Νέα - Ειδήσεις

Ειρήνη Αμούργη: "Με μια Σωστή Διατροφική Εκπαίδευση μπορεί κάποιος να έχει μια ισορροπημένη διατροφή όσο απαιτητική κι αν είναι η καθημερινότητά του"

25 Απριλίου 2023
2265 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
eirini amourgi interview kefalonia

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ειρήνη Αμουργή, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά με το Διαιτολογικό της Γραφείο στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως επέλεξε το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια αλλά και ποιό πιστεύει πως είναι το κλειδί της επιτυχίας. 

Πως αποφάσισες να γίνεις διαιτολόγος-διατροφολόγος;

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διατροφή. Σπουδάζοντας το πρώτο μου πτυχίο( αισθητική), διδασκόμουν και μάθημα διαιτολογίας. Εκεί συνειδητοποίησα ότι η επιστήμη της διατροφής μου αρέσει πολύ περισσότερο. Με ενθουσίασε ο τρόπος που η διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά την κατάσταση υγείας των ανθρώπων. Οπότε συνέχισα τις σπουδές μου στο τμήμα διαιτολογίας του King’s College του Λονδίνου. Ακόμα και τώρα με συναρπάζει η διαδικασία της συσχέτισης σωστής διατροφής και υγείας.

Εξειδικεύεσαι σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας/πάθησης;

Είναι γνωστό ότι η υγεία του ανθρώπου κτίζεται από την παιδική ηλικία. Έτσι κι εγώ έκανα εξειδίκευση στην παιδική διατροφή. Παράλληλα στην περιοχή που κατοικώ αντιμετωπίζω όλα τα κλινικά διαιτολογικά περιστατικά όλων των ηλικιών καθώς και την διατροφική επίβλεψη αθλητών. Στο site μου ( ia-diet.gr) βλέπετε αναλυτικά τις υπηρεσίες που παρέχω στο διαιτολογικό μου γραφείο.

Στην περιοχή που επαγγελματικά δραστηριοποιείσαι τρέχεις κάποιες ενέργειες σχετικές με τη διατροφή;

Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος ΕΥΖΗΝ και πραγματοποιώ διαδραστικές παρουσιάσεις σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης κάνω ομιλίες σε συλλόγους γονέων της Κεφαλονιάς πάνω σε θέματα διατροφής στην προσχολική ηλικία.

amourgi diaitologos sxoleio

Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;

Είναι γεγονός ότι ο ρυθμός ζωής των τελευταίων δεκαετιών στον δυτικό κόσμο είναι έντονος γρήγορος και απαιτητικός με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να καταφεύγουν σε γρήγορες και εύκολες λύσεις κατανάλωσης γευμάτων. Πιστεύω βέβαια ότι με μια σωστή διατροφική εκπαίδευση μπορεί κάποιος να έχει μια ισορροπημένη διατροφή όσο απαιτητική κι αν είναι η καθημερινότητά του. Με το χρόνιο, η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ πιο δυνατή. Τώρα δεν εξαρτόμαστε από το να έχουμε ένα τρόφιμο περισσότερο ή λιγότερο κοντά, αφού χάρη στις διαδικασίες συντήρησης, παραγωγής και μεταφοράς μπορούμε να έχουμε οποιοδήποτε είδος φρούτου λαχανικού ή άλλου τροφίμου όπου κι αν βρισκόμαστε. 

Πιστεύεις ότι οι λιγούρες υπονομεύουν την προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους;

Πιστεύω ότι λιγούρες έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι είτε έχουν φυσιολογικό βάρος είτε όχι. Σίγουρα όταν κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει τις λιγούρες του θα δυσκολευτεί να χάσει βάρος. Εδώ χρειάζεται η διατροφική εκπαίδευση που γίνεται κατά την διάρκεια των συνεδριών μας με σκοπό να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Πως αντιμετωπίζεις ο ίδιος/ η ίδια τις λιγούρες; Υπάρχει κάποια τεχνική διαχείρισης του συναισθηματικού φαγητού που πετυχαίνει πάντα στην καθημερινότητά σου (είτε για τον εαυτό σου, είτε για κάποιο μέλος της οικογένειάς σου)

Έχω αποδεχτεί ότι λιγούρες θα υπάρχουν απλώς πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίζουμε. Για μένα το καλύτερο είναι να βγω έξω μια βόλτα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να απασχοληθώ με κάποια χειρονακτική εργασία και να φτιάξω ένα από τα αγαπημένα μου αφεψήματα!