Νέα - Ειδήσεις

Περουτσή Άννα: "Τα θέματα υγείας απαιτούν κάλυψη με απόλυτα έγκυρο τρόπο"

12 Απριλίου 2008
7920 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
giatros themata ygeias

Η κα Περουτσή Άννα Δημοσιογράφος εκπομπής «Υγεία για Όλους» - ΝΕΤ, απάντησε στις ερωτήσεις του Παπαχρήστο Παρασκευά, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, MSc

Ποια είναι τα συνήθη προβλήματα που συναντάτε στο ιατρικό ρεπορτάζ;

Χαίρομαι που μιλάμε.

Είμαι στον χώρο μόλις έξι χρόνια, και ό,τι σας πω βασίζεται στην μικρή μου πείρα. Σίγουρα ένας εμπειρότερος ιατρικός συντάκτης θα είχε περισσότερα πράγματα να πει.

Νομίζω ότι το κυριότερο πρόβλημα των ρεπόρτερ της τηλεόρασης είναι οι γρήγοροι ρυθμοί και η ανάγκη για άμεση πληροφόρηση.

Γι’ αυτό πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πιέζουμε χρονικά τους καλεσμένους μας να μας μιλήσουν για κάποιο ιατρικό θέμα, ίσως και την ίδια μέρα που τους το ζητάμε. Η είδηση δεν μπορεί να περιμένει. Είναι λογικό να τους.. αναστατώνουμε λίγο, αλλά συνήθως είναι πολύ καλοί και δείχνουν κατανόηση. Ένα άλλο.. ευχάριστο πρόβλημα είναι η αναγκαιότητα να διαβάζουμε ιατρικά θέματα εκτός δουλειάς, ώστε να γνωρίζουμε ιατρικούς όρους και σύνθετες έννοιες. Κάτι σαν σχολείο δηλαδή…

Τέλος, προβλήματα όλων των δημοσιογράφων – κοπιαστική δουλειά, ακατάπαυστα ωράρια, ανασφάλιστοι συνάδελφοι σε άλλα μέσα, εργαζόμενοι που δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας…

Ο τρόπος προβολής των θεμάτων υγείας από τα ΜΜΕ είναι σωστός σε σχέση με το εξωτερικό;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Τα θέματα υγείας απαιτούν μεγάλη σοβαρότητα, και κάλυψη με απόλυτα έγκυρο τρόπο. Δεν σηκώνουν «κιτρινίλες».

Ο τρόπος που καλύπτονται στην χώρα μας νομίζω ότι είναι αρκετά σωστός.

Δεν συμφωνώ καθόλου με υπερβολές, με «μαγικά» εκχυλίσματα – αν είναι δυνατόν..! -, με διαγνώσεις από το τηλέφωνο σε τηλεοπτικά στούντιο.. Υπάρχουν κι αυτά, αλλά νομίζω ότι ευτυχώς είναι εξαιρέσεις. Εμείς πάντως στην εκπομπή «Υγεία για Όλους» στη ΝΕΤ καλύπτουμε τα θέματα με σοβαρότητα, και ο κόσμος το αναγνωρίζει και το επικροτεί. Το γεγονός άλλωστε, ότι πέρυσι η εκπομπή μας κέρδισε Παγκόσμιο Τηλεοπτικό Βραβείο στην Κοπεγχάγη, ενδεχομένως να δείχνει ότι στην Ελλάδα γίνεται – και – καλή δουλεία.

Πόσο σημαντική είναι η επικαιρότητα για τα θέματα υγείας;

Η επικαιρότητα είναι το βασικότερο συστατικό.

Ειδικά στα θέματα υγείας πιστεύω ότι είναι καθοριστική – νέες θεραπείες εφαρμόζονται, νέα εμβόλια, νέες χειρουργικές μέθοδοι, νέες διαγνωστικές εξετάσεις.. Οι ερευνητές προχωρούν την επιστήμη με απίστευτους ρυθμούς, και καθημερινά ανακοινώνονται σημαντικά νέα βήματα. Εμείς τα καλύπτουμε και προσπαθούμε να τα μεταφέρουμε στον κόσμο, πάντα ελέγχοντας την αξιοπιστία τους.

Η επικαιρότητα είναι συνώνυμη της δουλειάς μας.

Πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται να ενημερωθεί το κοινό για τα θέματα διατροφής;

Το κοινό ζητάει θέματα διατροφής. Ενδιαφέρεται για το βάρος του, την χοληστερόλη, τις .. θερμίδες. Άλλωστε η διατροφή παίζει τον ρόλο της και στην εκδήλωση πολλών ασθενειών, οπότε ενδιαφέρει και με έμμεσο τρόπο. Άλλωστε και εσείς θα το καταλαβαίνετε αυτό, από την μεγάλη καθημερινή επισκεψιμότητα στο site σας.

Ερευνήστε, ανακοινώστε νέα πράγματα εσείς οι διαιτολόγοι.
Όλοι θέλουμε να ακούσουμε.

Είναι ενημερωμένος ο καταναλωτής για τα θέματα υγείας;

Νομίζω ότι ο καταναλωτής είναι περισσότερο ενημερωμένος απ’ ότι στο παρελθόν. Κάποτε τα θέματα υγείας αποτελούσαν σχεδόν ταμπού.

Ο κόσμος φοβόταν σχεδόν να προφέρει τη λέξη «καρκίνος», και όχι μόνο. Σήμερα νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει αρκετά, και σε αυτό συνέβαλλαν και τα ΜΜΕ. Υπάρχουν όμως και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν. Η άγνοια δεν ξορκίζει την ασθένεια – το αντίθετο συμβαίνει.

Ειδικά σε θέματα διατροφής η ενημέρωση παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να ξέρουμε ποιο τρόφιμο να επιλέξουμε, ποιο θα μας βλάψει και ποιο θα μας ωφελήσει. Η γνώση μας για τη διατροφή καθορίζει την ποιότητα ζωής μας. Το επίπεδο ενημέρωσης νομίζω ότι βελτιώνεται, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε.

Με ποια σειρά θα κατατάσσατε τα ΜΜΕ όσον αφορά την προτίμηση ενημέρωσης του κοινού; 

Θα σας απαντήσω σε σχέση με τα ιατρικά θέματα.

Δεν θα πω κάτι πρωτάκουστο. Νομίζω ότι η τηλεόραση έχει τη μεγάλη δύναμη να επηρεάζει το κοινό – καλώς ή κακώς ζούμε στην εποχή της εικόνας.

Ωστόσο, ο κόσμος ενημερώνεται πολύ για θέματα υγείας από τα ειδικά περιοδικά. Γι’ αυτό και κυκλοφορούν αρκετά στη χώρα μας.

Το ραδιόφωνο ο κόσμος το εκτιμά, αλλά συνήθως το.. ξεχνά μόλις βγει από το αυτοκίνητο. Δυστυχώς, θα πω. Προσωπικά αγαπώ το ραδιόφωνο, και είμαι μονίμως με ένα ακουστικό στο αυτί. Οι εφημερίδες και τα free press έντυπα νομίζω ότι δεν βρίσκουν την απήχηση που τους αξίζει. Το διαδίκτυο, τέλος, έχει απίστευτες δυνατότητες, και αρκετός κόσμος – όπως κι εγώ – το επιλέγουμε. Όμως ακόμη δεν έχει κερδίσει την μεγάλη προτίμηση του κόσμου. Η χώρα μας άλλωστε είναι, όπως ξέρετε, τελευταία στην χρήση του διαδικτύου ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Εύχομαι τα καλύτερα για τη διαδικτυακή ενημέρωση, και για το site σας.