Διατροφή

Bagel: Νέα μόδα ή μήπως το γνωρίζουμε ήδη;

25 Ιανουαρίου 2019
5607 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
bagels kai diatrofiki aksia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι περισσότεροι ακούγοντας τον όρο Bagel είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζουν την έννοια του και τι μπορεί να είναι. Ο όρος Bagel προέρχεται από τη γερμανική διάλεκτο όπου παλαιότερα τα αποκαλούσαν beygel, από τις λέξεις bouc ή boug, που σημαίνουν δαχτυλίδι ή βραχιόλι. Μια άλλη πιθανή προέλευση είναι από τη γερμανική λέξη Bügel, που σημαίνει στρογγυλό για ένα καρβέλι ψωμί.

Ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος ψωμιού όπου για την κατανόηση της ιστορίας του, καλό είναι να γίνει μια αναδρομή στο παρελθόν. Σύμφωνα με το βιβλίο «το Bagel: η εκπληκτική ιστορία ενός μέτριου ψωμιού»,  η ιστορία του ξεκινάει όταν ένας Εβραίος αρτοποιός από τη Βιέννη θέλοντας να τιμήσει τον Πολωνό Βασιλιά Jan ΙΙΙ Sobieski για την νίκη του επί των Τούρκων το 1963, του πρόσφερε ψωμί σε σχήμα δαχτυλιδιού, το γνωστό πλέον Bagel. Από εκεί ξεκινάει η δημιουργία του, φτάνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες με το μεγάλο κύμα μετανάστευσης και μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα αποτελούσε ένα αμερικάνικο φαγητό.

new york bagels

 

Πώς παρασκευάζονται τα Bagel;

Η βασική συνταγή (για 8 μέτρια Bagel) είναι:

  • 300 γρ. νερό χλιαρό
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1,5 κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη
  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 1,5 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας σόδα μαγειρική
  • σπόρους για διακόσμηση (σουσάμι λευκό, σουσάμι μαύρο, παπαρουνόσπορο).

Όταν δοθεί το σχήμα δακτυλίου στο Bagel, αρχικά βράζει σε νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο δίνοντας ως αποτέλεσμα ένα στρογγυλό γευστικό ψωμάκι.

Ποια είναι η διατροφική αξία του Bagel;

Συγκριτικά με το κουλούρι Θες/νίκης όπου έχουν τις περισσότερες ομοιότητες ως προς τη συνταγή με τα Bagels, το κουλούρι Θες/νίκης είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη E λόγω της ύπαρξης του σουσαμιού. Ενώ τα Bagel είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και χαμηλά σε λίπος.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται η διατροφική αξία μίας μερίδας Bagel η οποία είναι περίπου 100 γραμμάρια σε σύγκριση με 80 γραμμάρια κουλούρι Θες/νίκης:

Θρεπτικά συτατικά Bagel (100 γρ.) Κουλούρι Θες/νίκης (80 γρ.)
Θερμίδες 228 Kcal 213 kcal
Υδατάνθρακες 44,49 γρ  (15%) 43,0 γρ
Πρωτεΐνες 6 γρ (12%) 6,4 γρ
Λιπαρά 8,6 γρ 1,3 γρ
Κορεσμένο λίπος 1,4 γρ (7%) 1,3 γρ
Σάκχαρα 2,4 γρ 6,4 γρ
Φυτικές ίνες 1,7 γρ (7%) 2,0 γρ
Αλάτι 0,44 γρ  (18%) 0,95 γρ

Τρόποι κατανάλωσης των Bagels

Και τα δύο μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Το κουλούρι Θες/νίκης όπως το γνωρίζουμε με σουσάμι ή με τυρί και γαλοπούλα, με σταφίδες ή και πολύσπορο.

Ως προς τα bagel, μπορούν να καταναλωθούν είτε ως πρωινό με 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά ή με ένα ποτήρι φυσικό χυμό. Επιπλέον, μπορούν να καταναλωθούν ως ενδιάμεσο γεύμα με τη μορφή σάντουιτς προσθέτοντας οτιδήποτε προϊόν, ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός. Αποτελεί καλή επιλογή για βραδινό το οποίο μπορεί να συνοδευτεί με 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα ή με 1 κουταλάκι Philadelphia και σολομό.

