Διατροφή

Bagel: Νέα μόδα ή μήπως το γνωρίζουμε ήδη;

της Θεοδώρας Κατσαρού
25 Ιανουαρίου 2019
37377 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
bagels kai diatrofiki aksia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι περισσότεροι ακούγοντας τον όρο Bagel είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζουν την έννοια του και τι μπορεί να είναι. Ο όρος Bagel προέρχεται από τη γερμανική διάλεκτο όπου παλαιότερα τα αποκαλούσαν beygel, από τις λέξεις bouc ή boug, που σημαίνουν δαχτυλίδι ή βραχιόλι. Μια άλλη πιθανή προέλευση είναι από τη γερμανική λέξη Bügel, που σημαίνει στρογγυλό για ένα καρβέλι ψωμί.

Ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος ψωμιού όπου για την κατανόηση της ιστορίας του, καλό είναι να γίνει μια αναδρομή στο παρελθόν. Σύμφωνα με το βιβλίο «το Bagel: η εκπληκτική ιστορία ενός μέτριου ψωμιού»,  η ιστορία του ξεκινάει όταν ένας Εβραίος αρτοποιός από τη Βιέννη θέλοντας να τιμήσει τον Πολωνό Βασιλιά Jan ΙΙΙ Sobieski για την νίκη του επί των Τούρκων το 1963, του πρόσφερε ψωμί σε σχήμα δαχτυλιδιού, το γνωστό πλέον Bagel. Από εκεί ξεκινάει η δημιουργία του, φτάνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες με το μεγάλο κύμα μετανάστευσης και μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα αποτελούσε ένα αμερικάνικο φαγητό.

new york bagels

 

Πώς παρασκευάζονται τα Bagel;

Η βασική συνταγή (για 8 μέτρια Bagel) είναι:

  • 300 γρ. νερό χλιαρό
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1,5 κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη
  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 1,5 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας σόδα μαγειρική
  • σπόρους για διακόσμηση (σουσάμι λευκό, σουσάμι μαύρο, παπαρουνόσπορο).

Όταν δοθεί το σχήμα δακτυλίου στο Bagel, αρχικά βράζει σε νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο δίνοντας ως αποτέλεσμα ένα στρογγυλό γευστικό ψωμάκι.

Ποια είναι η διατροφική αξία του Bagel;

Συγκριτικά με το κουλούρι Θες/νίκης όπου έχουν τις περισσότερες ομοιότητες ως προς τη συνταγή με τα Bagels, το κουλούρι Θες/νίκης είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη E λόγω της ύπαρξης του σουσαμιού. Ενώ τα Bagel είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και χαμηλά σε λίπος.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται η διατροφική αξία μίας μερίδας Bagel η οποία είναι περίπου 100 γραμμάρια σε σύγκριση με 80 γραμμάρια κουλούρι Θες/νίκης:

Θρεπτικά συτατικά Bagel (100 γρ.) Κουλούρι Θες/νίκης (80 γρ.)
Θερμίδες 228 Kcal 213 kcal
Υδατάνθρακες 44,49 γρ  (15%) 43,0 γρ
Πρωτεΐνες 6 γρ (12%) 6,4 γρ
Λιπαρά 8,6 γρ 1,3 γρ
Κορεσμένο λίπος 1,4 γρ (7%) 1,3 γρ
Σάκχαρα 2,4 γρ 6,4 γρ
Φυτικές ίνες 1,7 γρ (7%) 2,0 γρ
Αλάτι 0,44 γρ  (18%) 0,95 γρ

Τρόποι κατανάλωσης των Bagels

Και τα δύο μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Το κουλούρι Θες/νίκης όπως το γνωρίζουμε με σουσάμι ή με τυρί και γαλοπούλα, με σταφίδες ή και πολύσπορο.

