Νέα - Ειδήσεις

Ευάγγελος Ζουμπανέας: "Αναζητώντας ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ των ονείρων σου"

του Ευάγγελου Ζουμπανέα
08 Ιουνίου 2021
7458 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
magiko-varos-zoubaneas

Συνέντευξη με το Διαιτολόγο Ευάγγελο Ζουμπανέα, Master Practitioner on Eating Disorders, συγγραφέα του βιβλίου «Αναζητώντας ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ των ονείρων σου - Ένας πρωτότυπος οδηγός για να ξεκλειδώσεις μυαλό και σώμα»

Κύριε Ζουμπανέα, πείτε μας τι σας ενέπνευσε να γράψετε ένα ακόμα βιβλίο μετά την επιτυχία των βιβλίων Διατροφική Νοημοσύνη και Thin Positive;

Γιατί εν προκειμένω αυτό που θέλουμε εμείς οι επαγγελματίες υγείας είναι να μοιράσουμε σωστή γνώση και κυρίως να δώσουμε πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Από την έκδοση των δύο προηγούμενων βιβλίων και φυσικά τη διαχρονική τους αξία, μέσα από την καθημερινή διαιτολογική πράξη και την συναναστροφή μου με εκατοντάδες πελάτες, μαζί τους, έγινα κι εγώ πιο σοφός. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, διάβασα πολλά βιβλία και τώρα ήρθε ο καιρός να καταγράψω στο χαρτί όλη αυτή τη νέα σπουδαία εμπειρία με σκοπό φυσικά τι άλλο; να δώσω νέα εργαλεία γνώσης προκειμένου να βοηθήσω τους ανθρώπους να αποκτήσουν μία καλύτερη σχέση τόσο με τη συνολικής τους υγεία όσο σε θέματα διαχείρισης βάρους.

Από την εμπειρία σας πιστεύετε ότι είναι δυνατό να αλλάξει προς το καλύτερο τη συμπεριφορά του ένας αναγνώστης μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου;

Το δύσκολο για εμάς τους επαγγελματίες υγείας είναι να περάσουμε την σωστή πληροφορία την κατάλληλη στιγμή στον άνθρωπο που την χρειάζεται πραγματικά. Αν καταφέρει ένας συγγραφέας να περάσει επιστημονικές γνώσεις, με ευχάριστο τρόπο και πολύ συχνά χρησιμοποιώντας και το χιούμορ τότε θα έχει καταφέρει τελικά να μεταφέρει την πληροφορία στον αναγνώστη έτσι ώστε στη συνέχεια να την κάνει κτήμα του στην καθημερινότητά του.

Το νέο σας βιβλίο φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη τεχνική γραφής από άλλα αντίστοιχα βιβλία.

Πράγματι, το κάθε κεφάλαιο ξεκινάει πάντα είτε με μια προσωπική ιστορία, είτε με μια προσωπική εμπειρία, είτε με αφορμή ένα τραγούδι ή μία ταινία και ακόμα πιο συχνά και με ένα άλλο βιβλίο που με έχει εμπνεύσει προσωπικά για ακόμα περισσότερες δικές μου συγγραφικές έμπνευσης. Θεωρώ ότι αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα αναγνώσματα για να περάσει σημαντικές πληροφορίες με τον πιο ευχάριστο και στοχευμένο τρόπο.

Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, προσπάθησα να αποδώσω με πολύ χιούμορ, πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, με πολλές ιστορίες και πραγματικά ssuccess stories δικών μου περιστατικών, όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που μπορεί να αξιοποιήσει ο καθένας στο δικό του ταξίδι προς το μαγικό σου βάρος.

Ποια είναι η διαφορά τελικά μεταξύ μαγικού βάρους και ιδανικού βάρους;

Όποιον άνθρωπο κι αν ρωτήσεις ποιο είναι το ιδανικό του βάρος έχει πάντα μία πολύ συγκεκριμένη και σαφή απάντηση. Ακόμα κι αν κάποιος δεν ασχολείται με την ποιότητα της τροφής που τρώει ή δε γυμνάζεται καθόλου έχει μία συγκεκριμένη και σαφή απάντηση.

Το μαγικό βάρος περιλαμβάνει οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το ιδανικό βάρος. Το μαγικό βάρος σχετίζεται με τις πεποιθήσεις, με τα όνειρα που έχουμε, με τις προσδοκίες, με τις αδυναμίες, με τις αποτυχίες, και φυσικά με αυτόν τον μαγικό κόσμο που φτιάχνει ο καθένας στο κεφάλι του με ότι θα μπορεί να σημαίνει αυτό, όταν τελικά κατακτήσει το ιδανικό του βάρος.

