Νέα - Ειδήσεις

Σ. Σερεμέτη: "Η επίτευξη μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την καθημερινότητα μας"

11 Απριλίου 2023
1980 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
sotiria seremeti interview argiroupoli

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Σωτηρία Σερεμέτη, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά με το διαιτολογικό της γραφείο στην Αργυρούπολη μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως επέλεξε το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια αλλά και ποιό πιστεύει πως είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Πως αποφάσισες να γίνεις διαιτολόγος-διατροφολόγος;

Μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που τηρούσε τις βασικές αρχές μιας Μεσογειακής Διατροφής. Παρόλα αυτά, στην εφηβική μου ηλικία έχασα αρκετό βάρος με αποτέλεσμα να διαπιστώσω τη σημασία που είχε η διατροφή μου στην απόδοση μου και στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Έπειτα, έτυχε να μου αναφέρουν ότι υπάρχει Πανεπιστημιακό ίδρυμα με τμήμα Διαιτολογίας, κι έτσι έγινε στόχος ζωής να γίνω Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

Εξειδικεύεσαι σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας/πάθησης;

Είμαι ειδικευμένη στην Κλινική διατροφή, βάση του μεταπτυχιακού μου διπλώματος, δηλαδή τη διατροφή που έχει ως στόχο τη διαχείριση νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης (τύπου Ι, ΙΙ και κύησης), η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, νοσήματα του γαστρεντερικού όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά.

Στα πλαίσια των σπουδών μου, ασχολήθηκα ερευνητικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις νεφροπάθειες κι έτσι έχω μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση νοσημάτων όπως η Χρόνια Νεφρική Νόσος και η Στεφανιαία Νόσος. Επιπλέον, έχω εκπαιδευτεί στο Health Coaching, προσφέροντας στο άτομο έναν ακόμα πιο εξατομικευμένο τρόπο διαχείρισης της κατάστασης του, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας του. Αναλαμβάνω περιστατικά δια ζώσης στο γραφείο αλλά κι εξ’ αποστάσεως από όλο τον κόσμο.

Έχει αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζεις τη διατροφή σου από όταν ασχολήθηκες με το επάγγελμα του Διαιτολόγου; 

Φυσικά, μέσα από τις σπουδές μου διαπίστωσα τη σημασία και τη σπουδαιότητα που έχει η ποιότητα της διατροφής στην υγεία, την καθημερινή μας απόδοση κλπ. Έτσι, έχω βελτιώσει αρκετές πτυχές της καθημερινής δίαιτας μου, συγκριτικά με παλαιότερα. Για παράδειγμα, έχω αυξήσει την κατανάλωση φρούτων (που δεν ήταν και τα αγαπημένα μου) κι έχω μειώσει την κατανάλωση επεξεργασμένων σνακ, όπως πατατάκια κλπ.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω! Εφικτό είναι, ναι, απλά θέλει κόπο, προσπάθεια και συστηματικότητα. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους διαιτώμενους μου. Ωστόσο, με έναν καλό προγραμματισμό των γευμάτων, έξυπνες λύσεις και διατροφική εκπαίδευση, ακόμα και η πιο απαιτητική καθημερινότητα μπορεί να συνδυαστεί με έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Ακόμη κι αν το φαγητό απέξω είναι καθημερινότητα, μπορούν να γίνονται υγιεινές επιλογές! Συνεπώς, δεν το πιστεύω απλά, αλλά το έχω δει να συμβαίνει αποτελεσματικά δεκάδες φορές.

Εσύ ακολουθείς καθημερινά μία ισορροπημένη διατροφή;

Καθημερινά προσπαθώ να έχω μια ισορροπημένη διατροφή, ναι. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται κάθε μέρα. Όπως όλοι μας, έτσι κι εγώ, έχω “δύσκολες ημέρες” που μπορεί να μην προλαβαίνω ή απλά να επιθυμώ κάτι πιο “junk”.

Πιστεύεις ότι οι λιγούρες υπονομεύουν την προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους;

Οι λιγούρες, εφόσον δεν συνοδεύονται από πείνα, είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, όπως το stress, η συναισθηματική φόρτιση, η εικόνα κάποιου τροφίμου κλπ. Το εάν υπονομεύουν την προσπάθεια ελέγχου του βάρους, εξαρτάται από το είδος του τροφίμου που επιθυμούμε να καταναλώσουμε, και τη συχνότητα που έχουμε αυτές τις λιγούρες. Για παράδειγμα, εάν λιγουρευτώ κάποια σοκολάτα μία φορά το μήνα, δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα το βάρος μου. Εάν τη λιγουρεύομαι και την καταναλώνω κάθε μέρα, αυτό πιθανόν να επηρεάσει τόσο το βάρος, όσο και την υγεία μου.

