Ζυμαρικά

Μακαρόνια με γαλοπούλα και γκοργκοντζόλα

Αλέξης Επιθυμιάδης
3 λεπτά να διαβαστεί
makaronia me galopoula kai gorgkontzola syntagh
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
  2. Παράλληλα κόβουμε σε μικρά τετράγωνα τη γαλοπούλα και τη γκοργκοντζόλα.
  3. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και προχωράμε με τη σάλτσα.
  4. Στην ίδια  κατσαρόλα προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη γκοργκοντζόλα. Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η γκοργκοντζόλα και μετά προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τη γαλοπούλα.
  5. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια θερμοκρασία και σερβίρουμε αμέσως.
  6. Σε κάθε μερίδα από μακαρόνια με γκοργκοντζόλα και γαλοπούλα προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο σχοινοπρασσο και λίγη παρμεζάνα τριμμένη.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 150 γρ gorgonzola
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος 
  • 250 γρ στήθος γαλοπούλας ψητό 
  • 500 γρ ζυμαρικά
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
741
37.1%
Λιπαρά
20g
28.6%
Κορεσμένα λιπαρά
9g
45.0%
Σάκχαρα
0g
0.0%
Νάτριο
0.765g
31.9%
Φυτικές Ίνες
3g
12.8%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN

Ποιος δεν αγαπάει τα πιάτα ζυμαρικών, ειδικά όταν αυτά συνοδεύονται με γευστικά τυριά; Η συνταγή αυτή συνδυάζει ζυμαρικά με γαλοπούλα και γκορκοντζόλα σε μία πλούσια σάλτσα με κρέμα γάλακτος. Χάρη στην προσθήκη γαλοπούλας, το πιάτο αυτό συνδυάζει μια πηγή υδατανθράκων (μακαρόνια) με μια πηγή πρωτεΐνης (γαλοπούλα), κάνοντάς το έτσι πιο πλήρες, ειδικά αν συνδυαστεί με μια σαλάτα.

Ισορροπημένο ισοζύγιο ενέργειας

Μία μερίδα από τη συνταγή, όπως αυτή δίνεται, αποδίδει 741kcal, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 1 ώρα τρέξιμο με έναν μέσο ρυθμό. Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι να αντισταθμίσετε τις θερμίδες του γεύματός σας με μια συγκεκριμένη μορφή άσκησης, αλλά να προσπαθείτε να είστε συνολικά περισσότερο δραστήριοι στην ημέρα σας κάνοντας μικρές τροποποιήσεις της καθημερινότητάς σας, πχ πηγαίνοντας με τα πόδια στη δουλειά ή βγάζοντας βόλτα το σκύλο σας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ισορροπημένο ενεργειακό ισοζύγιο και άρα σταθερό βάρος, μακροπρόθεσμα.

Πως να κάνετε τη συνταγή πιο υγιεινή;

Η χρήση κρέμας γάλακτος αλλά και του γκοργκοντζόλα, το οποίο αποτελεί ένα αρκετά λιπαρό τυρί, αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα του γεύματος σε λιπαρά, κυρίως κορεσμένων και trans λιπαρών, τα οποία και σχετίζονται με την αύξηση του κινδυνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα. Για το λόγο αυτό, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αντί για την κρέμα γάλακτος και κάποιο άλλο τυρί όπως ανθότυρο, τυρί τύπου cottage ή ακόμα και κίτρινα τυριά χαμηλών λιπαρών αντί για το γκοργκοντζόλα. Μια, επίσης, καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης προκειμένου να αυξήσουμε το περιεχόμενο του γεύματος σε φυτικές ίνες, άρα να αυξήσουμε και τον κορεσμό μας από αυτό.

Έλεγχος της μερίδας

Μην ξεχνάτε, όπως πάντα, να χρησιμοποιείτε μικρότερα σκεύη σερβιρίσματος (πχ πιάτα με διάμετρο μικρότερη των 25 εκατοστών), αφού αυτό το «τρικ» μπορεί να κάνει την μερίδα μας να φαίνεται μεγαλύτερη. Φυσικά, στα πλαίσια του να ελέγχουμε καλύτερα τη μερίδα του φαγητού μας, είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε το γεύμα μας ήρεμοι, καθιστοί, χωρίς άλλα ερεθίσματα στο περιβάλλον μας όπως τηλεόραση ή υπολογιστή, και να του αφιερώνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια (τουλάχιστον 20 λεπτά).

Αλέξης Επιθυμιάδης
Αλέξης Επιθυμιάδης Food blogger

Ο Αλέξης Επιθυμίαδης είναι το πρόσωπο πίσω από το food blog Always Hungry. Η μεγάλη του αγάπη για το φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού blog μαγειρικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν θέλετε να βρείτε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ή παραδοσιακές συνταγές με δημιουργική εκτέλεση, αρκεί να επισκεφτείτε το alwayshungry.gr.

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN