Νέα - Ειδήσεις

Αντρούλα Βασιλείου: «Η κρίση πλήττει ήδη την υγεία των Ελλήνων πολιτών»

14 Απριλίου 2009
6471 Προβολές
10 λεπτά να διαβαστεί
european community

Την άποψη ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών απειλώντας τους νέους και τους μετανάστες με αποκλεισμό από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διατυπώνει η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Υγείας κ. Αντρούλα Βασιλείου δύο μήνες πριν τις Ευρωεκλογές σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Χαράλαμπο Πετρόχειλο.

Η κ. Βασιλείου αναφέρεται μεταξύ άλλων στις προτεραιότητες που αφορούν την πολιτική υγείας της ΕΕ, ειδικά τώρα που διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης και τονίζει την ανάγκη στήριξης των κρατών για επενδύσεις στο χώρο της υγείας με στόχο την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας και τον περιορισμό του κόστους τους.

Κυρία Βασιλείου, έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας ως Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας

Ποια είναι τα θέματα που έχετε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα και επιληφθήκατε αυτών;

Έχω δεσμευτεί στο να διασφαλίσω το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στον τομέα της προστασίας της υγείας στην ΕΕ, μέσω αποτελεσματικών πολιτικών που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών και στην διαχείριση της υγείας και των διατροφικών κρίσεων. Θέλω να θέσω τους ασθενείς και την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για όλους, στην καρδιά της ατζέντας της υγείας, γι’ αυτό και ξεκίνησα την καμπάνια «Η Ευρώπη για τους ασθενείς» τον περασμένο χρόνο, η οποία για παράδειγμα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των ασθενών για διασυνοριακή περίθαλψη, την ασφάλεια του ασθενούς και τις λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, τις σπάνιες ασθένειες, τα ανθρώπινα όργανα, τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, τον εμβολιασμό, τον καρκίνο και την ψυχική υγεία. 

Επίσης, θέλω να κινητοποιήσω τους νέους ανθρώπους περισσότερο σε αυτό που κάνουμε, να τους κάνω ενεργούς εταίρους στην φροντίδα της υγείας τους καθώς και στην καταπολέμηση του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας. Η νέα μου πρωτοβουλία για φέτος θα έχει να κάνει με νέους ανθρώπους και ζητήματα υγείας της νεολαίας, και για τον σκοπό αυτό θα οργανώσουμε ένα συνέδριο τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων από όλη την Ευρώπη.

Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί ο τομέας υγείας καθώς και οι σχετικές με αυτόν πολιτικές επιλογές, από την διεθνή οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την ΕΕ;

Σε περιόδους κρίσης, υπάρχει ο κίνδυνος της παραμέλησης των κοινωνικών ζητημάτων και ζητημάτων υγείας από τους πολιτικούς, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα. Μερικά κράτη μέλη έχουν ήδη ανακοινώσει περικοπές στις παροχές για την υγεία.

Η κρίση έχει, ήδη, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Πολλοί Ευρωπαίοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, δεν έχουν τη δυνατότητα αξιοπρεπούς στέγασης, υγιεινής διατροφής ή  συμμετοχής  στις δαπάνες για την περίθαλψη και τα φάρμακά τους. Μερικοί μπορεί να στραφούν προς το αλκοόλ, το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά. Αυτές οι επιβλαβείς συμπεριφορές μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον. Συνεπώς, αυτό οδηγεί στην επιδείνωση της υγείας των πολιτών καθώς και σε αυξημένη ζήτηση για θεραπευτική αγωγή ασθενειών που, κατά τα άλλα, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Η κρίση χτυπάει με ιδιαίτερη σκληρότητα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τους νέους ανθρώπους και τους μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποκλεισμού από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Έχετε διατυπώσει την άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα ζητήματα υγείας όχι μόνο δεν πρέπει να υποτιμούνται αλλά, αντιθέτως, πρέπει να τους δίνεται προτεραιότητα

Πόσο απαραίτητο είναι να υποστηρίζονται οι πολιτικές υγείας, ειδικά κατά την διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης όπως αυτή;

Όντως, πιστεύω πως κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι ακόμη πιο σημαντικό να προστατεύουμε την υγεία του πληθυσμού. Πρώτον, το πιστεύω αυτό επειδή η υγεία του πολίτη είναι σημαντική από μόνη της. Δεύτερον, διότι η υγεία είναι και οικονομικό αγαθό.

