Σαλάτες

Φασολάκια με καρύδια, δυόσμο και ξινομυζήθρα

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Φασολάκια με καρύδια, δυόσμο και ξινομυζήθρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι.
  3. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει.
  4. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τον ζεστό ζωμό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  5. Αλατίζουμε, στραγγίζουμε τα περίσσια υγρά και προσθέτουμε τα καρύδια, το τσάιβς και τον δυόσμο.
  6. Συνοδεύουμε με την ξινομυζήθρα.
  7. Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ξινομυζήθρα με ανθότυρο, κατίκι Δομοκού ή φέτα.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

80 γρ. ελαιόλαδο
40 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
100 γρ. ζωμό κοτόπουλο, ζεστό
500 γρ. φασολάκια, μπαρμπούνια
130 γρ. καρύδια
10 γρ. δυόσμο, χοντροκομμένο
10 γρ. τσάιβς
80 γρ. ξινομυζήθρα
αλάτι

Mια μερίδα 240g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
738
37%
Λιπαρά
41g
59%
Κορεσμένα λιπαρά
5,3g
26%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0.7g
31%
Φυτικές Ίνες
2,7g
11%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Δήμητρα Μπαλάσκα
Δήμητρα Μπαλάσκα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Πρόκειται για μία ελαφριά καλοκαιρινή σαλάτα πλούσια σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά! Περιέχει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά οξέα και πολλά αντιοξειδωτικά. Τα φασολάκια είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζονται από λίγες θερμίδες καθώς περιέχουν 90% νερό και έχουν βιταμίνες Α, Β, Κ , και C. Επίσης περιέχουν διαιτητικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο.

Ο συνδυασμός με την ξινομυζήθρα προσθέτει στο γεύμα εκτός από γεύση και ζωική πρωτεΐνη, συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ξινομυζήθρας είναι ότι έχει χαμηλά λιπαρά και έτσι ο οργανισμός προσλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες χωρίς να επιβαρύνεται με κορεσμένα λίπη.

Τα καρύδια με τη σειρά τους προσθέτουν στο γεύμα μία σειρά από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Ε και Β6, ηλεκτρολύτες (ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο,κάλιο) και μέταλλα (χαλκό κ.ά.). Είναι επίσης γνωστό ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων.

Τέλος, η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για σωρεία εκφυλιστικών νόσων.

  • Γιάννης Λουκάκος
    Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Δήμητρα Μπαλάσκα
    Δήμητρα Μπαλάσκα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1982 και αποφοίτησε από το Τμήμα Επισκεπτών/ τριών Υγείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών το 2004. Συνέχισε τις σπουδές τις στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης από το οποίο αποφοίτησε το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.