Νέα - Ειδήσεις

Ιλιάδα Γιαννάκη: "Οι λιγούρες σχετίζονται περισσότερο με το ψυχολογικό υπόβαθρο του κάθε ατόμου, παρά με την πραγματική πείνα"

02 Μαΐου 2023
5709 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
iliana giannaki interview

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ιλιάδα Γιαννάκη, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως επέλεξε το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια αλλά και ποιό πιστεύει πως είναι το κλειδί της επιτυχίας. 

Πως αποφάσισες να γίνεις διαιτολόγος-διατροφολόγος;

Πάντα θαύμαζα την Ελληνική κουζίνα και τα αγνά προϊόντα της Ελληνικής επαρχίας. Κάπου εκεί άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο μπορεί να επηρεάζουν αυτά που τρώμε την σωματική και ψυχολογική υγεία. Έτσι γεννήθηκε το ενδιαφέρον μου για την ενασχόληση μου με την διατροφή, κατανοώντας πόσο μπορεί να βοηθηθεί κάποιος από έναν ειδικό επι του θέματος. Η ιατρική και η αθλιατρική σχετίζονται άμεσα με την επιστήμη της διατροφής, καθώς μονο με τον συνδυασμό τους μπορεί να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Εξειδικεύστε σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας/πάθησης;

Η εμπειρία και οι γνώσεις μου με έχουν προσανατολίσει προς την αθλητική διατροφή. Λόγω του οτι και η ίδια ασχολούμαι με το κομμάτι του αθλητισμού, φαίνεται να το αναγνωρίζουν οι πελάτες και να μου δείχνουν την εμπιστοσύνη τους, κατακτώντας μια εποικοδομητική συνεργασία.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;

Ζούμε σε μια κοινωνία με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, η υγεία μας θα πρέπει να είναι πάντα το πρώτο μέλημα μας. Για αυτό και πιστεύω ότι η διατροφή ιεραρχικά θα πρέπει να κατέχει την πρώτη θέση μέσα στην ημέρα. Το ότι είναι τόσο σημαντικός τομέας της ζωής μας, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ο πιο χρονοβόρος. Συνεπώς, με μια σωστή δόμηση του διαιτολογίου και προπαντων, εκπαίδευση του ατόμου, η διατροφή μπορεί να συμβαδίσει πολύ εύκολα με την ταχύρυθμη καθημερινότητα διατηρώντας την καλή υγεία και ευεξία.

Πιστεύεις ότι οι λιγούρες υπονομεύουν την προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους;

Οι λιγούρες σχετίζονται περισσότερο με το ψυχολογικό υπόβαθρο του κάθε ατόμου, παρά με την πραγματική πείνα. Συνεπώς, είναι μια κατάσταση που μπορεί να υποδηλώνει διάφορα μηνύματα του οργανισμού. Σίγουρα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια του ατόμου, αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζονται. Με την σωστή επικοινωνία του Διατροφολόγου και του εκαστοτε ατόμου, μπορούν να προταθούν πολύ ικανοποιητικές λύσεις.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η διατροφή την απόδοση ενός αθλητή;

Η αθλητική απόδοση είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του αθλητή. Στην διατροφή περιλαμβάνονται πολλές συνήθειες που μπορούν να την αυξήσουν και να οδηγήσουν τον αθλητή στον επιθυμητό προπονητικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η ενυδάτωση, η κατανάλωση αλκοόλ, η ποσότητα της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα είναι κάποιες από αυτές. Στον αθλητισμό το “παιχνίδι” παίζεται στην λεπτομέρεια και οι αθλητικοί διατροφολόγοι είναι εκεί να το στηρίξουν με το επιστημονικό υπόβαθρο τους.

Έχεις αναλάβει ποτέ αθλητές που στοχεύουν στον πρωταθλητισμό;

Η απάντηση είναι ναι. Είχα την τιμή να είμαι στην ομάδα σπουδαίων Αθλητικών Διατροφολόγων και να μπορέσω να αναλάβω άτομα που στόχευαν σε Εθνικά, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια ρεκόρ. Αρκετοί από αυτούς ήταν έφηβοι, αλλα και ενήλικες, που με την σωστή συνεργασία πέτυχαν τον στόχο τους.

Πόσο χρόνο πιστεύεις ότι θέλει μια διατροφική προσπάθεια;

Σε αυτή την ερώτηση για μένα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Οι διατροφικοί στόχοι μπορεί να είναι πολλοί και ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός οργανισμός. Αυτό που μπορώ να απαντήσω απο την εμπειρία μου είναι ότι χρειάζεται αφοσίωση, προθυμία και συνέπεια και απο τις δύο πλευρές.