Ως προς τα bagel, μπορούν να καταναλωθούν είτε ως πρωινό με 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά ή με ένα ποτήρι φυσικό χυμό. Επιπλέον, μπορούν να καταναλωθούν ως ενδιάμεσο γεύμα με τη μορφή σάντουιτς προσθέτοντας οτιδήποτε προϊόν, ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός. Αποτελεί καλή επιλογή για βραδινό το οποίο μπορεί να συνοδευτεί με 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα ή με 1 κουταλάκι Philadelphia και σολομό.

Είναι πάντα μια υγιεινή επιλογή;

Αν και τα bagel έχουν θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή, εμφανίζουν και κάποια μειονεκτήματα καθώς, συχνά, έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο σε συνδυασμό με μέγεθος που σε ξεγελά, ενώ ίσως περιέχουν και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Πιο συγκεκριμένα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το μέγεθος ενός bagel φαίνεται να ισοδυναμεί με μία μόνο μερίδα, ορισμένες ποικιλίες μεγαλύτερου μεγέθους μπορούν να περιέχουν έως και 600 θερμίδες. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό είναι αρκετό για να αποτελέσει ένα ολόκληρο γεύμα - και δεν περιλαμβάνει το βούτυρο ή το τυρί κρέμα που μπορείτε να αλείψετε από πάνω. Επιπλέον, τα bagels παρασκευάζονται παραδοσιακά από ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου και ορισμένες ποικιλίες τους μπορεί να περιέχουν μια μεγάλη δόση πρόσθετης ζάχαρης.

Έτσι, ίσως είναι καλύτερο να απολαμβάνεις τα bagels με μέτρο και να γνωρίζεις πόσες θερμίδες προσθέτουν στη διατροφή σου.

 

bagel me avocado

 

Ποια είδη Bagel υπάρχουν;

Υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά είδη Bagel ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός και τους συνδυασμούς που μπορεί να γίνουν, αναφέροντας ορισμένα στη συνέχεια υπάρχουν Bagel:

  • Στην αλμυρή εκδοχή με σουσάμι, με σπανάκι, με τυρί Cheddar, με κοτόπουλο, με σολομό, με ομελέτα, με κρεμμύδι, με σκόρδο, με τόνο και αγγουράκι και με διάφορα λαχανικά.
  • Στην γλυκιά τους εκδοχή με ζάχαρη, με κανέλα, με νιφάδες σοκολάτας, με μέλι, με σταφίδες.

Ποιά ποικιλία σου προσφέρει τα περισσότερα οφέλη;

Είναι γεγονός πως όλα τα bagel δεν παράγονται από τα ίδια υλικά, οπότε δεν έχουν και την ίδια διατροφική αξία. Η πιο θρεπτική επιλογή για εσένα, λοιπόν, είναι τα bagel ολικής άλεσης. Και αυτό γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε:

  • Φυτικές ίνες
  • Βιταμίνες
  • Μέταλλα
  • Πολλές φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, οι οποίες στερούνται από εξευγενισμένα δημητριακά.

Bagel vs ντόνατς & κουλούρι Θεσσαλονίκης

Ωστόσο, το Bagel λόγω σχήματος μοιάζει αρκετά με τα ντόνατς ή και το κουλούρι Θεσ/νίκης, με τη σημαντικότερη διαφορά στον τρόπο ψησίματος του καθενός.

Το Bagel όπως αναφέρθηκε αρχικά βράζει στο νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο. Αυτό έχει ως σκοπό να είναι τραγανό στο εξωτερικό μέρος και να δημιουργείται κρούστα. Ταυτόχρονα κρατείται η υγρασία στο εσωτερικό του μέρος έχοντας ως αποτέλεσμα να είναι αφράτο.

Αντίθετα, ο τρόπος ψησίματος των ντόνατς είναι συνήθως στο τηγάνι με αρκετό λάδι ή κάποιες φορές στο φούρνο, όπως και το κουλούρι Θες/νίκης ψήνεται στο φούρνο. Και τα δύο μπορούν να καταναλωθούν στην αλμυρή αλλά και στην γλυκιά τους εκδοχή.

