Διαβήτης

Σακχαρώδης διαβήτης και στεφανιαία νόσος

του Βασίλειου Βασιλακόπουλο
12 Δεκεμβρίου 2014
23679 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Σακχαρώδης διαβήτης και στεφανιαία νόσος

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

O σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (αυτό που ο κόσμος αποκαλεί «ζάχαρο») αποτελεί μεταβολικό νόσημα που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας (παχυσαρκία και σωματική αδράνεια) και αποτελεί την επιδημία του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Είναι η νόσος της ευμάρειας, της διατροφικής κατάχρησης και της ευημερίας που βιώνουν οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 29 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική και περίπου 900 χιλιάδες στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο.

Ο κλινικός καρδιολόγος δεν ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Όμως, δυστυχώς, οι διαβητικοί καταλήγουν σ’ αυτόν σε ποσόστο περίπου 60% λόγω των επιπλοκών της νόσου από το καρδιαγγειακό και οι μισοί σχεδόν από αυτούς καταλήγουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το γεγονός αυτό και μόνο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηρισμό της νόσου ως ισοδύναμο της στεφανιαίας νόσου (δηλ. ο πάσχων από ΣΔ θεωρείται ότι έχει τον ίδιο κίνδυνο με αυτόν που επιβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Στεφανιαία νόσος στους διαβητικούς

Συγκεκριμένα για την στεφανιαία νόσο είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους διαβητικούς και οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο είναι τριπλάσια έως πενταπλάσια στους διαβητικούς σε σχέση με τους μη διαβητικούς. Οφείλεται στην γενικότερη αγγειοπάθεια που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης και η βαρύτητά της σχετίζεται πιο πολύ με την «ηλικία» του διαβήτη παρά με την σοβαρότητα του. Π.χ. ένας διαβητικός από 35ετίας θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα έχει στεφανιαία νόσο έστω και αν η ρύθμιση του διαβήτη του ήταν επιτυχής.

Η εκδήλωση και εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου στους διαβητικούς διαφέρει από τους μη διαβητικούς εμφανίζοντας τέτοιες ιδιαιτερότητες που δυσχεραίνουν τη διάγνωση και θεραπεία της.

Όσον αφορά στη διάγνωση

Πάρα πολλές μελέτες, δείχνουν ότι το 40% των διαβητικών, ανδρών και γυναικών, εμφανίζουν βουβό, σιωπηρό, έμφραγμα

Δηλαδή, ένας διαβητικός μπορεί να έχει υποστεί πολλαπλά εμφράγματα τα οποία ανακαλύπτονται σε τυχαίο καρδιολογικό έλεγχο χωρίς ο ίδιος να τα αντιληφθεί δεδομένου ότι, λόγω της αυτόνομης νευροπάθειας που συνοδεύει το ΣΔ, έχουν καταστραφεί οι υποδοχείς του πόνου. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην πρώιμη διάγνωση, αφού ο πόνος ως καμπανάκι συναγερμού στον διαβητικό δεν υπάρχει.

Επεμβατική διόρθωση στεφανιαίων αγγείων

Τα στεφανιαία αγγεία του διαβητικού ασθενή χαρακτηρίζονται από διάχυτη αθηρωμάτωση (μοιάζουν με κομπολόι) και αυτό δυσχεραίνει την επεμβατική διόρθωσή τους (είτε με αγγειοπλαστική-«μπαλονάκι», είτε με by pass) μειώνοντας έτσι τα ποσοστά επιτυχίας των μεθόδων αυτών.

Εκτός όλων των παραπάνω στην επιτάχυνση της στεφανιαίας νόσου στο διαβητικό ασθενή συμβάλλουν η αυξημένη αρτηριακή πίεση που συνήθως συνοδεύει τη νόσο και τα αυξημένα λιπίδια λόγω της μεταβολικής εκτροπής που αποτελεί τον πυρήνα της νόσου.

Πώς θα προστατεύσει την καρδιά του ο διαβητικός ασθενής;

  • Διακοπή καπνίσματος (το κάπνισμα επιταχύνει την αθηρωμάτωση των αγγείων ιδίως στο διαβητικό).
  • Απώλεια σωματικού βάρους.
  • Διατροφή: Ο,τι βγαίνει από τη γη και ό,τι βγαίνει από τη θάλασσα. Ολο το φυτικό βασίλειο και όλο τον ενάλιο πλούτο, με μέτρο βέβαια.
  • Άσκηση: απαραίτητα μισή ώρα γρήγορου βαδίσματος τουλάχιστον πέντε φορές εβδομαδιαίως.
  • Αρτηριακή πίεση: πρέπει να κυμαίνεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον υπόλοιπο μη διαβητικό πληθυσμό (<130/80mmHg)
  • Επίπεδο λιπιδίων: αυστηρή ρύθμιση της LDL χοληστερόλης («κακή») ιδανικά <70mg/dl.
  • Φαρμακευτική αγωγή: για τη ρύθμιση του σακχάρου, της αρτηρικής πίεσης και των λιπιδίων στα παραπάνω επίπεδα.

Συμπερασματικά

Εμπρός, λοιπόν. Εχετε διαβήτη; Τρώτε υγιεινά: φυτικές τροφές και ψαρικά. Παίρνετε τα σωστά φάρμακα. Και περπατάτε όσο μπορείτε περισσότερο. Δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία του εμφράγματος του μυοκαρδίου από την πρόληψή του.

karta diaviti

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασίλειος Βασιλακόπουλος
Βασίλειος Βασιλακόπουλος Ειδικός Καρδιολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης