Νέα - Ειδήσεις

Βακκίνια κατά της υπέρτασης

26 Ιανουαρίου 2011
3543 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xeria kratane diafora berries
Photo source: www.bigstockphoto.com

Η υπέρταση, o «σιωπηλός δολοφόνος» κατά πολλούς, καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις. Είναι ένα από τα μείζονα καρδιαγγειακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο.

Οδηγεί σε ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και τα καρδιακά νοσήματα τα, κοστίζει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, ενώ περίπου το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού επηρεάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το θεράποντα γιατρό.

Βακκίνια κατά της υπέρτασης

Ωστόσο, ερευνητές του του Πανεπιστημίου East Anglia (UEA) και του Πανεπιστημίου του Harvard αποκάλυψαν ότι οι βιοενεργές ενώσεις στα βακκίνια προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης. Μάλιστα, συγκριτικά με εκείνους που δεν τρώνε βατόμουρα, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον μία μερίδα την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάστασης σε ποσοστό 10%.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Οι επιστήμονες μελέτησαν 134.000 γυναίκες και 47.000 άνδρες για περίοδο 14 ετών.

Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε υπέρταση, ενώ κάθε 2 χρόνια, τα άτομα καλούνταν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία τους και κάθε 4 χρόνια γινόταν εκτίμηση των διατροφικών τους προσλήψεων. 

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ των φλαβονοειδών και της υπέρτασης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν σε μεγάλες ποσότητες ανθοκυάνινα -που βρίσκονται κυρίως στα βακκίνια- είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υπέρταση, από αυτούς που καταναλώσαν μικρές ποσότητες.

Η επίδραση ήταν, μάλιστα, εντονότερη στους συμμετέχοντες κάτω των 60 ετών. Ακολούθως, τα άτομα που δεν έτρωγαν βατόμουρα και συμπεριέλαβαν τουλάχιστον μια μερίδα την εβδομάδα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπερτασικοί. 

«Τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά και δείχνουν ότι μια μικρή ποσότητα ανθοκυανινών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Aedin Cassidy του UEA, υπερθεματίζοντας ότι «το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι η διεξαγωγή τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών με διαφορετικές διατροφικές πηγές ανθοκυανινών ώστε να καθοριστεί η βέλτιστη δόση και οι πηγές για την πρόληψη της υπέρτασης».

Ποια τρόφιμα περιέχουν ανθοκυανίνες;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανθοκυανίνες βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε σμέουρα, φραγκοστάφυλα, μελιτζάνες, καθώς και στο χυμό πορτοκαλιού, το ρόδι και τα βατόμουρα.