Εκδηλώσεις

Ομιλία της Νίκης Βουλγαράκη στην ημερίδα «Αθλητισμός - διέξοδος των νέων στην κρίση»

20 Δεκεμβρίου 2014
9918 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ομιλία της Νίκης Βουλγαράκη στην ημερίδα «Αθλητισμός - διέξοδος των νέων στην κρίση»

Η ομιλία μου επικεντρώθηκε στην ισορροπημένη - υγιεινή διατροφή για τους νέους και αθλούμενους. Ανέπτυξα λοιπόν τον ρόλο και τη σπουδαιότητα της Μεσογειακής - Κρητικής διατροφής.

Η διατροφή του παιδιού που αθλείται

Η σωστή διατροφή του παιδιού που αθλείται, βάζει τα θεμέλια της υγείας, της καλής σωματικής και πνευματικής του ανάπτυξης. Πρώτα από όλα, για την καλή ανάπτυξη του παιδιού απαιτείται επαρκής ενεργειακή πρόσληψη. Επίσης, είναι σημαντικό τα παιδιά να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφών. Άκρως απαραίτητο είναι και το καθημερινό πρωινό γεύμα. Παράλληλα, έδωσα γενικές συμβουλές σχετικά με τη συχνότητα και την ποιότητα των γευμάτων (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό). Επιπρόσθετα, τόνισα πόσο σημαντική είναι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών στα διάφορα γεύματα από τα παιδιά και ιδιαίτερα τους αθλητές.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Ως γονείς, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε την καθημερινή κατανάλωση πολύχρωμων εποχιακών φρούτων και λαχανικών. Κάθε κυρίως γεύμα του νεαρού αθλούμενου θα πρέπει να συνοδεύεται από λαχανικά, ενώ ένα ελαφρύ γεύμα με φρούτα είναι ότι καλύτερο για να δώσει ενέργεια στον αθλούμενο νέο.

Για παράδειγμα, ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων είναι κατάλληλο για να ενυδατώσει τον νεαρό αθλητή, ενώ θα αναπληρώσει και την απώλεια ηλεκτρολυτών.

Ωστόσο, επεσήμανα πιο ειδικά θέματα, σχετικά με τη διατροφή και την ενυδάτωση του σώματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν αγώνα ή μια προπόνηση, ενώ πρότεινα εναλλακτικές επιλογές γευμάτων. Φυσικά, η κατανάλωση άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αναπλήρωσή τους κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά δεν πρέπει να αμελείται.

Προσοχή! Τα παιδιά δεν πρέπει να αθλούνται νηστικά.

Ένα ελαφρύ γεύμα με υδατάνθρακες, όπως ψωμί με μέλι, μία μπανάνα, ένα μπωλ φρουτοσαλάτα ή μία μπάρα δημητριακών είναι ιδανικό. Επιπρόσθετα, έδωσα έμφαση στα τρόφιμα που καλό θα είναι να αποφεύγουν να καταναλώνουν οι αθλητές π.χ. γλυκά, γρήγορο φαγητό και αναψυκτικά, τα οποία προσφέρουν άχρηστες θερμίδες, μειώνουν την απόδοση του αθλητή και επιβαρύνουν την υγεία του.

Πώς η διατροφή του γονέα επηρεάζει το παιδί;

Τέλος, αναφέρθηκα στις διατροφικές συνήθειες των γονιών, οι οποίες επηρεάζουν αρκετά αυτές των παιδιών. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί, αποφεύγοντας πρακτικές, όπως ο αυστηρός περιορισμός, η συχνή επιβράβευση και η υπερβολική πίεση για κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι οποίες συχνά φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Συνεπώς, η συμβολή σας ως γονείς, στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης συμπεριφοράς απέναντι στη διατροφή και την άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Νίκη Βουλγαράκη
Νίκη Βουλγαράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νίκη Βουλγαράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, με επιπλέον κατάρτιση στην Αθλητική Διατροφή και την Τροποποίηση Διατροφικής Συμπεριφοράς. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.