Κέικ

Αλμυρά κεκάκια με κολοκύθα και θυμάρι

Αγγελική Καλαμπόκα
2 λεπτά να διαβαστεί
almyra-kekakia-me-kolokytha-kai-thymari
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι με την σόδα, το αλάτι και τα μυρωδικά.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ κολοκύθας, τα αυγά, το ελαιόλαδο και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Στο μπολ με τα στερεά υλικά προσθέτουμε τα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Στο τέλος προσθέτουμε 80 γρ. τριμμένο cheddar. Η ζύμη θα είναι σχετικά σφιχτή, μην σας προβληματίσει αυτό, καθώς ο πουρές κολοκύθας θα βγάλει την υγρασία του κατά την διάρκεια του ψησίματος.
  5. Μοιράζουμε στις 12 θήκες για κεκάκια, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο cheddar και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Ελέγχουμε εάν είναι έτοιμα βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει στεγνή και χωρίς ψίχουλα τότε τα κεκάκια μας είναι έτοιμα.
  6. Σερβίρουμε ζεστά ή και χλιαρά μαζί με χυμό ή o,τι άλλο επιθυμούμε. Διατηρούνται στο ψυγείο, σε σακούλα με ζιπ, για 4-5 ημέρες.
servings
12 κεκάκια
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κούπα αλεύρι ντίνκελ
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κούπα πουρέ κολοκύθας
  • 2 αυγά
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 κούπας γάλα
  • 100 γρ. τριμμένο cheddar
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
159
8.0%
Λιπαρά
8.6g
12.3%
Κορεσμένα λιπαρά
2.6g
13.0%
Σάκχαρα
0.0g
0.0%
Νάτριο
0.3g
10.9%
Φυτικές Ίνες
1.6g
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.

Μια εύκολη και ταυτόχρονα θρεπτική ιδέα για πρωινό ή σνάκ ή ακόμη και μεσημεριανό γεύμα

Κολοκύθα

Η κολοκύθα χάρη στα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχει όπως: βιταμίνες A,C,E φυλλικό οξύ, Β1, Β2, Β5, Β6, ιχνοστοιχεία (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό), φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο, ξανθίνη, λουτείνη) και ω3 λιπαρά οξέα, προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Βοηθά στη μείωση και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσηματων, προστατεύει από την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, προστατεύει τα κύτταρα από τη γήρανση κ.α.

Αλεύρι ντίνκελ

Το αλεύρι ντίνκελ αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και υδατοδιαλυτών βιταμινών. Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, είναι 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού ενώ η περιεκτικότητα του σε σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ΄΄καλά΄΄ λιπαρά οξέά είναι σημαντική.

Αλέυρι ολικής

Το αλέυρι ολικής αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Περιέχει ακόμη  βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ), μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός) και φαινολικές ενώσεις οι οποίες, έχει βρεθεί ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τυρί τσένταρ (Cheddar

Το τυρί τσένταρ (Cheddar) αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου (τα 100γρ ~700 mg Ca).  Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (ανάλογες με αυτές των υπόλοιπων ζωικών προϊόντων), καθώς επίσης φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο κάλιο και βιταμίνες Α και B12.

Πως μπορώ να εμπλουτίσω την συνταγή;

Για μια πιο αλμυρή εκδοχή της συνταγής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα ή γραβιέρα λαμβάνοντας εξίσου σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Για τα άτομα τα οποία έχουν πρόβλημα με την αρτηριακή τους πίεση, η προσθήκη τυριού (πχ φέτα) με λιγότερο αλάτι, θα αποτελούσε μια καλή εναλλακτική.

Το φρέσκο κρεμμυδάκι ενδεχομένως να προσέδιδε μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση στην υπέροχη αυτή συνταγή. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ (προσοχή στα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή), βιταμίνης Α, C, φυλλικού οξέως, καλίου, μαγνησίου.

Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά μυρωδικά, ανάλογα πάντα με τη διάθεση και τις επιλογές του καθένα.

Μπορώ να τα συμπεριλάβω στο διατροφικό μου πλάνο;

Το μυστικό αποτελεί πάντα το μέγεθος της μερίδας καθώς και η συχνότητα κατανάλωσης. Η τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα, επιτρέπει στον καθένα μας την απόλαυση διάφορων ΄΄νόστιμων΄΄και ταυτόχρονα θρεπτικών συνταγών !!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.