Λεξικό Διατροφής

Πρεβιοτικά

08 Σεπτεμβρίου 2015
10446 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι διάφορα συστατικά των τροφίμων, τα οποία δεν πέπτονται από τα ένζυμα του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Φτάνοντας όμως στο παχύ έντερο, πέπτονται από τα βακτήρια που το αποικίζουν αλλά διεγείροντας την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητάς τους και βελτιώνοντας έτσι την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Τα κυριότερα πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, όπως στη μπανάνα, σε κάποια λαχανικά, όπως στο κρεμμύδι, το σκόρδο και το ραδίκι, καθώς και στα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας τη συγκέντρωση των προβιοτικών.

Μερικά από τα οφέλη που προσφέρουν είναι η μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας, η αύξηση της εντερικής απορρόφησης του ασβεστίου και του μαγνησίου, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης δυσλιπιδαιμιών καθώς και η μείωση της εμφάνισης κάποιων ειδών καρκίνου.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.