Seremeti diaitologiko 1

Πώς αντιμετωπίζεις η ίδια τις λιγούρες;

Προσπαθώ να ελέγχω τη συχνότητα που καταναλώνω τα τρόφιμα. Εάν επιθυμήσω να καταναλώσω κάτι από το οποίο απέχω μεγάλο χρονικό διάστημα, ναι θα το καταναλώσω. Εάν όμως το έχω καταναλώσει πρόσφατα, θα προσπαθήσω να το αποφύγω. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που έχω διαπιστώσει ότι “πιάνει” σε εμένα είναι να κάνω κάτι άλλο για να ξεχαστώ, όπως το μαγείρεμα, περπάτημα, ζωγραφική κ.ά.

Σαν γυναίκα Διαιτολόγος, τις δύσκολες ημέρες του μήνα, υποκύπτεις στη ζάχαρη;

Τα γλυκά δεν είναι ιδιαίτερη αδυναμία μου και δεν θα τα επιθυμήσω συχνά. Συνεπώς, εάν επιθυμήσω κάτι γλυκό εκείνες τις ημέρες, είτε θα το καταναλώσω εάν δεν έχω φάει κάποιο γλυκό μέσα στην εβδομάδα, είτε θα φτιάξω μια πιο υγιεινή εκδοχή του στο σπίτι. Όπως καταλαβαίνετε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα ακούσω το σώμα μου και θα το φροντίσω ανάλογα.

Τι είναι πιο δύσκολο; Να χάσεις ή να πάρεις βάρος;

Και τα δύο είναι εξίσου δύσκολα. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται προσπάθεια και συστηματικότητα. Όπως και στην απώλεια, έτσι και στην πρόσληψη βάρους το άτομο χρειάζεται να προσπαθεί καθημερινά προς την κατεύθυνση του στόχου του.

Τι έχεις να πεις στους ανθρώπους που κρίνονται για τα κιλά τους καθημερινά;

Η εξωτερική κριτική είναι κάτι που δυστυχώς υπάρχει ακόμα στις ημέρες μας. Σημασία έχει να είμαστε ικανοποιημένοι και υπερήφανοι για τον εαυτό μας, να αγαπάμε το σώμα μας και να προσπαθούμε να είμαστε υγιείς. Εφόσον κάνουμε αυτά ή δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, θεωρώ ότι η κριτική των άλλων, δεν θα μας επηρεάσει ιδιαίτερα. Καλύτερα, λοιπόν, να εστιάζουμε στο πως νιώθουμε για εμάς και πώς μπορούμε να μας κάνουμε καλύτερους (χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά απώλεια βάρους), παρά στο τι και γιατί είπε κάποιος για εμάς.

Πόσο αυστηρή είσαι με τους πελάτες σου;

Δουλεύω με πολύ εξατομικευμένο τρόπο προσέγγισης, συνεπώς εξαρτάται από το άτομο που έχω απέναντι μου. Γενικά, θέλω να βοηθάω τον κόσμο που αναλαμβάνω να επιτύχει τους στόχους που θέτουμε μαζί, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος αυστηρότητας. Παρ’ όλα αυτά, εάν επρόκειτο για σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρειάζεται ειδική διαχείριση, μπορεί να είμαι αυστηρή, προκειμένου κατανοήσει το άτομο τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι «ακριβό» το να ακολουθείς μία δίαιτα. Τι απαντάς σε αυτό;

Δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει. Μάλιστα, οι περισσότεροι διαιτώμενοι μου αναφέρουν ακριβώς το αντίθετο. Με ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα, μπορεί κανείς να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων, αλλά και να φροντίσει ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση έτοιμων γευμάτων και σνακ, των οποίων το κόστος είναι εν τέλει υψηλότερο.

Στην περιοχή που επαγγελματικά δραστηριοποιείσαι τρέχεις κάποιες ενέργειες σχετικές με τη διατροφή;

Το γραφείο μου βρίσκεται στο Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης. Φροντίζω να συμμετέχω σε όποια ενέργεια κάνει και μπορώ να συνδράμω. Πρόσφατα, μάλιστα, συμμετείχα στην προσφορά δώρων στους εργαζόμενους του Δήμου, στα πλαίσια εορταστικής εκδήλωσης, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφική τους συμπεριφορά τα άτομα που θα κερδίσουν τις υπηρεσίες του γραφείου μου.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου;

Η επίτευξη μιας υγιούς σχέσης των ανθρώπων με το φαγητό μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα και την υγεία των ανθρώπων, τόσο άμεσα, όσο και μακροχρόνια. Θεωρώ ότι εάν οι άνθρωποι γνώριζαν και διαπίστωναν πόσο σημαντική είναι η διατροφή τους, όλοι θα προσπαθούσαν τουλάχιστον προς μια καλύτερη ποιότητα διατροφής. Το ρητό του Ιπποκράτη «Η τροφή μας ας είναι το φάρμακό μας, και το φάρμακό μας η τροφή μας» αποτελεί θεμέλιο λίθο της δουλειάς μου.