Λεξικό Διατροφής

Ρόφημα Oatzempic

08 Ιουλίου 2024
3018 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
oatzempic

Photo Source: www.canva.com

Η αναζήτηση του ανθρώπου για ‘μαγικές’ συνταγές και ‘αδυνατιστικά’ τρόφιμα, συνήθως οδηγεί σε ιδέες που γίνονται πλέον τάση (viral) μέσα από τα social media. Αν λοιπόν, κάνεις μία διαδικτυακή αναζήτηση του ροφήματος Oatzempic, θα βρεις συνταγές και ιδέες, όλα βασισμένα σε μία πολύ παλιά συνταγή, αυτής του porridge – χυλός βρώμης.

Τι είναι το Oatzempic;

Η παράδοση λοιπόν και στις διατροφικές συνταγές  εμφανίζεται ανανεωμένη και .. ενισχυμένη με υπερτροφές: Βρώμη σε μορφή χυμού. Το όνομά του είναι ένας συνδυασμός λέξεων από το oat (=βρώμη) και τη λέξη "Ozempic", ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει γίνει δημοφιλές καθώς προκαλεί και απώλεια βάρους. Αυτή η τάση υπόσχεται μεγάλη απώλεια βάρους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ καινούριο, καθώς η βρώμη πάντα είχε και θα έχει περίοπτη θέση σε δίαιτες αδυνατίσματος, ρύθμισης του διαβήτη, μείωσης της χοληστερίνης. Ευτυχώς αυτό το Challenge που υπόσχεται απώλεια βάρους, βασίζεται σε ένα γεύμα πολύ υγιεινό και ισορροπημένο.


Διαβάστε επίσης: Ozempic, ο νέος (επικίνδυνος) Τρόπος Αδυνατίσματος


Πώς φτιάχνεται;

Οι συνταγές Oatzempic ποικίλλουν στο TikTok, αλλά οι περισσότεροι αναμειγνύουν ένα φλιτζάνι νερό με μισό φλιτζάνι βρώμη, μαζί με χυμό λάιμ. Ωστόσο, κάποιοι προσθέτουν τις δικές τους γευστικές παραλλαγές, όπως μια δόση κανέλας ή blueberries ή 1 scoop πρωτεϊνης. Το ρόφημα Oatzempic πίνεται στο πρωινό κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες. Όμως, παρά την τάση που υπάρχει αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα επαναστατικό στο Oatzempic. Είναι ουσιαστικά ο γνωστός χυλός βρώμης ή αλλιώς porridge.

Ποια η σχέση του με το Ozempic;

Υπάρχει ένας αδύναμος δεσμός μεταξύ του Ozempic και του Oatzempic.

Το Ozempic είναι φάρμακο που χρησιμοποιεί έναν ένα αγωνιστή υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (αγωνιστής GLP-1). Λειτουργεί μιμούμενος την ορμόνη GLP-1 που παράγεται φυσικά από το σώμα μας, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης. Αυτό μπορεί να  βοηθήσει στον κορεσμό για περισσότερη ώρα ενώ καταστέλλει την όρεξη.

Η βρώμη - και οι φυτικές ίνες γενικά - αναγκάζουν το σώμα σου να απελευθερώσει GLP-1, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα από το Ozempic. Όταν λαμβάνεται το Ozempic, η χημική ουσία που περιέχει, η σεμαγλουτίδη, παραμένει στην κυκλοφορία του αίματός περίπου 10.000 φορές περισσότερο από το φυσικό GLP-1. Έτσι, το Oatzempic βοηθά στην απελευθέρωση του φυσικού GLP-1, κάτι που κάνουν σχεδόν όλα τα τρόφιμα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν διαρκεί όσο το Ozempic.

Μπορεί το Oatzempic να με βοηθήσει να χάσω βάρος;

Εξαρτάται την ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες) της ημέρας και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Αυτός είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί η  αίσθηση κορεσμού με την ελάχιστη ποσότητα θερμίδων. Ένα μπολ βρώμης με νερό αποδίδει περίπου 160 θερμίδες, οι οποίες όμως είναι λίγες για ένα γεύμα.

Η βρώμη, λόγω των φυτικών ινών και της μικρής περιεκτικότητας σε φυτική πρωτεΐνη, συμβάλλει στην ισογλυκαιμία, άρα μειώνει την επιθυμία για σνακ ή/και γλυκό. Το ρόφημα απαιτεί μεγάλη ποσότητα νερού, το οποίο μπορεί επίσης να σε κάνει να νιώθεις χορτάτη για περισσότερη ώρα.  