Διαβάστε επίσης: Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Αποθήκευση και διατήρηση των Bagels

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, τα Bagels μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου σε κάποιο σακουλάκι αποθήκευσης για κάποιες ημέρες. Διαφορετικά, διατηρούνται και στην κατάψυξη μέχρι και τέσσερις μήνες περίπου και είναι έτοιμα προς κατανάλωση εφόσον καταψυχθούν και ζεσταθούν στην κατάλληλη θερμοκρασία.

bagel me tomata kai marouli

Πώς να βελτιστοποιήσεις τη διατροφική αξία του bagel σου;

Πρόσεξε το μέγεθος της μερίδας

Είναι σημαντικό να προσέχεις την ετικέτα του bagel σου. Σε περίπτωση που διαπιστώσεις ότι περιέχει περισσότερες θερμίδες ή υδατάνθρακες από αυτές που επιτρέπουν οι διατροφικοί σου στόχοι, επίλεξε μικρότερα bagel ή σκέψου να καταναλώσεις τη μισή ποσότητα. Αποθήκευσε το άλλο μισό για αργότερα ή μοιράσου το με κάποιον άλλο.

Πολλές μάρκες προσφέρουν επίσης μινιατούρες bagels ή λεπτά bagel. Αυτές οι επιλογές τείνουν να είναι πιο κατάλληλες ως προ μέγεθος σερβιρίσματος.

Εάν διαπιστώσεις ότι το αγαπημένο σου bagel δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή, μπορείς απλά, να το αποθηκεύσεις για ειδικές περιστάσεις ώστε να μειώσεις την κατανάλωσή του και να διατηρήσεις μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Δώσε προσοχή στα συστατικά του

Τα συστατικά του αγαπημένου σου bagel μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά και την υγεία σου.

Οι πιο θρεπτικές επιλογές παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως και περιέχουν ελάχιστη έως καθόλου πρόσθετη ζάχαρη. Επίσης, αν ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, θα πρέπει να αποφύγεις τα bagels που περιέχουν πολύ αλάτι.

Επίλεξε toppings με σύνεση 

Πολλές από τις πιο δημοφιλείς γαρνιτούρες όπως το τυρί κρέμα, το βούτυρο και η μαρμελάδα περιέχουν πολλές θερμίδες με τη μορφή κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με την περιστασιακή απόλαυση, υπάρχουν πολύ πιο θρεπτικές επιλογές που μπορείς να προτιμήσεις.

Σκέψου να επιλέξεις χούμους, αβοκάντο ή βούτυρο ξηρών καρπών αντί για τυρί κρέμα για περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Για επιπλέον πρωτεΐνη, πρόσθεσε γαλοπούλα σε φέτες, σολομό ή μία ομελέτα. Επιπλέον, τα bagels αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να απολαύσεις μια ή δύο μερίδες λαχανικών με το πρωινό σου. Πρόσθεσε κομμένες ντομάτες, σπανάκι, αγγούρι και κρεμμύδια για να το μετατρέψεις σε ένα σάντουιτς πλούσιο σε λαχανικά.

Καταλήγοντας

Συνεπώς, αν και η ιστορία των Bagels τοποθετείται αρκετά χρόνια πριν ξεκινώντας ως ένα είδος ψωμιού σε στρογγυλό σχήμα έχει εξελιχθεί και πλέον υπάρχουν διαφορετικοί τύποι Bagel που μπορεί ο καθένας να απολαύσει. Για την Ελλάδα, αποτελεί μία νέα μόδα που έχει ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια. Τα Bagel μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής αρκεί να γίνει η σωστή και η υγιεινή επιλογή, απολαμβάνοντας τα διατροφικά οφέλη του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread', Balinska, Maria, 2009

Filippone, Peggy Trowbridge. Bagel History: Bagels date back to the 1600s, March 27, 2013.

Ariel Williams, (2016). What is the difference between a bagel and a donut?

Encyclopædia Britannica (2009) Bagel, retrieved February 24, 2009 from Encyclopedia Britannica Online

Malia Frey, Bagel Nutrition Facts and Health Benefits, 2018

Θεοδώρα Κατσαρού
Θεοδώρα Κατσαρού Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.