Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου "Κρέας; Οχι ευχαριστώ! Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους"

21 Απριλίου 2015
54435 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xortofagiko piato me kous kous kai sparagia

Με ιδιαίτερα χαρά παραβρέθηκα στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσω τον πρώτο ολοκληρωμένο οδηγό χορτοφαγίας στα ελληνικά πράγματα, υπό τον τίτλο «Κρέας, όχι ευχαριστώ! Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις mednutrition publications.

Στην παρουσίαση μίλησε ο σπαρταθλητής, Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, κ. Γιάννης Παπακώστας, ενώ η Γιώτα Ντορτλούκη, Chef στο γνωστό θεσσαλονικιώτικο στέκι Cinque Terre και επιμελήτρια του chelf.tumblr.com απάντησε στο ερώτημα «μπορεί να είναι γευστική μια χορτοφαγική διατροφή;», δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα! Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Μαρία Σαμολαδά.

Πολλά τα ερωτήματα που τέθηκαν και απαντήθηκαν στην παρουσίαση. Αν γίνω χορτοφάγος, θα πρέπει να τρώω μόνο σαλάτες; Αν κόψω τελείως το κρέας, κινδυνεύω να εμφανίσω σιδηροπενική αναιμία; Υπάρχουν φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών; Κι αν αθλούμαι, από πού θα πάρω πρωτεΐνη; Μπορεί να με καλύψει μια χορτοφαγική διατροφή;

Όπως εξήγησα και στην παρουσίαση, η ανάγκη για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, αναδείχθηκε μέσα από συζητήσεις, με φίλους και γνωστούς που ήταν ήδη χορτοφάγοι. Όλες τους οι γνώσεις περί χορτοφαγίας, προέρχονταν είτε από γνωστούς τους χορτοφάγους, είτε από κάποιες πηγές ενημέρωσης για θέματα υγείας, αυτοαποκαλούμενες, συνήθως, ως «εναλλακτικές». Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως, διαπίστωσα ότι τόσο οι φίλοι, όσο και οι ανεξάρτητες πηγές και οι συμβουλές που προέρχονταν από αυτούς, στερούνταν αξιοπιστίας και βασίζονταν περισσότερο στην εμπειρία και λιγότερο σε επιστημονικά δεδομένα. Επίσης, συνειδητοποίησα, πως ένα μεγάλο κομμάτι των χορτοφάγων, έχουν στο μυαλό τους συγκεχυμένες πολλές διατροφικές έννοιες.

Ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για εμένα ήταν η παρουσία πολλών συναδέλφων διαιτολόγων, όπως ο Παρασκευάς Παπαχρήστος, η Μαρία Ζερβού, ο Μιχάλης Κάβδας, η Ανθή Ναούμη, ο Νίκος Παπασπανός, η Ειρήνη Κοντοπίδου, η Σοφία Αφεντουλίδου και φυσικά της γυναίκας μου Ελένης Φωτιάδη.

presentation xortofagia koutsikas

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.