Νέα - Ειδήσεις

Κοροναϊός: Τι είναι και πώς να προστατευτείτε

03 Φεβρουαρίου 2020
1302 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Κοροναϊός: Τι είναι και πώς να προστατευτείτε

Photo source: Gerd Altmann from Pixabay

Ο Κοροναϊός πρόκειται για ένα είδος ιού που ονομάστηκε έτσι καθώς κατά την εξέταση του στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εμφανίζεται σε σχήμα κορώνας. Οι περισσότεροι ιοί αυτής της οικογένειας είναι αβλαβείς, προκαλούν ήπια έως μέτρια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Πώς εντοπίστηκε;

Ο εν λόγω ιός εμφανίστηκε αρχικά σε αγορά θαλασσινών του Γουχάν της Κίνας, όπου οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένους ανθρώπους, ενώ φαίνεται να επηρεάζει ακόμη και τους σχετικά νέους ή/και υγιείς ανθρώπους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κατά την εμφάνιση της ασθένειας είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο μυϊκός πόνος, η κούραση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο. Η Κίνα αναφέρει ότι 6.065 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και 132 άνθρωποι έχουν αποβιώσει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πώς μεταδίδεται;

Οι κοροναϊοί συνήθως μεταδίδονται από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα υγιές μέσω:

  • του αέρα, με βήχα και φτάρνισμα,
  • τη στενή προσωπική επαφή ή
  • αγγίζοντας ένα αντικείμενο ή μια επιφάνεια με τον ιό κι έπειτα αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια πριν το πλύσιμο των χεριών.

Η τρέχουσα κατάσταση του κοροναιού (2019nCoV), ακολουθεί το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος του αναπνευστικού συνδρόμου-κοροναϊού (SARS-CoV) το 2002 και την πρώτη ανίχνευση του αναπνευστικού συνδρόμου-κοροναϊού στη Μέση Ανατολή (MERS-CoV) το 2012. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι καλές για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με αυτό τον τύπο ιού καθώς τα στελέχη SARS και MERS είναι πιο σοβαρά.

Τι να κάνετε για να προστατευτείτε

Τα μέτρα προστασία που προτείνονται είναι τα εξής:

  1. Να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Ένα απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει, σε πιθανή έλλειψη σαπουνιού και νερού.
  2. Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με άπλυτα χέρια.
  3. Να παραμένετε στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας.
  4. Καλύψτε το στόμα σας κατά την διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος, με ένα χαρτομάντιλο και απομακρύνετέ το έπειτα στα σκουπίδια.
  5. Καθαρίστε και απολυμάνετε συχνά επιφάνειες που αγγίζουν πολλά άτομα.

Σωστή χρήση της μάσκας προσώπου

Οι κάτοικοι της Κίνας προσπαθούν να προμηθευτούν μάσκες προσώπου, πιστεύοντας ότι θα τους προστατεύσουν από την έκθεση στα σταγονίδια εκείνων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν υπάρχει γενική έκκληση για το ευρύ κοινό να αρχίσει να φοράει μάσκες.

Οι μάσκες αυτές στοχεύουν στον περιορισμό των σταγονιδίων ωστόσο το μειονέκτημα είναι ότι δεν εμποδίζουν την εισπνοή μικρών ατμοσφαιρικών ρύπων

Η σωστή τοποθέτηση της μάσκας απαιτεί τη διατήρησή της σταθερά στη θέση της πάνω από τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι. Προτείνεται να μην ξανά πειραχτεί μέχρι να αφαιρεθεί πλήρως. Στην συνέχεια, μετά τη χρήση της, να απομακρύνεται στα σκουπίδια και να μην χρησιμοποιηθεί ξανά.

Προειδοποίηση από τις κινεζικές αρχές

Οι κινεζικές αρχές έχουν εντοπίσει ένα ξέσπασμα αναπνευστικών ασθενειών. Τα κέντρα ελέγχου έχουν εκδώσει προειδοποίηση επιπέδου 3 λόγω της επιδημίας, ειδοποιώντας τους ταξιδιώτες ότι θα πρέπει να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια. Ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται ότι μπορεί να εμφανιστεί περαιτέρω έκθεση των περιπτώσεων σε οποιαδήποτε χώρα, έτσι όλες οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης της λοίμωξης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