Νέα - Ειδήσεις

Μέμη Τσεκούρα: "Ο κόσμος θέλει να μάθει πώς μπορεί να καλυτερεύσει την ποιότητα της ζωής του"

13 Οκτωβρίου 2015
8475 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Μέμη Τσεκούρα: "Ο κόσμος θέλει να μάθει πώς μπορεί να καλυτερεύσει την ποιότητα της ζωής του"

Το medNutrition φιλοξενεί συνέντευξη από τη ΜέμηΤσεκούρα, πρόεδρο του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, όπου μίλησε για τις δράσεις του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη συνέντευξη.

Πόσα χρόνια μετρά ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας,«Πεταλούδα», ποιοι είναι οι στόχοι του και οι δραστηριότητές του;

Η Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας (πρώην επωνυμία: Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF) και εγγεγραμμένο στο Μητρώο του Υπουργείο Υγείας. Ιδρύθηκε το 1999 και αποτελεί το μοναδικόαναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από την σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και τη αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται με αυτή.

Ο Σύλλογος, ο οποίος αριθμεί περίπου 10.000 μέλη και φίλους, έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο. Η έδρα του Συλλόγου μας βρίσκεται στο Ερευνητικό Κέντρο του Νοσοκομείου ΚΑΤ, προκειμένου να παρακολουθούνται από κοντά οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα σκελετικής υγείας, ωστόσο η δράση είναι πανελλαδική. Η δραστηριότητά του επεκτείνεται στην ενημέρωση και συμβουλευτική καθώς και στην στήριξη πασχόντων μέσω της παροχής δωρεάν εξετάσεων.

Ο απολογισμός του έργου μας μέχρι σήμερα προσμετρά πάνω από 25.000 μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε άτομα τρίτης ηλικίας, 5.000 μετρήσεις κύφωσης σε ηλικιωμένους και ενημέρωση μέσω των ημερίδων, συνεδρίων, ενημερωτικών εντύπων σε πάνω από 30.000 άτομα πανελλαδικά. Η ενημέρωση επεκτείνεται τόσο σε Δήμους ανά την Ελλάδα όσο και σε εταιρείες για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού. Ο ήδη υπάρχον εξοπλισμός (δύο μηχανήματα μέτρησης οστικής πυκνότητας) έχει προέλθει το ένα από δωρεά εκ μέρους του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» και το δεύτερο από ιδιώτη που συνταξιοδοτήθηκε. Το μηχάνημα της κύφωσης – σκολίωσης το δανειζόμαστε κατά περίπτωση επίσης από ιδιώτη, ο οποίος μας το προσφέρει για να εκπονήσουμε τις εκδηλώσεις μας. Επιπροσθέτως, όλες μας οι δράσεις συμπληρώνονται από ομιλίες και συμβουλευτική πάνω σε θέματα διατροφής και άσκησης, καθώς εξειδικευμένοι γυμναστές και φυσικοθεραπευτές δείχνουν ειδικές ασκήσεις για την οστεοπόρωση και την πρόληψη των πτώσεων.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα οργάνωσης συνεδρίων και σε ποιους τομείς αφορούν και τους ασθενείς;

Ως Σύλλογος Ασθενών τηρούμε την καταστατική μας υποχρεώση να οργανώνουμε συνέδρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό, προκειμένου να ενημερώνουμε για τις χρόνιες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Όλες μας οι δράσεις απευθύνονται στον απλό πολίτη και έχουν σαν στόχο την καλύτερη ενημέρωση και την έγκαιρη πληροφόρηση τόσο του ιδίου όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Στο εξωτερικό υπάρχουν αντίστοιχοι σύλλογοι και συνέδρια για την οστεοπόρωση;

Όπως ανέφερα και παραπάνω ο Σύλλογός μας αποτελεί επίσημο μέλος του ΔιεθνούςΙδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF). Ο οργανισμός αυτός αριθμεί χώρες-μέλη σε όλη τηγη. Έτσι, πραγματοποιούνται πολλά συνέδρια σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πολλά από τα οποία έχει παραστεί και η ελληνική αντιπροσωπεία.

Μάλιστα, αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν η Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας να κατακτήσει την πρώτη θέση για την εξέχουσα πορεία του, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2007 καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τον Ιούνιο του 2013.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στα συνέδρια (επαγγελματίες υγείας και μη);

Η εμπειρία μου προέρχεται από τα πολλά Συνέδρια που έχει κάνει ο Σύλλογός μας τα τελευταία 15 χρόνια. Έτσι, μπορώ να πω πως η ανταπόκριση του κόσμου στα συνέδρια προληπτικής ιστρικής όπου αναπτύσσονται ομιλίες με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την σκελετική υγεία, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή! Ο κόσμος θέλει να μάθει τα νέα, να ρωτήσει τους ειδικούς, να διαβάσει έντυπο υλικό να μάθει πως θα μπορέσει να καλυτερεύσει την ποιότητα της ζωής του!

Τι ομιλίες και παράλληλες δραστηριότητες έχετε προγραμματίσει σε αυτό το συνέδριο;

Φέτος, θα πραγματοποιήσουμε το 9ο ετήσιο ενημερωτικό Συνέδριο για την σκελετική υγεία και θα έχουμε πάρα πολλές ομιλίες αλλά και παράλληλες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν θέματα όπως: η οστεοπόρωση και η αντιμετώπισή της, η διατροφή στην οστεοπενία, η σημασία των βιταμινών και ότι πρέπει να ξέρουμε για τα συμπληρώματα, η αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας με αντιφλεγμονώδη και φυσικά άσκηση για όλους!! Στο μεταξύ θα υπάρχουν αίθουσες που θα πραγματοποιούνται δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για την οστεοπόρωση, λιπομετρήσεις, σπιρομετρήσεις, βυθοσκοπήσεις, τεστ φυσικής κατάστασης και πολλά, πολλά άλλα! Έτσι, προσκαλούμε όλους όσους θέλουν να παρευρεθούν να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του Συλλόγου για περισσότερες λεπτομέρειες και ραντεβού!

Πού θα μπορούσε να απευθυνθεί κάποιος για να μάθει περισσότερες πληροφορίες;

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο στα παρακάτω στοιχεία: Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Αθηνάς 10, 14561, Κηφισιά, Αθήνα
Τηλ: 213 2086698
Φαξ: 210 8018122
Email: info@osteocare.gr

www.osteocare.gr
Facebook
YouTube
Twitter