Νέα - Ειδήσεις

Γ. Τρέζου: Ο Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών, ως μέρος μιας διεπιστημονικής θεραπευτικής ομάδας

21 Νοεμβρίου 2023
12045 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
trezou interview

Photo source: www.Canva.com

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Τρέζου, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, μέλος της ομάδας restartdiet.gr που επαγγελματικά δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, μας, παραχώρησε συνέντευξη για το πως επέλεξε το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια αλλά και ποιό πιστεύει πως είναι το κλειδί της επιτυχίας. 

Ποιός είναι ο ρόλος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου, στη θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών;

Ο Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών, ως μέρος μιας διεπιστημονικής θεραπευτικής ομάδας, που συνήθως περιλαμβάνει θεραπευτές ψυχικής υγείας, γιατρούς κι άλλους επαγγελματίες υγείας. Ο ρόλος μας, είναι να αντιμετωπίζουμε τις διατροφικές πτυχές της αποκατάστασης, να παρέχουμε εκπαίδευση και να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη υγιούς και βιώσιμης σχέσης με το φαγητό. Η θεραπεία, είναι εξατομικευμένη και ποικίλλει ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και στάδιο ανάρρωσης του ατόμου.

Τι είναι αυτό, που σας παρακινεί να συνεχίσετε το επάγγελμα του Διαιτολόγου- Διατροφολόγου;

Το θετικό συναίσθημα που μας δημιουργείται όταν oi διαιτώμενοι μας φτάνουν το δικό τους διατροφικό στόχο η βελτίωσή τους σε διάφορους διατροφικούς τομείς σημειώνεται σταδιακά και ανοδικά είναι πολύ βοηθητικό για να συνεχίσουμε την ομαδική δουλειά και ανάπτυξη.

Πως μπορείτε να με υποστηρίξετε στο ταξίδι της ανάρρωσής, από τις Διατροφικές Διαταραχές;

Ως Διαιτολόγος Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές, μπορώ να παρέχω πολύτιμη υποστήριξη και καθοδήγηση στο ταξίδι της ανάρρωσης. Είναι μια σύνθετη κι ευαίσθητη διαδικασία, που απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση, διότι το ταξίδι αυτό, έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Γι΄ αυτό το λόγο, συστήνω ανεπιφύλακτα την παράλληλη καθοδήγηση, ενός θεραπευτή ψυχικής υγείας. Η συνεργασία, όλων μας, είναι συχνά το κλειδί για την επιτυχημένη αποκατάσταση.

Πως μπορεί κανείς να ξεπεράσει τη συναισθηματική υπερφαγία;

Η υπέρβαση της συναισθηματικής υπερφαγίας, μπορεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά με την κατάλληλη στρατηγική κι υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας (Διαιτολόγο & Ψυχολόγο), είναι δυνατό να αναπτύξετε μια πιο υγιή σχέση με τη διατροφή σας. Η συναισθηματική υπερκατανάλωση φαγητού, συμβαίνει συχνά, σε καταστάσεις αδυναμίας διαχείρισης συναισθημάτων όπως στρες, στεναχώρια, πλήξη κτλ. Μέσα από τη συζήτησή μας, θα βρούμε τα βήματα, που "ταιριάζουν" στην καθημερινότητα και θα θέσουμε τις βάσεις για μια μελλοντική υγιή σχέση με τη διατροφή.

Πιστεύετε πως είναι εφικτό, εάν κάποιος ακολουθείς χορτοφαγική/ vegan διατροφή, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα του, χωρίς έλλειψη θρεπτικών συστατικών;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διατροφικές ανάγκες και οι στόχοι γυμναστικής κάθε ατόμου είναι μοναδικοί, οπότε η συμβουλή ενός εγγεγραμμένου διαιτολόγου ή διατροφολόγου που ειδικεύεται στη χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής. Μαζί θα σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γευμάτων, που να ανταποκρίνεται στους στόχους σας για την οικοδόμηση των μυών, ενώ παράλληλα να διασφαλίζουν ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.