Μερικές πιο υγιεινές επιλογές

Μπορούν να γίνουν ακόμη πιο υγιεινά με τους εξής τρόπους:

  • Αποτελεί μία υγιεινή επιλογή για γλυκό καθώς η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλάκι ταχίνι με κακάο ή φυστικοβούτυρο ή ακόμη και με χαρούπι, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την διατροφική τους αξία. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει ποικιλία στην διατροφή και είναι πιο ενδιαφέρον ακόμα για τα μικρά παιδιά.
  • Καταναλώνοντας το μισό Bagel περιορίζοντας έτσι την πρόσληψη του ψωμιού και να συνοδευτεί με 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 μέτρια ντομάτα.
  • Μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με υψηλό σάκχαρο όταν αντικατασταθεί το αλεύρι με αλεύρι ολικής και η ζάχαρη με στέβια, μειώνοντας έτσι την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
  • Μειώνοντας την πρόσθετη γαρνιτούρα στα Bagels, περιορίζεται με αυτόν τρόπο το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Μία υγιεινή επιλογή για Bagel αποτελούν τα λαχανικά, τα φρούτα όπως το blueberry το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό στη Νέα Υόρκη αλλά και το πολύσπορο.

bagel me avocado

 

Ποια είδη Bagel υπάρχουν;

Υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά είδη Bagel ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός και τους συνδυασμούς που μπορεί να γίνουν, αναφέροντας ορισμένα στη συνέχεια υπάρχουν Bagel:

  • Στην αλμυρή εκδοχή με σουσάμι, με σπανάκι, με τυρί Cheddar, με κοτόπουλο, με σολομό, με ομελέτα, με κρεμμύδι, με σκόρδο, με τόνο και αγγουράκι και με διάφορα λαχανικά.
  • Στην γλυκιά τους εκδοχή με ζάχαρη, με κανέλα, με νιφάδες σοκολάτας, με μέλι, με σταφίδες.

Bagel vs ντόνατς & κουλούρι Θεσσαλονίκης

Ωστόσο, το Bagel λόγω σχήματος μοιάζει αρκετά με τα ντόνατς ή και το κουλούρι Θεσ/νίκης, με τη σημαντικότερη διαφορά στον τρόπο ψησίματος του καθενός.

Το Bagel όπως αναφέρθηκε αρχικά βράζει στο νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο. Αυτό έχει ως σκοπό να είναι τραγανό στο εξωτερικό μέρος και να δημιουργείται κρούστα. Ταυτόχρονα κρατείται η υγρασία στο εσωτερικό του μέρος έχοντας ως αποτέλεσμα να είναι αφράτο.

Αντίθετα, ο τρόπος ψησίματος των ντόνατς είναι συνήθως στο τηγάνι με αρκετό λάδι ή κάποιες φορές στο φούρνο, όπως και το κουλούρι Θες/νίκης ψήνεται στο φούρνο. Και τα δύο μπορούν να καταναλωθούν στην αλμυρή αλλά και στην γλυκιά τους εκδοχή.

Αποθήκευση και διατήρηση των Bagels

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, τα Bagels μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου σε κάποιο σακουλάκι αποθήκευσης για κάποιες ημέρες. Διαφορετικά, διατηρούνται και στην κατάψυξη μέχρι και τέσσερις μήνες περίπου και είναι έτοιμα προς κατανάλωση εφόσον καταψυχθούν και ζεσταθούν στην κατάλληλη θερμοκρασία.

bagel me tomata kai marouli

 

Καταλήγοντας

Συνεπώς, αν και η ιστορία των Bagels τοποθετείται αρκετά χρόνια πριν ξεκινώντας ως ένα είδος ψωμιού σε στρογγυλό σχήμα έχει εξελιχθεί και πλέον υπάρχουν διαφορετικοί τύποι Bagel που μπορεί ο καθένας να απολαύσει. Για την Ελλάδα, αποτελεί μία νέα μόδα που έχει ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια. Τα Bagel μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής αρκεί να γίνει η σωστή και η υγιεινή επιλογή, απολαμβάνοντας τα διατροφικά οφέλη του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread', Balinska, Maria, 2009

Filippone, Peggy Trowbridge. Bagel History: Bagels date back to the 1600s, March 27, 2013.

Ariel Williams, (2016). What is the difference between a bagel and a donut?

Encyclopædia Britannica (2009) Bagel, retrieved February 24, 2009 from Encyclopedia Britannica Online

Malia Frey, Bagel Nutrition Facts and Health Benefits, 2018

  • Θεοδώρα Κατσαρού
    Θεοδώρα Κατσαρού Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    H Θεοδώρα Κατσαρού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, και εργάζεται στο διαιτολογικό γραφείο το οποίο διατηρεί από το 2013 επί της οδού Δημοκρίτου 10 στη Σητεία.