Μου δίνεται την εντύπωση ότι έχετε μία διαρκή αγωνία για τους ανθρώπους που παλεύουν με το βάρος τους

Πράγματι, σε αυτό το βιβλίο θέλω να περιγράψω την δική μου αγωνία για όλα αυτά που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της επίτευξης ενός ιδανικού βάρους και αποτελούν τα πραγματικά εμπόδια στην πορεία κάθε ανθρώπου. Είναι τόσες πολλές αιτίες και οι δυσκολίες που ούτε καν μπορεί να περνάνε από το μυαλό κάθε ανθρώπου, και που μπορούν να ανατρέψουν όλες τις προσδοκίες του για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στο νέο μου βιβλίο περιγράφω όσο το δυνατό πιο αναλυτικά, πως μπορεί να αποφύγει κάποιος όλες τις συνήθης αιτιολογίες που οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν τελικά να κερδίσουν αυτόν τον μαγικό κόσμο και να γεφυρώσει τελικά το χάσμα που σχετίζεται μεταξύ μαγικού και το ιδανικού βάρους.

Τελικά αισθάνεστε ότι πετύχατε το στόχο σας;

Πράγματι είμαι πολύ ικανοποιημένος από τελικό αποτέλεσμα. Εύχομαι από καρδιάς να απολαύσει ο κάθε αναγνώστης αυτό το βιβλίο όπως το απόλαυσα και εγώ όσο το έγραφα, σε πραγματικά δύσκολους και περίεργους καιρούς που ζούμε λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού. Επίσης εύχομαι αυτό το βιβλίο να αποτελέσει έναν ουσιαστικό φάρο γνώσης προκειμένου να προσφέρουμε όλοι μας ένα καλύτερο μέλλον τόσο στον εαυτό μας όσο στο περιβάλλον μας και στις οικογένειές μας και κυρίως ένα αισιόδοξο μήνυμα για τα παιδιά μας και τις νεότερες γενιές που έρχονται.

Λίγο πριν κλείσουμε θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια και για το εκπαιδευτικό έργο

Η εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders αποτελεί για εμένα τόσο ένα πεδίο όπου μπορώ να μεταφέρω την εμπειρία μου σε άλλους επαγγελματίες υγείας ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και για εμένα τον ίδιο ένα γνωστικό φάρο καθότι εμπλουτίζεται διαρκώς σε γνώσεις τόσο από εμένα όσο και από τους συνεργάτες μου. Αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που διαρκώς εξελίσσεται και παράγει νέα σπουδαία γνώση και εμπειρία για όλους μας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάθε επαγγελματίας υγείας που συμμετέχει στο πρόγραμμα του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών είναι ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα της εκπαίδευσης λαμβάνει τόσο σπουδαία επαγγελματικά εργαλεία και τεχνικές που τελικά αλλάζει ο ίδιος προς τον καλύτερο εαυτό του και μαζί αλλάζει και ακολουθεί και ο κόσμος γύρω του. Τα σχόλια για την εκπαίδευση των προηγούμενων αποφοίτων είναι καθηλωτικά από μόνα τους και αυτά τα σχόλια είναι τα αυτά που μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε σε αυτό το δύσκολο μα τόσο σπουδαίο έργο μας.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, μετά τη «Διατροφική Νοημοσύνη» και το «Thin Positive» με το βιβλίο «Αναζητώντας το Μαγικό Βάρος των Ονείρων σου» πιστεύετε ότι ολοκληρώνεται η τριλογία των βιβλίων σας που αφορούν τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και την διαχείριση του βάρους;

Ελπίζω πως «ναι» προς το παρών και ελπίζω πως «όχι» για το άμεσο μέλλον. Γράφω γιατί αγαπώ τους ανθρώπους και ότι νέο μαθαίνω είτε μέσα από την καθημερινή διαιτολογική πράξη είτε μέσα από τη δική μου διαρκή ανησυχία για νέα γνώση, και θέλω τελικά όλη αυτή η νέα εμπειρία να μοιραστεί με όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ. Διαβάζω καθημερινά, αναζητώ διαρκώς νέα δεδομένα στην παγκόσμια βιβλιογραφία και έρευνα, μοιράζομαι εμπειρίες με άλλους συναδέλφους, ξέρω να ακούω προσεκτικά και κυρίως θεωρώ ότι ακόμα και ο πιο απλός άνθρωπος έχει κάτι να σου διδάξει που αξίζει στη συνέχεια να το μεταλαμπαδεύσεις εφόσον αξίζει έστω και στο ελάχιστο να κάνει αυτόν κόσμο μας καλύτερο σε κάθε επίπεδο.

Σας ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο σας

Σας ευχαριστώ κι εγώ από καρδιάς για την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και το έργο μου.

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Ευάγγελος Ζουμπανέας Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders, Διευθυντής Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών