762
Ρύζι

Ριζότο ντομάτας με βασιλικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ' όλη τη διάρκεια παρασκευής.
  2. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ελαφρώς ξανθό χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς.
  5. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς και περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε.
  6. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση κάθε φορά ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι.
  7. Προσέχουμε επίσης το βράσιμο να είναι χαμηλό, αλλά υπαρκτό.
  8. Αλατίζουμε και, όταν το ρύζι γίνει al dente, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα και τις λιαστές ντομάτες και συνεχίζουμε μέχρι να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.
  9. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, την ντομάτα κονκασέ και τα μυρωδικά.
Για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

120 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. λευκό κρασί
1,2 κιλά ζωμό κοτόπουλο
400 γρ. ρύζι Αρμπόριο
300 γρ. σάλτσα ντομάτα
60 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
100 γρ. ντομάτα κονκασέ
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
60 γρ. βούτυρο φρέσκο
10 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
αλάτι

Mια μερίδα 500g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
1158
58%
Λιπαρά
64,8g
93%
Κορεσμένα λιπαρά
11g
55%
Σάκχαρα
3g
3%
Νάτριο
0,3g
12%
Φυτικές Ίνες
5,6g
23%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ματίνα Στράτη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η συνταγή αυτή είναι μια αρκετά θρεπτική επιλογή για το μεσημεριανό ή βραδινό σας γεύμα και μπορεί να σας προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Όσον αφορά στα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, το πιάτο αυτό είναι ένα πλήρες γεύμα, που μας προσδίδει αρκετή ποσότητα υδατανθράκων και λίπους, αλλά και σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Επειδή όμως περιέχει σχετικά υψηλό ποσοστό λιπαρών οξέων (περίπου το 50% των συνολικών θερμίδων) και αρκετά κορεσμένα λιπαρά (λόγω του ζωμού από κοτόπουλο, της παρμεζάνας και του βουτύρου που περιέχει), είναι καλό να τηρείται μέτρο στην κατανάλωσή του και να μην καταναλώνεται από άτομα με υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, καθώς τα κορεσμένα λιπαρά συστήνεται να περιορίζονται αρκετά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το πιάτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και καλύπτει έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτές. Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την καλή λειτουργία του εντερικού μας συστήματος και κατ'επέκταση τη γενικότερη καλή μας υγεία, ενώ μας προστατεύουν και από χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το ριζότο ντομάτας με βασιλικό μας προσφέρει επίσης σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βιταμίνες C, A και E, οι οποίες μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται φυσιολογικά στον οργανισμό μας και μπορούν να γίνουν αρκετά βλαβερές. Επιπλέον, η συνταγή μας δίνει καλή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β: νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, οι οποίες είναι σημαντικές για τη νοητική λειτουργία, τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού των τροφών και την παραγωγή ενέργειας και για την παραγωγή νέων κυττάρων, αντίστοιχα.

Τέλος, η συγκεκριμένη συνταγή είναι και καλή πηγή θρεπτικών μετάλλων. Περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγγάνιο σε σημαντικές ποσότητες. Η συνταγή αυτή είναι αρκετά θρεπτική, αλλά και θερμιδογόνα, λόγω του ζωμού κοτόπουλου, οπότε εάν ακολουθείτε δίαιτα για απώλεια βάρους, μπορείτε πριν την εκτελέσετε, να αφαιρέσετε το ορατό λίπος από τον ζωμό, αφού το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να εξέλθει στην επιφάνεια.

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Ματίνα Στράτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας στις 26 Ιουνίου του 1986. Από το 2004 έως το 2008 σπούδασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

×

×