middlesex University of London και έχει κερδίσει διακρίσεις σε διαγωνισμούς γραφιστικής.

Ειρήνη Μπαμπαρούτση, PhD, Κλινική Διαιτολόγος - Αθλητική Διατροφολόγος και Επιστημονική Υπεύθυνη «Θερμίδα»

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι Κλινική Διαιτολόγος και Αθλητική Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο τομέα της «Διατροφής & Άσκησης». Τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο χώρο της Αθλητικής Επιστήμης της Διατροφής. Από το Φεβρουάριο του 2008 είναι ιδρυτής και επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «Θερμίδα».

Μιχάλης Ρισσάκης, Τεχνολόγος Τροφίμων

Πτυχιούχος του τμήματος Τεχνολογίας και Διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας. Στην συνέχεια αξιοποιώντας υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο University of Abertay Dundee από όπου και απέκτησς Master of Science με έπαινο στην Βιοτεχνολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στο University of Portsmouth σε θέματα ποιότητας όπου και αποφοίτησε με M.Sc σε Strategic Quality management. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε εταιρεία ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευασμάτων με πολλαπλές δραστηριότητες σε ποιοτικό έλεγχο και διασφάλιση ποιότητας.

Παρασκευάς Παπαχρήστος, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Mednutrition

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε στο Tμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Απέκτησε Master of Science στη Διασφάλιση Ποιότητας του Πανεπιστημίου του Paisley. Ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) στην ομάδα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών του θεματικού δικτύου [2007-2008]. Είναι ο ιδρυτής του πρώτου ελληνικού και κυπριακού portal διατροφής mednutrition.gr. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι.

Δημήτρης Φωτάκης, Ινστιτούτο Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα

O Δημήτρης Φωτάκης εργάζεται ως διαχειριστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος BigPicnic – Η Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία στην Επισιτιστική Ασφάλεια, στο Ινστιτούτο Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Κατέχει ένα διεπιστημονικό διδακτορικό που συνδυάζει τους Φυσικούς πόρους και την Επιχειρησιακή Έρευνα. Μετά την απόκτηση του πτυχίου Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος το 2000, εργάστηκε σε διάφορα έργα ως δασολόγος. Εργάστηκε για 2 έτη στο Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ ως ανώτερος ερευνητής στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Γεωπληροφορική, με έμφαση στη διαχείριση υδατικών πόρων το 2003, και το διδακτορικό του το 2009, από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει αποκτήσει πολυετή διδακτική εμπειρία σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά μαθήματα. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία σε συνδυασμό με την Επισιτιστική Ασφάλεια στην Ελλάδα.

Έκθεση: Η επιστήμη πέρα από το εργαστήριο – DIY πρακτικές

Η έκθεση που θα φιλοξενήσει η Ελληνογερμανική Αγωγή από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2017 έχει σχεδιαστεί από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου (Science Museum) και θα ταξιδέψει σε 29 χώρες στην Ευρώπη σε διάρκεια δύο χρόνων. Αυτό που πραγματεύεται η έκθεση είναι ο αυξανόμενος αριθμός εφευρέσεων και επιστημονικών ανακαλύψεων που γίνεται από απλούς πολίτες, ασθενείς ή hackers τα τελευταία χρόνια.

Παρουσιάζοντας παραδείγματα από τον τομέα της υγείας, (από ένα διαβητικό που δημιούργησε το δικό του πάγκρεας μέχρι κοινότητες πολιτών που ερευνούν τις επιπτώσεις στην υγεία μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις), η έκθεση βλέπει πως νέες τεχνολογίες ανοίγουν τον δρόμο στη συμμετοχή απλών πολιτών στον τομέα της καινοτομίας και την έρευνας. Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά ιστοριών από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης και διαθέτει ένα κομμάτι το οποίο θα φιλοξενήσει μια ιστορία/ένα παράδειγμα από την Ελλάδα. Η παρούσα συνάντηση θα συμβάλει στην τελική εικόνα της έκθεσης.

Φόρμα Συμμετοχής

Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά επιθυμούμε εγγραφή των συμμετεχόντων εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας για κράτηση θέσεων: Αλίκη Γιαννακοπούλου, Giannakopoulou@ea.gr