Νέα - Ειδήσεις

Αποστόλης Χαντζής «Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της υγείας μας είναι η ορθή χρήση των πλαστικών»

18 Ιανουαρίου 2018
10737 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
taper kai asfaleia gia th diatrofh kai thn ygeia mas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Εσείς παίρνετε ταπεράκι με φαγητό στην εργασία σας; Η δημοσιογραφική ομάδα του medNutrition συνάντησε τον κύριο Αποστόλη Χατζή, Οικονομολόγο και ιδιοκτήτη της επιχείρησης thermogallery.gr, και μας είπε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε ένα τάπερ! Πάμε να δούμε τις απαντήσεις του;

Τι σημαίνουν τα σύμβολα που αναγράφονται πάνω σε αυτά;

Πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας σαν καταναλωτές να προσέχουμε τι αγοράζουμε και να μην κοιτάζουμε μόνο την τιμή.

 

symbola-se-lpastia-doxeia-taper

 

Photo source: www.bigstock.com

Τα σύμβολα (PETE, HDPE, PP κ.α) που αναγράφονται πάνω στα πλαστικά ή πάνω στις συσκευασίες φανερώνουν πολλά πράγματα για τα υλικά κατασκευής τους.

Κωδική Ονομασία Είδος Παράδειγμα Χρήσης και Εφαρμογών
PET ή PETE Τερεφθαλικός πολυεστέρας (Τερεφθαλικός εστέρας του πολυαιθυλενίου) Μπουκάλια αναψυκτικών και δίσκοι με έτοιμα φαγητά για το φούρνο. Τα υπολείμματα του PET που χρησιμοποιούνται για γέμισμα σε τζάκετ, υπνόσακους, μαξιλάρια, ταπετσαρίες επίπλων και χαλιά. 
HDPE Πολυαιθυλένια υψηλής πυκνότηττας Μπουκάλια γάλατος, απορρυπαντίκα για πιάτα, έπιπλα κήπου, ανθοδοχεία, παιχνίδια κλπ.
PVC Χλωριούχο πολυβινύλιο Δίσκοι φαγητού, διάφανες μεμβράνες, μπουκάλια για μεταλλικό νερό και σαμπουάν, δίσκοι μουσικής, κρεμάστρες, πλακάκια κλπ.
LDPE Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότηττας Τσάντες για ψώνια και σακούλες σκουπηδιών
PP Πολυπροπυλένιο Δοχεία για μαργαρίνη και δίσκοι φαγητού για το φούρνο μικροκυμάτων 
PS Πολυστυρόλιο ή πολυστυρένιο Κεσεδάκια για γιαούρτι, συσκευασίες κρέατος ή ψαριού, συσκευασίες για χάμπουργκερ, αυγοθήκες, πλαστικά ποτήρια για καφέ απο μηχανήματα, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, προστατευτικές συσκευασίες για ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια.
Όλα τα άλλα Όλα τα άλλα πλατικά που δεν ανήκουν σε κάποιες απο τις παραπάνω κατηγορίες (όπως το Ακρυλονιτρίλιο, το Βουταδιένιο, το Στυρόλιο, ABS, κλπ) Διάφορες χρήσεις 

Βλέπουμε εδώ ότι τα πλέον κατάλληλα πλαστικά είναι τα : 1,2,4,5, ενώ τα πλέον επιβλαβή για την υγεία μας είναι τα 3,6 και 7

Τι ισχύει για τις ενώσεις που περιέχονται σε πολλά τάπερ;

Δισφαινόλη Α

Η Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) είναι μία οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών (PC). Τα πλαστικά αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από το σύμβολο PC. Πλαστικά που περιέχουν Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Η Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη και σε παιδικά παιχνίδια.

Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία;

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της υγείας μας είναι η ορθή χρήση των πλαστικών σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Π.χ. πλαστικά μπουκάλια νερού, κεσεδάκια παγωτών ή γιαουρτιών και γενικά πλαστικά που προορίζονται για μια χρήση, βλέπουμε ότι επαναχρησιμοποιούνται απ’ τους καταναλωτές. Αυτή η συνήθεια πολλών από εμάς μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη για την υγεία μας. Σε γενικές γραμμές πάντως θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πλαστικά με Δισφαινόλη Α καθώς είναι η και πιο επικίνδυνη ουσία.

Η επαφή μας με τη δισφαινόλη-Α είναι καθημερινή, συνεχής, αόρατη και άκρως επικίνδυνη, αφού, όπως τονίζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς:

H συγκεκριμένη ουσία θεωρείται ορμονικός διαταράκτης, δηλαδή με απλά λόγια μπορεί να μιμηθεί τις ορμόνες παρεμβαίνοντας στους ορμονικούς υποδοχείς

Υπάρχει πιστοποιητικό ποιότητας ή κατασκευής που πρέπει να αναζητά ο καταναλωτής;

Τα θερμό φαγητού της Thermogallery έχουν την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (F.D.A.) την Ε.Ε. και είναι ελεγμένα από το Κρατικό Χημείο. Η εταιρεία που τα παράγει, έχει ISO9001 και διαφημίζει τα προϊόντα της παγκοσμίως σαν πλαστικά BPA FREE και υλικό κατασκευής PP.

Όσα αναφέρονται για τα τάπερ ισχύουν και για τα μπουκάλια του νερού;

Όπως και τα θερμό της εταιρείας μας έτσι και τα μπουκάλια νερού είναι όλα BPA FREE (χωρίς Δισφαινόλη Α) και είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. 

H μεταφορά φαγητού σε τάπερ είναι συχνή σύσταση των διαιτολόγων. Υπάρχει ανταπόκριση του κοινού;

Υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό για την αγορά θερμό φαγητού, αλλά περισσότερο για τα παιδικά θερμό (paloma 500ml,1000ml) τα οποία σφραγίζουν και αεροστεγώς. Τα υπόλοιπα θερμό δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα. Περισσότερο τα ψάχνουν αυτοί που τα ξέρουν (στην Κύπρο είναι πολύ διαδεδομένα) και αυτοί που τα έχουν δει σε κάποιον φίλο τους, συγγενή τους κλπ.

Τι είναι αυτό που κάνει τα τάπερ thermos να ξεχωρίζουν;

Τα θερμό της Thermogallery δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φούρνο μικροκυμάτων και ούτε πλένονται σε πλυντήριο πιάτων.  Καθαρίζονται χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι με λίγο απορρυπαντικό και ξεπλένονται με νερό. Ένα συγκεκριμένο θερμό, το PALOMA ,κλείνει αεροστεγώς και είναι κατάλληλο για μεταφορά υγρών ροφημάτων χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής.