Εκδηλώσεις

Ομιλία στα μέλη του 2ου ΚΑΠΗ Ηλιούπολης της Ιωάννας Αδαμίδου με θέμα "Διαβήτης τύπου ΙΙ"

11 Μαρτίου 2015
13647 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ομιλία στα μέλη του 2ου ΚΑΠΗ Ηλιούπολης της Ιωάννας Αδαμίδου  με θέμα "Διαβήτης τύπου ΙΙ"

Είχα την δυνατότητα και συνάμα την χαρά να μιλήσω για την σημασία της διατροφής στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 στα μέλη του 2ου ΚΑΠΗ Ηλιούπολης τον περασμένο Μάρτιο.

Αφού αρχικά αναφέρθηκα στην παθοφυσιολογία και τα κριτήρια διάγνωσης του μη-ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη (τύπου 2), εν συνεχεία επικεντρώθηκα στην σημασία και ουσία της θεραπευτικής προσέγγισης που είναι η ρύθμιση του σακχάρου και η διαχείριση βάρους, μια και η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 είναι παχύσαρκα.

Δεν παρέλειψα να εξηγήσω τα περί ισοδυνάμων υδατανθράκων και γλυκαιμικού δείκτη, αλλά και τους τρόπους ενσωμάτωσης του γλυκού και του αλκοόλ στο διατροφικό πλάνο. Τέλος, τόνισα ιδιαίτερα την σημασία της σωματικής άσκησης στον γλυκαιμικό έλεγχο, ενθαρρύνοντας τους παρευρισκόμενους να περπατούν τακτικά.

Έλυσα απορίες που αφορούσαν διευκρινίσεις για το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, ενώ όταν ερωτήθηκα σχετικά, υπογράμμισα την σημασία της διατροφικής παρακολούθησης και διατροφικής εκπαίδευσης του διαβητικού ασθενούς, αλλά και την αναγκαιότητα για συνεργασία των επαγγελματιών υγείας με στόχο την ολοκληρωμένη θεραπεία του ασθενούς.

omilia tis ioannas adamidou me thema diavitis typou ii

Ιωάννα Αδαμίδου
Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος

Η Ιωάννα Αδαμίδου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και βιολόγος, με σημαντική κλινική εμπειρία έπειτα από επαφή με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία St Thomas’ Hospital του Λονδίνου και Ohio State University Medical Center των ΗΠΑ. Επί αρκετά έτη δίδαξε θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα Διατροφής και Βιολογίας στο New York College για τα πτυχία BSc (Honors) Human Nutrition και BSc (Honors) Biomedical Sciences του University of Greenwich, ενώ πλέον εργάζεται στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.