760
Σούπες

Κοτόσουπα με λαχανικά και παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τη σελινόριζα και το καρότο.
  2. Αλατίζουμε και ιδρώνουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν η σελινόριζα και το καρότο αλλά να είναι ακόμη τραγανά.
  3. Ρίχνουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε το ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε.
  4. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και το κολοκύθι, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, φροντίζοντας όμως να μην τα παραμαγειρέψουμε.
  5. Στο τέλος βάζουμε το σπανάκι και, μόλις χάσει τα υγρά του, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάζουμε για αλάτι.
Για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

70 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε μικρά καρέ
80 γρ. πράσο, σε μικρά καρέ
100 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη, σε μικρά καρέ
180 γρ. καρότο, σε μικρά καρέ
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κιλά ζωμό κοτόπουλο
60 γρ. κολοκύθι, σε μικρά καρέ
40 γρ. σπαράγγια, κομμένα σε μήκος 3-4 εκ.
60 γρ. σπανάκι, λεπτοκομμένο
30 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
30 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
250 γρ. κοτόπουλο βρασμένο, κομμένο σε κύβους
αλάτι

Mια μερίδα 600g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
906,3
45%
Λιπαρά
61,3g
88%
Κορεσμένα λιπαρά
18,0g
90%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,4g
18%
Φυτικές Ίνες
5,8g
24%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Στην παραπάνω συνταγή βλέπουμε πώς μπορεί μια ποικιλία λαχανικών να συνδυαστεί με άπαχη πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο, και να έχει ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Έτσι, τα άτομα που δεν συνηθίζουν να προτιμούν τα λαχανικά, κωρίως τα παιδιά, μπορούν να τα καταναλώσουν ευχάριστα.

Μέσω αυτού του συνδυασμού και των διαφορετικών λαχανικών που περιέχει μία μερίδα από τη συνταγή αυτή, μπορεί να μας προσφέρει αρκετό σίδηρο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.

Ωστόσο, μία μερίδα από τη συνταγή αυτή έχει αρκετές θερμίδες, 906 ανά μερίδα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θερμίδων προέρχεται από το λίπος, που είναι μάλιστα κορεσμένο. Συνεπώς, άτομα που θέλουν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους θα πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο το εν λόγω φαγητό, μειώνοντας την προσλαμβανόμενη μερίδα. Για γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ και να μειωθεί η περιεκτικότητά του σε κορεσμένο λίπος θα μπορούσαμε να μειώσουμε την παρμεζάνα ή να την αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο τυρί, πιο χαμηλό σε λιπαρά.

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δήμητρα Μελαδάκη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και ειδίκευση στην Παχυσαρκία και Διαχείριση Βάρους. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Ιωνία.

×

×
Σας ενδιαφέρει επίσης: