Νέα - Ειδήσεις

Διατροφή = τρόπος ζωής

26 Νοεμβρίου 2012
6729 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
diatrofi kai tropos zwis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δεν είναι η δίαιτα που θα κατεβάσουμε από το διαδίκτυο, ούτε αυτή που θα μας γράψει ο διαιτολόγος, είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην ζωή μας!

Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε για να έχουμε αποτελέσματα από τη δίαιτα;

Κινητοποίηση για αλλαγή

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην καθημερινή διαιτητική πρακτική είναι η κινητοποίηση των ανθρώπων για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν στη ζωή τους. Πολλοί επισκέπτονται το διαιτολόγο για να χάσουν βάρος όντας προκατειλημμένοι από συνεχείς αποτυχίες, με σκέψεις «άλλη μια επίσκεψη στο διαιτολόγο», «άλλος ένας που θα μου δώσει μια δίαιτα της πείνας», «αυτά που μου λες να φάω, τα ξέρω», «έχω κατεβάσει δίαιτες από το διαδίκτυο εγώ…». Πολλοί ξεκινούν την προσπάθειά τους πριν τις καλοκαιρινές διακοπές για να βγουν με «αξιοπρέπεια» στην παραλία, επιδίδονται σε αυτοσχέδιες δίαιτες, κόβοντας το φαγητό, κατεβάζοντας δίαιτες από το διαδίκτυο ή ακόμα, οι πιο συνετοί, επισκέπτονται το διαιτολόγο. Αυτό συμβαίνει συνήθως και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπου η θερμιδική πρόσληψη είναι συνήθως αυξημένη και πλέον μετρούν 2-3 επιπλέον κιλά στη ζυγαριά.

Συνειδητή απόφαση για απώλεια βάρους

Όταν η απόφαση για απώλεια βάρους δεν είναι συνειδητοποιημένη, οδηγεί σε παρορμητικές, αποτυχημένες προσπάθειες και συνήθως σε απογοήτευση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για χρόνια και αυτά τα κιλά να αθροίζονται. Τελικά κατά τον εγκλωβισμό στο φαύλο αυτό κύκλο δημιουργούνται απορίες όπως «αφού κάνω τη δίαιτα γιατί δε χάνω βάρος;», «πως γίνεται αυτός να τρώει ό,τι θέλει και να μην παχαίνει;» και τελικά τα άτομα δικαιολογούν τον εαυτό τους με επιχειρήματα του τύπου «έχω πολύ αργό μεταβολισμό και δε χάνω βάρος με τίποτα», ενώ πολύ συχνά πέφτουν θύματα παραπλανητικών διαφημίσεων για γρήγορη απώλεια βάρους με «νέες επαναστατικές δίαιτες», «μαγικά μηχανήματα», φάρμακα, κρέμες και ροφήματα που εξαφανίζουν το λίπος χωρίς κόπο. Τελικά δεν καταλαβαίνουν πως για τα λίγα ή περισσότερα παραπανίσια κιλά που κουβαλούν η λύση δεν είναι η δίαιτα που θα κατεβάσουν από το διαδίκτυο ούτε αυτό το διαιτολόγιο που θα τους δώσει ο διαιτολόγος ούτε μια μαγική διαφημισμένη λύση χωρίς κόπο. Η λύση είναι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους!

Ποικιλία στην διατροφή μας

Ας πιάσουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η «νέα» ή η «επαναστατική μέθοδος» που θα δώσει τα θεμιτά αισθητικά αποτελέσματα σε χρόνο ρεκόρ. Σαν καταναλωτές σε αυτό το προϊόν που ονομάζεται διατροφή, πρέπει να καταλάβουμε ότι η διαδικασία της δίαιτας είναι πολύ πιο απλή από ότι προσπαθούν να μας πείσουν. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο βομβαρδισμό καινοτόμων τεχνικών και σωτήριων λύσεων απώλειας βάρους είτε «χωρίς δίαιτα» είτε «χωρίς άσκηση», διότι πολύ απλά αυτές δεν υπάρχουν. Αντιθέτως αυτές οι «καινοτόμες – πρωτοποριακές τεχνικές» τις περισσότερες φορές στερούνται επιστημονικότητας, είναι αναποτελεσματικές και κάποιες φορές και επικίνδυνες. Συνήθως στοχεύουν μέσα από περιορισμούς ομάδων τροφίμων, να δημιουργήσουν υποθερμιδική πρόσληψη και απώλεια βάρους περιορίζοντας ή καταργώντας όμως τη διατροφική ποικιλία και δημιουργώντας συχνά ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Η ποικιλία στην διατροφή μας είναι ο καλύτερος τρόπος για είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε επαρκή διατροφική πρόσληψη σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, κάτι που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Φυσική δραστηριότητα

