Tο Aλφαβητάρι των Βιταμίνων

Βιταμίνη C: Διάσημη, πολύτιμη... και ευαίσθητη!

της Ήβης Παπαϊωάννου
19 Οκτωβρίου 2016
23541 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βιταμίνη C:  Διάσημη, πολύτιμη... και ευαίσθητη!

Θυμάστε όταν η μητέρα σας φώναζε να πιείτε γρήγορα την πορτοκαλάδα σας πριν χάσει τις βιταμίνες της; Στην πραγματικότητα είχε απόλυτο δίκιο. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι πολύτιμη αλλά πολύ ευαίσθητη!

Γιατί είναι πολύτιμη η βιταμίνη C

Δεν υπάρχουν πολλά που να μην κάνει η βιταμίνη C! Πρόκειται δηλαδή για ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο υποστηρίζει αναρίθμητες λειτουργίες στον οργανισμό. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

  • Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και την ανακούφιση των αλλεργιών.
  • Η προστασία από το οξειδωτικό στρες.
  • Η σύνθεση του κολλαγόνου, της «ελαστικής» πρωτεΐνης του σώματος.
  • Η επούλωση πληγών.
  • Η καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
  • Η θωράκιση της όρασης, από παθήσεις όπως η ωχρή κηλίδα και ο καταρράκτης.

Οι καλύτερες πηγές της

Μπορεί τα πορτοκάλια να είναι η πλέον διάσημη πηγή της βιταμίνης, όμως βρίσκεται στα περισσότερα λαχανικά, φρούτα και στους χυμούς τους. Διάφορα είδη μούρων, οι κόκκινες πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες και οι ντομάτες θεωρούνται εξαιρετικές επιλογές.

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει θεσπίσει ως ημερήσια ποσότητα της βιταμίνης C που συνιστάται να λαμβάνει ένας ενήλικας τα 80mg. Η ημερήσια αυτή δόση καλύπτεται από ένα και μόνο μεγάλο πορτοκάλι. Πέραν όμως των βασικών αναγκών, εάν καπνίζετε ή εάν θέλετε να προστατευτείτε από το κρυολόγημα του χειμώνα οι ανάγκες σας υπερδεκαπλασιάζονται. Στις περιπτώσεις αυξημένων απαιτήσεων σε βιταμίνη C, είναι άκρως απαραίτητο να βρεθούν τρόποι συμπλήρωσης της διατροφής και θωράκισης του ευαίσθητου αυτού συστατικού.

Θωρακίστε τη βιταμίνη C των φρούτων και των λαχανικών ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές:

  • Αποθηκεύστε τα φρούτα και τα λαχανικά σε σκιερό μέρος.
  • Καταναλώστε τα όσο πιο φρέσκα γίνεται.
  • Χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα νερού κατά το βράσιμο.

Μάθετε περισσότερα για τον πολύτιμο ρόλο των μικροθρεπτικών συστατικών στο σώμα, μέσα από την διαδραστική video εφαρμογή «Το Αλφαβητάρι των Βιταμινών».

Ήβη Παπαϊωάννου
Ήβη Παπαϊωάννου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MS, RDΝ