Tο Aλφαβητάρι των Βιταμίνων

Βιταμίνη Α: Για να έχετε τα μάτια σας 14!

της Ήβης Παπαϊωάννου
29 Σεπτεμβρίου 2016
26100 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βιταμίνη Α: Για να έχετε τα μάτια σας 14!

Από πού παίρνει αλήθεια το έντονο πορτοκαλί του χρώμα το καρότο; Η ουσία που «χρωματίζει» το καρότο ονομάζεται β- καροτένιο και αποτελεί την πρώτη ύλη που χρειάζεται το σώμα για να φτιάξει τη βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α είναι πολύτιμη γιατί:

  • Ενισχύει τη νυχτερινή όραση.
  • Προστατεύει από τo οξειδωτικό στρες.
  • Υποστηρίζει την καλή υγεία των βλεννογόνων, δηλαδή των μεμβρανών που καλύπτουν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
  • Διατηρεί την καλή υγεία του δέρματος.
  • Εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οι  πηγές της

Η βιταμίνη Α βρίσκεται κυρίως σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά με τη μορφή β- καροτενίου. Σε αυτά ανήκουν: τα καρότα, το σπανάκι, τα βερύκοκα, το μπρόκολο, η κολοκύθα, τα ροδάκινα, οι κόκκινες πιπεριές και ο χυμός ντομάτας.

Όμως βιταμίνη Α περιέχουν και ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με τη μορφή ρετινόλης αυτή τη φορά. Η πλουσιότερη ζωική φυσική πηγή της βιταμίνης είναι το μουρουνέλαιο, για να ακολουθήσουν το συκώτι, ο κρόκος των αυγών, ο σολομός και το γιαούρτι.

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση

Με τη βιταμίνη Α συμβαίνει το εξής παράδοξο. Απορροφάται καλύτερα όταν κόψετε τα τρόφιμα που την περιέχουν σε μικρά κομμάτια. Μάλιστα, η βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν οι καλές πηγές της συνδυαστούν με κάτι λιπαρό, όπως τα γαλακτοκομικά, το λάδι ή το βούτυρο. Ποιοι είναι λοιπόν ορισμένοι ιδανικοί συνδυασμοί για να μην «ξεφύγει» καθόλου βιταμίνη Α από τη διατροφή;

  • Αναμείξτε τον πελτέ ντομάτας με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ετοιμάστε ένα χυμό καρότο, μπανάνα, ανανά, πορτοκάλι, γάλα, μέλι και κανέλα.

Μάθετε περισσότερα για τον πολύτιμο ρόλο των μικροθρεπτικών συστατικών στο σώμα, μέσα από την διαδραστική video εφαρμογή «Το Αλφαβητάρι των Βιταμινών».

Ήβη Παπαϊωάννου
Ήβη Παπαϊωάννου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MS, RDΝ