Ύστερα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μεταβολές στο βασικό μεταβολικό ρυθμό (δηλαδή την ενέργεια που καταναλώνει ένας οργανισμός σε ένα εικοσιτετράωρο για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες) δεν είναι τόσο τραγικά διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα ίδια χαρακτηριστικά και παρόμοια σωματική διάπλαση, εξαιρουμένων των παθολογικών καταστάσεων. Δεν είναι τόσο περίεργο αυτό όσο ακούγεται, αν σκεφτούμε ότι με την έννοια «ίδια χαρακτηριστικά» αναφερόμαστε στο φύλο και στην ηλικία του ατόμου, ενώ με την έννοια «παρόμοια σωματική διάπλαση» δε στεκόμαστε μόνο στο ύψος και βάρος, αλλά και στην αναλογία λιπώδους ιστού και μυϊκής μάζας του σώματος. Είναι μια πραγματικότητα ότι ο κύρια μεταβολικά ενεργός ιστός, δηλαδή ο ιστός που δαπανά την περισσότερη ενέργεια, είναι ο μυϊκός ιστός, ενώ ο λιπώδης ιστός είναι σχετικά πιο αδρανής. Με άλλα λόγια όταν είμαστε γυμνασμένοι, κατά συνέπεια έχουμε και περισσότερο μυϊκό ιστό, δαπανάμε πιο πολλές θερμίδες ακόμα και όταν δε γυμναζόμαστε σε σχέση με ένα άλλο άτομο με ίδια χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία) και σωματικές διαστάσεις (ύψος και βάρος).

Αντιλαμβανόμαστε εύκολα λοιπόν, ότι ο βασικός μεταβολισμός μας, δηλαδή οι θερμίδες που καίμε όταν δεν κάνουμε τίποτα, εξαρτάται άμεσα από τη φυσική μας κατάσταση. Φυσικά κατά τη διάρκεια της άσκησης καταναλώνουμε ακόμα περισσότερη ενέργεια που συντελεί σε καταλυτική αύξηση της ενεργειακής δαπάνης εικοσιτετραώρου, που έχει ως συνέπεια σε βάθος χρόνου την καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας βάρους. Όλα αυτά καθιστούν σαφές ότι η φυσική δραστηριότητα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε προσπάθειας για αλλαγή του βάρους μας.

Αποφυγή παραπλανητικών διαφημίσεων

Έπειτα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα επιστημονική γνώση δεν υπάρχουν μηχανήματα που να μπορούν να καταπολεμήσουν ουσιαστικά την παχυσαρκία, είτε ολική είτε τοπική, χωρίς φυσική δραστηριότητα. Ο βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ σε αυτό το αντικείμενο είναι μεγάλος. Δεν είναι λίγες η φορές μέσα στην μέρα που θα ακούσουμε διαφημίσεις στην τηλεόραση για κάποιο μηχάνημα που εξαφανίζει το κοιλιακό λίπος, ή τα «ψωμάκια» άμεσα χωρίς κόπο και άσκηση. Πρακτικά, το μόνο που μπορεί να εξαφανίσει είναι χρήματα από το πορτοφόλι μας. Είναι σημαντικό να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε κάθε «καινοτόμο» – επαναστατικό μηχάνημα ακούμε.

Εν κατακλείδι

Εδώ λοιπόν έρχεται το ερώτημα: Τι είναι τελικά αυτό που πρέπει να κάνουμε; Είμαστε καταδικασμένοι; Η απάντηση είναι σαφέστατα πιο απλή και πιο οικονομική από τις περισσότερες διαφημιζόμενες. Πρέπει να μάθουμε να τρώμε σωστά και να γυμναζόμαστε. Χωρίς να υποτιμούμε το γενετικό μας υπόβαθρο, στην καθημερινή πρακτική για το πρόβλημα της παχυσαρκίας οφείλονται προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Δεν είναι λοιπόν η δίαιτα που θα κατεβάσουμε από το διαδίκτυο ούτε αυτή που θα μας δώσει ο διαιτολόγος, ούτε το μηχάνημα ή η κρέμα που ως δια μαγείας θα «εξαφανίσει το λίπος»… είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην ζωή μας!

Ο διαιτολόγος λοιπόν θα πρέπει να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές που σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε, να μας εντάξει σε ένα πρόγραμμα αλλαγής αυτών των συμπεριφορών με μικρούς εφικτούς στόχους, ενώ παράλληλα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να εντάξουμε φυσική δραστηριότητα συστηματικά στην καθημερινότητά μας. Αυτός είναι και ο πιο αποτελεσματικός, οικονομικός και υγιής τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας και της εικόνας μας.