Η καλή υγεία έχει θετικές επιπτώσεις στη συνολική οικονομία. Ένας υγιής πληθυσμός σημαίνει δυνατό και παραγωγικό εργατικό δυναμικό που παίρνει λιγότερες αναρρωτικές άδειες, που χρειάζεται λιγότερη υγειονομική περίθαλψη και που μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται όσο μεγαλώνει σε ηλικία. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη επαρκούς επένδυσης στην υγεία, ως μέρος μιας ευρύτερης οικονομικής ατζέντας.

Πιστεύω ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη να επενδύσουν στην υγεία και να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που προσφέρεται από τα κεφάλαια της ΕΕ για τη βελτίωση της υγείας. Το να επενδύεις στην υγεία μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει δουλειές και να συνεισφέρει στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών. Ο τομέας της υγείας ήδη απασχολεί σχεδόν 10% των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Επιτροπή είναι επίσης σε θέση να βοηθήσει τα εθνικά συστήματα υγείας να βρουν τρόπους ώστε να βελτιώσουν τη σχέση κόστους–απόδοσης και να εξασφαλίσουν καλύτερη χρήση των πόρων. Μπορούμε, για παράδειγμα, να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αξιολόγηση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας και να προωθήσουμε τις οικονομίες  κλίμακας, όπου αυτό είναι δυνατό.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σήμερα στον τομέα της υγείας; 

Η οικονομική κρίση, οι αυξανόμενες ανισότητες στην υγεία στην Ε.Ε., μαζί με έναν πληθυσμό που γερνάει και μια αύξηση των χρόνιων παθήσεων και των ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας.

Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν περίπου 1% με 2% του ΑΕγχΠ μας έως το 2050, σαν αποτέλεσμα του αυξανόμενου αριθμού των ηλικιωμένων ανθρώπων. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δείχνουνε ότι αν μπορέσουμε να αυξήσουμε τα υγιή χρόνια ζωής, η αύξηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης εξαιτίας της γήρανσης θα περικοπεί στο μισό.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να παρακαμφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του στρατηγικού προγράμματος;

Η στρατηγική για την υγεία και το πρόγραμμα υγείας της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να προωθούν την καλή υγεία για όλους, από τη νεολαία μέχρι τους ηλικιωμένους, αντιμετωπίζοντας τις ασθένειες προληπτικά. Η στρατηγική, επίσης, θα βοηθήσει τα εθνικά συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα, και πιο συγκεκριμένα να βελτιώσουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Εάν, λόγω της οικονομικής κρίσης, μειωθούν τα κονδύλια για την υγεία, ποια θέματα κατά την γνώμη σας θα μπουν σε προτεραιότητα με την προοπτική μιας νέας ατζέντας;

Βλέπω δύο σημαντικά ζητήματα που έχουν τύχει μεγαλύτερης ανάδειξης με την οικονομική κρίση.

Το πρώτο ζήτημα είναι οι αυξανόμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας που εντοπίζονται μεταξύ χωρών και κοινωνικών ομάδων στην Ε.Ε. Για παράδειγμα, όταν σκεφτείς τον αριθμό των ετών υγιούς ζωής, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου κράτους μέλους. Πρέπει να βοηθήσουμε να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.

Πολλές περιφέρειες, συγκεκριμένα στην Ανατολική Ευρώπη, παρουσιάζουν έλλειψη πόρων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού. Η Επιτροπή έχει διαθέσει 5 δις ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για να βοηθήσει τις φτωχότερες περιφέρειες να επενδύσουν στην υγεία.

Το δεύτερο ζήτημα όπου χρειάζεται να επικεντρωθούμε είναι το πώς να ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να επενδύσουν στην υγεία και να προωθήσουμε την υγεία ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Επίσης, χρειαζόμαστε μια περισσότερο ολοκληρωμένη προσέγγιση – έναν μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών της Ε.Ε. καθώς και κεφάλαια που συνεισφέρουν σε στόχους για την υγεία.

Τι πρόοδος έχει γίνει με την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή υπηρεσιών υγείας; 

Για πάνω από μια δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδίδει, σε έναν αριθμό υποθέσεων, αποφάσεις βάσει των οποίων οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να αποζημιωθούν για την υγειονομική περίθαλψη που έλαβαν στο εξωτερικό, όποιος κι αν είναι ο λόγος που αναζήτησαν θεραπεία σε ένα άλλο κράτος μέλος. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τους πολίτες της Ε.Ε. Ωστόσο, ενώ οι αποφάσεις ήταν ξεκάθαρες σε αυτές τις μεμονωμένες υποθέσεις, το πώς αυτές οι αποφάσεις εφαρμόζονται γενικά, δεν είναι σαφές.

Πόσο εύκολα θα επιτευχθεί ο επιθυμητός σκοπός λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης των κρατών μελών αφενός και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών αφετέρου;

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 2 Ιουλίου πέρυσι, σαν κομμάτι της Ανανεωμένης Κοινωνικής Ατζέντας, μια πρόταση οδηγίας σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Χάρη σε αυτή την προτεινόμενη νομοθεσία και στη νομική σαφήνεια που θα επιφέρει εάν υιοθετηθεί, στο μέλλον θα είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο για τους Ευρωπαίους πολίτες να νοσηλευθούν σε άλλα κράτη μέλη αν το επιθυμούν. Αυτό δεν αλλάζει τον ρόλο και τις επιλογές των κρατών μελών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Φυσικά, θα συνεχίζει να εξαρτάται πλήρως από τα κράτη μέλη η οργάνωση των δικών τους συστημάτων υγείας, καθώς και ο καθορισμός των θεραπειών που καλύπτονται από τα δικά τους προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης.

Αναφορικά με την ποιότητα, το κείμενο έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ούτως ώστε όχι μόνο να μην αμφισβητείται η ποιότητα της περίθαλψης, αλλά να προωθείται. Όντως, αν η πρόταση υιοθετηθεί, τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα ενθαρρυνθούν να συνεργαστούν περαιτέρω στο μέλλον σε έναν αριθμό σημαντικών τομέων, και τα κράτη μέλη θα δεσμευτούν να ορίσουν, να εφαρμόσουν και να κάνουν γνωστές τις δικές τους  προδιαγραφές αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια.

Ποια είναι η τωρινή κατάσταση στην Ε.Ε. σχετικά με τη δυνατότητα για οργάνωση και συντονισμό δράσεων για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μια μελλοντική κρίση στους τομείς της υγείας ή της διατροφής;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στενά μαζί με τα κράτη μέλη για να αναπτύξουν δραστηριότητες ετοιμότητας, έτσι ώστε να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά δημόσιας υγείας. Ένα γενικό σχέδιο ετοιμότητας προωθήθηκε από την Επιτροπή για να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο εύρος απειλών, από πανδημία γρίπης μέχρι μη αναμενόμενες καταστάσεις όπως μια επιδημία τύπου ΣΟΑΣ (σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου).

Το 2006 δημιουργήθηκε μια ειδική δικτυακή πύλη υγείας, το Σύστημα πληροφόρησης για τις έκτακτες ανάγκες υγείας και τις ασθένειες (HEDIS), ούτως ώστε να στηρίξει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρχές δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια εμφάνισης κρουσμάτων ασθενειών και εκτάκτων περιστατικών υγείας. Αυτό το σύστημα είναι ένα κεντρικό σημείο όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουνε επίβλεψη της κατάστασης όσον αφορά μια εντοπισμένη απειλή κατά της υγείας. Πληροφορίες που προέρχονται από διαφορετικές πηγές μαζεύονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Επιπρόσθετα, υπάρχει το διαδικτυακό Σύστημα Έγκαιρου Συναγερμού και Αντίδρασης (ΣΕΣΑ) το οποίο διασφαλίζει μια ταχύτατη και συντονισμένη απάντηση σε οποιαδήποτε σοβαρή εκδήλωση ασθένειας. Το ΣΕΣΑ έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε έναν αριθμό συμβάντων όπως το ΣΟΑΣ, η γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους και άλλες σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες.

Μία εκτεταμένη άσκηση ετοιμότητας όπου πήραν μέρος και τα 27 κράτη μέλη, η Νορβηγία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), η Ευρωπόλ και ο ΠΟΥ, πραγματοποιήθηκε το 2008 και ετοιμάζονται περισσότερες το 2009 για τη δοκιμή ετοιμότητας σε περίπτωση γρίπης και την αντιμετώπιση χημικών περιστατικών.

Τον Δεκέμβριο του 2008, φιλοξενήσαμε στις Βρυξέλλες μια συνάντηση υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια, στο πλαίσιο της οποίας ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο ΠΟΥ συνεργάζονται για να βελτιώσουν την υγειονομική ετοιμότητα και την παγκόσμια αντίδραση. Μια διεθνής άσκηση ετοιμότητας θα οργανωθεί μεταξύ της Επιτροπής και της Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια το 2010.

Η Επιτροπή έχει ενδυναμώσει τη συνεργασία με το ECDC, τον οργανισμό που ιδρύθηκε με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης απέναντι σε λοιμώδεις νόσους, καθώς και με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ στον τομέα του σχεδιασμού ετοιμότητας σε πανδημία γρίπης. Θα καταθέσει, επίσης, μια νέα ανακοίνωση για την ετοιμότητα σε περιστατικά πανδημίας στα κράτη μέλη το 2010, προκειμένου να αναβαθμίσει ένα προηγούμενο σχέδιο ετοιμότητας που δημιουργήθηκε το 2005.

Αναφορικά με μια πιθανή κρίση στον τομέα των τροφίμων, μπορώ να σας πω ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι πρώτη προτεραιότητα για την Επιτροπή κατά την τελευταία δεκαετία περίπου. Μετά από κάποιες κρίσεις που σχετίζονταν με τη διατροφή κατά τη δεκαετία του 1990, μπορέσαμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του Ευρωπαίου πολίτη χάρη στην ολοκληρωμένη νομοθεσία που διαμορφώθηκε στο επίπεδο της Ε.Ε., το επιμελές έργο του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων και των αρχών των κρατών μελών, καθώς και τα υφιστάμενα αξιόπιστα εργαλεία για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF). Το RASFF είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία στην τροφική αλυσίδα ανθρώπων και ζώων, και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στον εντοπισμό πιθανών απειλών. Φυσικά, ο ρόλος που έχει ο καταναλωτής σε όλο αυτό είναι πολύ σημαντικός: πρέπει να ενημερώνεται και να είναι σε εγρήγορση και να μην διστάζει να αναφέρει στις αρχές των κρατών μελών οποιαδήποτε αλλοιωμένα προϊόντα που έχει αγοράσει, ούτε να διστάζει να ζητά αποζημίωση.

Πρόληψη. Έρευνα. Ηλεκτρονική Υγεία. Αυτές είναι σημαντικές λέξεις για την προώθηση της βελτίωσης της υγείας για τους Ευρωπαίους πολίτες τα επόμενα χρόνια

Τι δράσεις αναλαμβάνει η Ευρώπη σήμερα, τι ακριβώς περιμένει να επιτύχει με τις πολιτικές της στο άμεσο μέλλον και τι θα σημαίνει αυτό για την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλει εδώ και καιρό στην ανάπτυξη και προώθηση των εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές τους στο να βελτιωθεί η πρόσβαση και η ποιότητα της περίθαλψης για τον πολίτη και στο να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Προγράμματα και πρωτοβουλίες υπό τη διαχείριση των Γενικών Διευθύνσεων Υγείας και Καταναλωτών και Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Επικοινωνίας παρέχουν στήριξη σε έργα έρευνας και ανάπτυξης που στοχεύουν στις βέλτιστες πρακτικές, στη συγκριτική ανάλυση επιδόσεων, στη συνεργασία ασθενών και επαγγελματιών, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, και στην ηλεκτρονική υγεία γενικότερα. Επίσης, επιταχύνουμε την δουλειά σε σχέδια που αφορούν την τυποποίηση, τη διαλειτουργικότητα και την τηλε-ιατρική, έχοντας πάντα κατά νου το όφελος του πολίτη.

Πόσο ικανοποιημένη είστε αναφορικά με την πληροφόρηση των Ευρωπαίων πολιτών και την ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στον τομέα της υγείας σε επίπεδο Ε.Ε.;

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ακόμη δεν γνωρίζουν τις θετικές επιπτώσεις που έχουν οι πολιτικές της Ε.Ε., στον τομέα της υγείας, στην καθημερινή τους ζωή. Ωστόσο, γνωρίζουμε από έρευνες ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ για την υγεία και επιζητούν περισσότερη πληροφόρηση σε ζητήματα υγείας. Πολλές από τις πολιτικές της καμπάνιας «Η Ευρώπη για τους ασθενείς» δίνουν απαντήσεις σε αυτή την αναζήτηση γνώσης. Πρέπει να παρέχουμε ξεκάθαρες πληροφορίες, χωρίς ξύλινη γραφειοκρατική γλώσσα, με πραγματικά παραδείγματα βγαλμένα από τη ζωή των ανθρώπων. Είμαι επομένως πολύ ευχαριστημένη με τις θετικές αντιδράσεις που έλαβα σχετικά με αυτή την καμπάνια. Επίσης, συνεχώς αναζητώ τρόπους να ενημερώσω τους πολίτες και να τους παροτρύνω να συμμετάσχουν ενεργά.

Ήδη έχουμε την δικτυακή πύλη για την υγεία που παρέχει έναν τρόπο, φιλικό προς τον χρήστη, να βρει πληροφορίες για την υγεία στην Ευρώπη και μάλιστα διαθέσιμες σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ένα μοναδικό εργαλείο παγκοσμίως. Τον Φεβρουάριο καθιερώσαμε το ευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας στον τομέα της υγείας, στοχεύοντας στο να τονώσουμε την καλή δημοσιογραφία για θέματα υγείας και να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους σε εθνικό επίπεδο.

Σύντομα θα έχουμε τις εκλογές του 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πόσο ενημερωμένοι πιστεύετε ότι είναι οι πολίτες για τα σημαντικά ζητήματα της Ευρώπης;  

Ο τομέας της υγείας αγγίζει και επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το να βελτιώσουμε την προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας ήρθε σε δεύτερη θέση όταν οι πολίτες ερωτήθηκαν για τις πολιτικές που πρέπει να στηριχθούν περισσότερο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, σύμφωνα με την ίδια έρευνα μόνο 26% των ερωτηθέντων γνώριζαν ότι οι εκλογές θα γίνουν φέτος, και 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν αδιάφοροι για τις εκλογές. Ωστόσο, το να εκλέγεις εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια πραγματική ευκαιρία για τους πολίτες μας ώστε να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί σχετικά με το τι επιθυμούν να κάνει η Ε.Ε. σε αυτό τον σημαντικό τομέα. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πραγματική εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις και οι Ευρωεκλογές δεν πρέπει να περιφρονούνται. Αντιθέτως, είναι ένας πιθανός τρόπος να επηρεάσεις τα πράγματα!

Πιστεύω ότι οι εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για τους πολίτες να ενημερωθούνε σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε. για αυτούς, καθώς θα υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφόρησης γύρω τους. Θέλω να ενθαρρύνω όλους τους ψηφοφόρους να αδράξουν την ευκαιρία και να ψηφίσουν  σε αυτές τις εκλογές.