Κέικ

Κέικ με Κολοκυθάκι και Χαρούπι

Αγγελική Καλαμπόκα
3 λεπτά να διαβαστεί
keik-me-kolokythaki-kai-xaroypi
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα του κέικ.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη, το γάλα, το λάδι καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Έπειτα προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Κοσκινίζουμε τα στερεά μας υλικά πάνω από το μπολ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το μείγμα θα είναι σχετικά σφιχτό, σε σύγκριση με την κλασσική "ζύμη" για κέικ. Μην το φοβηθείτε, καθώς το κολοκυθάκι θα βγάλει τα υγρά του κατά το ψήσιμο.
  5. Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα και ψήστε το για 50 λεπτά.
Σημειώσεις: Μπορείτε να κάνετε τις εξής αντικαταστάσεις υλικών: 
  • χαρουπάλευρο => κακάο στην ίδια ποσότητα
  • ζωικό γάλα => γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
  • αυγά => 1 κουτ. γλυκού σπόρους chia ή λιναρόσπορο ανακατεμένη με 1 κουτ.γλυκού νερό
  • λάδι καρύδας => ελαιόλαδο
  • καστανή ζάχαρη => μέλι ή σιρόπι αγαύης

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μέλι θα χρειαστείτε 1/2 κούπα λιγότερο από την ζάχαρη, δηλαδή 1 κούπα συνολικά. Επίσης θα πρέπει να προσθέσετε 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (2 κουτ. γλυκού συνολικά) και τέλος θα πρέπει να αφαιρέσετε μέρος από το γάλα, δηλαδή θα χρησιμοποιήσετε 1/3 κούπας συνολικά.

servings
10 κομμάτια
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 2 1/2 κούπες αλεύρι ντίνκελ
  • 1/2 κούπα χαρουπάλευρο
  • 2 1/2 κουτ. γλυκού baking powder
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1/2 κούπα γάλα 2%
  • 3/4 κούπα λάδι καρύδας
  • 1 κουτ. γλυκού  εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κούπες τριμμένο κολοκύθι (3 μέτρια κολοκυθάκια)
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
201
10.1%
Λιπαρά
9.7g
13.9%
Κορεσμένα λιπαρά
7.3g
36.5%
Σάκχαρα
18.9g
21%
Νάτριο
0.08g
3.3%
Φυτικές Ίνες
2.12g
8.8%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Αρέστη
Μαρία Αρέστη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο «Μαύρος Χρυσός» όπως συνηθίζεται να τον αποκαλούμε, τι οφέλη μπορεί να έχει όταν το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Το χαρούπι λοιπόν, διατροφικά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Επίσης είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται και έχει σημαντική περιεκτικότητα ασβεστίου που βοηθά στην καλή υγεία των οστών. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε νάτριο αφού η περιεκτικότητα του είναι χαμηλή αλλά και για άτομα με κοιλιοκάκη αφού δεν περιέχει γλουτένη.

Tip: Λόγω της φυσικής γλυκιάς γεύσης που έχει δεν χρειάζεται να προσθέσετε ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά όταν το χρησιμοποιείται σε συνταγές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μια εναλλακτική λύση αντί για κακάο ή σοκολάτα.

Κολοκυθάκι - τι οφέλη έχουμε από την κατανάλωση του;

Το κολοκυθάκι έχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης A, C και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. Επίσης είναι αντιοξειδωτικό, είναι κατάλληλο για διαβητικούς και μπορεί να διατηρήσει χαμηλή την Αρτηριακή Πίεση και τη Χοληστερόλη.

Αλεύρι Ντίνκελ

Ντίνκελ είναι ένα είδος σιταριού πιο εύπεπτο με υψηλή περιεκτικότητα σε Φυτικές Ίνες και υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Επίσης περιέχει σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλών λιπαρών. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη σιταριού. Θερμιδικά αλλά και η περιεκτικότητα του σε γλουτένη είναι περίπου το ίδιο με τα υπόλοιπα σιτηρά.

Tip για το κέικ:

Κάποιες αντικαταστάσεις που θα μπορούσατε να κάνετε όσο αφορά σε θέμα γεύσης ή προτίμησης θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το λάδι καρύδας με ελαιόλαδο (εάν δεν προτιμάτε τη γεύση της καρύδας) και τη ζάχαρη με μέλι ή σιρόπι αυάγης.

Τέλος για μια νηστήσιμη επιλογή του συγκεκριμένου κέικ θα μπορούσατε να κάνετε τις πιο κάτω αντικαταστάσεις:

  • Αντί για ζωικό γάλα θα μπορούσατε να επιλέξετε κάποιο φυτικό γάλα όπως αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης ή σόγιας (χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη)
  • Αντί για αυγό θα μπορούσατε να το αντικαταστήσετε με 1 κ.γλ. σπόρους chia ή λιναρόσπορο ανακατεμένα με 1 κ.γλ νερό.

Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή απόλαυση!!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Μαρία Αρέστη
Μαρία Αρέστη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.