Βρώμη και Παχυσαρκία

H δράση της κατανάλωσης βρώμης στην παχυσαρκία, καθώς και πιθανών συστατικών και εξωκυτταρικών και ενδοκυτταρικών μεσολαβητών που ευθύνονται για την επίδρασή της κατά της παχυσαρκίας έχει μελετηθεί. 

Τα συστατικά της βρώμης θα μπορούσαν να μειώσουν την αποθήκευση λίπους μέσω πολλών διαμεσολαβητικών μηχανισμών - εγκεφαλικά κέντρα που ρυθμίζουν την όρεξη, τις γαστρεντερικές λειτουργίες, τα βακτήρια του εντέρου, τη σύνθεση λίπους και τον μεταβολισμό και ίσως μέσω αλλαγών στις οξειδωτικές διεργασίες, υποδοχείς στεροειδών ορμονών και αγγείωση του λιπώδους ιστού.

Αρκετά συστατικά της βρώμης (άμυλο, φυτικές ίνες και βήτα-γλυκάνη) θα μπορούσαν να έχουν ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας, αφού επηρεάζουν την αποθήκευση λίπους μέσω πολλών μηχανισμών δράσης.

Dietary Oat Consumption

Τι καθορίζει την απώλεια βάρους πίνοντας Oatzempic?

Το τι έτρωγες για πρωινό πριν το Oatzempic

Εάν το Oatzempic έχει λιγότερες θερμίδες από το προηγούμενο πρωινό σου, υπάρχει πιθανότητα να χάσεις βάρος. Επίσης, οι ίνες από τη βρόμη χορταίνουν για περισσότερη ώρα θα αντέξεις μέχρι το μεσημεριανό γεύμα χωρίς να φας ενδιάμεσα ένα σνακ.

Tο τι κάνεις την υπόλοιπη ημέρα

Αυτό είναι ένα μόνο τρόφιμο και αν δεν ακολουθείς ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, εξατομικευμένο και σχεδιασμένο συμφωνά με τις ανάγκες του οργανισμού σου, δεν θα χάσεις κιλά , επειδή απλά πίνεις αυτό το ρόφημα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Μπορεί να προκαλέσει Στομαχικές Διαταραχές

Εάν δεν έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να συμβάλει σε φούσκωμα και ανεπιθύμητα αέρια Εάν δεν πίνεις αρκετά υγρά με το Oatzempic, διατρέχεις επίσης τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας,.

Αυξομειώσεις στο Σάκχαρο

Η βρώμη περιέχει βήτα γλυκάνες, που συμβάλλουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα. Αλλά αν δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, μπορεί να παρατηρήσεις αυξομειώσεις στο σάκχαρο.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε Πρωτεΐνη

Το Oatzempic έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτό μπορεί να κάνει τους μυς σου πιο αδύναμους χάνοντας πρωτεϊνη από τον οργανισμό. Αυτό το γεγονός θα επιβραδύνει τις καύσεις και υπάρχει πιθανότητα να επαναποκτήσεις τα κιλά που έχασες.

Κλείνοντας

Η σύγκριση ενός ροφήματος βρώμης με ένα φάρμακο που δρα στις ορμόνες του εντέρου είναι ανύπαρκτη και μη τεκμηριωμένη επιστημονικά. Ένα μοναδικό τρόφιμο δεν θα οδηγήσει στην απώλεια βάρους. Το αδυνάτισμα είναι αποτέλεσμα ενός συνολικού τρόπου ζωής, μέσα στον οποίο πρωταρχική θέση κατέχει το εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και η δίαιτα που του ταιριάζει επίσης μοναδική. Παράλληλα η σωματική άσκηση, ο καλός ύπνος και η σωστή ψυχολογία ολοκληρώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υπάρξει ασφαλής απώλεια λίπους και μόνιμη διατήρηση του αποτελέσματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mai K et al , Effects of a combined dietary, exercise and behavioral intervention and sympathetic system on body weight maintenance after intended weight loss: Results of a randomized controlled trial. 2018 Jun;. Epub 2018 Jan 31.

Suran M , As Ozempic's Popularity Soars, Here's What to Know About Semaglutide and Weight Loss. , 2023 May 16;329(19):1627-1629.

Sirotkin AV. Physiol Res The Effect of Dietary Oat Consumption and Its Constituents on Fat Storage and Obesity. 2023 Jul 31;72(Suppl 2):S157-S163. doi:

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής