Νέα - Ειδήσεις

Η Διαιτολόγος Ζήνα Βαρσάμη στο STAR κεντρικής Ελλάδος για τη Διατροφή των Χριστουγέννων

29 Δεκεμβρίου 2023
25176 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
diatrofi xristougenna
Προσκεκλημένη στο Δελτίο ειδήσεων του STAR κεντρικής Ελλάδος ήταν η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ζήνα Βαρσάμη. Η συζήτηση αφορούσε τη Διατροφή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και την πιθανή πρόσληψη βάρους λόγω αυτής.

Παρακολουθήστε το βίντεο και λάβετε χρήσιμες πληροφορίες παρακάτω: 

Διατροφικές Οδηγίες Εορτών

Τα Χριστούγεννα και οι ημέρες των εορτών είναι οι κατεξοχήν περίοδοι που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε όλοι μαζί, οικογένειες, φίλοι , να κάτσουμε να συζητήσουμε και φυσικά να φάμε. Για πολλούς αυτό φαντάζει υπέροχο και ανυπομονούν, για άλλους πάλι οι μέρες αυτές αποτελούν επιπλέον πηγή άγχους. Tόσο γιατί «φοβούνται» το διατροφικό παραστράτημα, όσο και για τα σχόλια που έχουν να λάβουν στο τραπέζι για τις επιλογές τους ή ακόμη και για το βάρος τους.

Ας ξεκινήσουμε τονίζοντας πως είναι λογικό και απόλυτα φυσιολογικό να βγούμε από την διατροφική μας ρουτίνα και δεν πρέπει να ανησυχούμε για αυτό! Έχουμε ανάγκη να σπάσουμε την μονοτονία και να γευτούμε λαχταριστές νοστιμιές της εποχής, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας.

Αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις ώστε να περάσουν οι γιορτές όμορφα, χωρίς να έχουν προστεθεί στο σώμα σου μερικά κιλάκια; Να το χαρείς και να το απολαύσεις!

Ακολούθησε την μέθοδο του πιάτου να χορτάσει πρώτα το μάτι

Γέμισε το πιάτο σου με τις αγαπημένες σου γεύσεις του τραπεζιού, επιλέγοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων ως εξής: 

  • 1/2 πιάτο σαλάτα
  • 1/4 του πιάτου πρωτεΐνη
  • 1/4 του πιάτου υδατάνθρακες

Αν υπάρχουν περισσότερες επιλογές σε ένα μπουφέ θα σου πρότεινα να απομακρυνθείς αφού έχεις ολοκληρώσει το φαγητό σου. 

 

Ξεκίνα τρώγοντας πρώτα την σαλάτα σου

Αφού λοιπόν πολύ καλά έκανες και γέμισες το μισό σου πιάτο με λαχανικά ξεκίνα από αυτά γιατί έτσι θα έχεις καλύτερο έλεγχο της πείνας σου, άρα θα μειώσεις τις πιθανότητες από το να κάνεις υπερβολές με τις επιλογές σου. Επίσης, θα έχεις καλύτερη μεταγευματική γλυκαιμία λόγω της κατανάλωσης φυτικών ινών, επιμόνως θα μείνεις και χορτάτος για περισσότερες ώρες.

Απόλαυσε το φαγητό σου και μάσησε καλά την τροφή σου

Το γεγονός ότι τα τρόφιμα βρίσκονται σε αφθονία μπροστά σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό. Μάσα καλά την κάθε σου μπουκιά ώστε να γευτείς κάθε γεύση και άρωμα που θα βγάλει αυτό που τρως. Σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα απολαμβάνοντας και τρώγοντας πιο συνειδητά!

Άκου τα μηνύματα κορεσμού που σου δίνει το σώμα σου και σταμάτα να τρως όταν έχεις χορτάσει. Μην φτάνεις το στομάχι σου στα άκρα!

Μην μείνεις νηστικός όλη μέρα για να φας στο τραπέζι

Η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία συχνά πέφτουν πολλοί είναι ότι μένουν όλη μέρα νηστικοί επειδή θα φάνε σε ένα γιορτινό τραπέζι ή θα φάνε το βράδυ ή με σκοπό να φάνε κατιτίς παραπάνω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν ιδιαίτερα πεινασμένοι και να χάνουν τον έλεγχο στην κατανάλωση του φαγητού. Φαίνεται ότι όχι μόνο τρώνε περισσότερο από ότι πραγματικά είχαν ανάγκη, αλλά κάνουν και επιλογές που τελικά δεν τους ήταν αρεστές. 

Κράτησε την ισορροπία στα γεύματά σου καθόλη την διάρκεια της ημέρας, χωρίς να παραλείπεις κάτι. Έτσι θα καταναλώσεις μόνο ότι πραγματικά έχεις ανάγκη χωρίς να ξεφύγεις ή να νιώθεις άσχημα με αυτό.

Μην παραλείπεις την άσκησή σου

Η άσκηση δεν είναι μόνο γυμναστήριο, γιατί σίγουρα βρήκες ευκαιρία να κάνεις κοπάνα από εκεί. Ένταξε την άσκηση στην καθημερινότητά σου με απλούς τρόπους, όπως:

  • Κάνοντας μια ωραία βόλτα ή έναν περίπατο
  • Χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί για το ασανσέρ
  • Κάνοντας τα ψώνια σου με τα πόδια αντί να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητο
  • Κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού
  • Κάνοντας χειμερινά σπορ μαζί με την οικογένεια 
  • Χορεύοντας μετά το φαγοπότι

Προσοχή! Χρησιμοποίησε την άσκηση σαν μέσο εκτόνωσης από την καθημερινότητα, χαράς και ευεξίας, όχι σαν το μέσο που θα «κάψει» ότι έχεις φάει.

Ενυδατώσου επαρκώς

Αν και το αλκοόλ έχει την τιμητική τους αυτές τις ημέρες, μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό. Βάλε δίπλα στο πιάτο σου ένα ποτήρι με νερό, πέραν του ποτού ή αναψυκτικού, για να περιορίσεις την μηχανική κατανάλωση θερμιδογόνων ροφημάτων. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ θα σε οδηγήσει τελικά και σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Φάε το γλυκό σου

Προτίμησε να καταναλώσεις το γλυκό μετά το κυρίως γεύμα σου, έτσι θα καταναλώσεις μικρότερη ποσότητα από ότι να ήσουν νηστικός. Αν πάλι θέλεις να γευτείς περισσότερα από ένα γλυκά, σκέψου έχοντας αυτή την ποικιλία να περιορίσεις τουλάχιστον στο μισό κάθε γλυκό. Με αυτό τον τρόπου και θα γευτεί όλα όσα θέλεις, αλλά δεν θα έχεις υπερβάλει και με στην ποσότητα. 

Αν είσαι επιρρεπής στην κατανάλωση γλυκών, φρόντισε αυτά να μην βρίσκονται σε εμφανή σημεία μέσα στο σπίτι, π.χ. σε γυάλινες πιατέλες πάνω στο τραπέζι καθώς θα χάσεις τον έλεγχο. Τοποθέτησέ τα σε αδιάφανα μπολ σε μέρος όπου δεν έχεις άμεση πρόσβαση ή δεν τα βλέπεις συνέχεια.

Απέφυγε τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα»

Ακόμη και αν ξέφυγες μία μέρα ή αν έφαγες κάτι παραπάνω δεν πειράζει. Επέστρεψε στην διατροφική σου ρουτίνα χωρίς τύψεις και ενοχές. Δεν θα είναι αυτό το γεύμα υπεύθυνο για την αύξηση του βάρους σου, αλλά ούτε και μία μεμονωμένη ημέρα μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα μίας γενικότερης ισορροπημένης προσπάθειας.

Επέστρεψε στην διατροφική σου ρουτίνα μετά το πέρας των εορτών και μην μπεις στον κόπο να ζυγιστείς

Η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια, και κυρίως μετά από τέτοιες ημέρες. Ενδεχομένως το βάρος να έχει αυξηθεί στην ζυγαριά αλλά σίγουρα αυτό το νούμερο δεν πραγματικό ούτε πάχυνες σε μια ημέρα. Η αύξηση αυτή οφείλετε στην αντίδραση του οργανισμού σου και στην δυσκολία του να διαχειριστεί όλο αυτό τον όγκο τροφής που του προσέφερες που σίγουρα απέχει πολύ από την καθημερινότητά σου. Πρόκειται κατακράτηση στο σώμα από συνοδευόμενο φούσκωμα ή πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς. Δώσε λίγο χρόνο στο σώμα σου και θα επανέλθει άμεσα, αρκεί να το φροντίσεις κατάλληλα.

Κλείνοντας, να πούμε πως τα γιορτινά τραπέζια έχουν σκοπό να βρεθούμε όλοι μαζί, να συζητήσουμε, να χαλαρώσουμε και να γιορτάσουμε. Όχι να στρεσαριστούμε περισσότερο επειδή μπορεί να χάσουμε τον έλεγχο με το φαγητό. Και να ξεφύγουμε και μία φορά δεν πειράζει, αρκεί την επόμενη να βρούμε ξανά τους ρυθμούς μας, χωρίς στερητικές και αποτοξινωτικές δίαιτες!

Καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους με υγεία!