Λεξικό Διατροφής

Κρεατινίνη

της Δέσποινας Γκακνή
26 Ιουλίου 2017
385050 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
eksetash kreatininhs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κρεατινίνη είναι ένα αζωτούχο προϊόν μεταβολισμού, το οποίο παράγεται καθημερινά και αποβάλλεται φυσιολογικά από το ανθρώπινο σώμα. Πιο συγκεκριμένα, η φωσφορική κρεατίνη είναι ένα συστατικό των σκελετικών μυών το οποίο διασπάται με σκοπό να αποδώσει ενέργεια στα κύτταρα. Το αποτέλεσμα αυτής της διάσπασης είναι η δημιουργία κρεατινίνης. Η κρεατινίνη στη συνέχεια, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρεται στα νεφρά. Στα νεφρά, η κρεατινίνη φιλτράρεται μέσω της διαδικασίας της σπειραματικής διήθησης και της σωληναριακής έκκρισης και τελικά απεκκρίνεται από τον οργανισμό μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες και με προϋπόθεση την καλή λειτουργία των νεφρών, τα επίπεδα της κρεατινίνης παραμένουν σταθερά στο αίμα. Τα φυσιολογικά επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα είναι:

  • Ενήλικες άνδρες: 0,6-1,2 mg/dL
  • Ενήλικες γυναίκες: 0,5-1,1 mg/dL

Αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα όπως, ο ρυθμός του μεταβολισμού, η μυϊκή μάζα, η διατροφή, η ηλικία, η πρόσληψη νερού και αλκοόλ καθώς και η φαρμακευτική αγωγή. Σε ορισμένες καταστάσεις τα επίπεδα της κρεατίνης είναι πιθανό να αυξηθούν στο αίμα. Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση είναι:

  • Διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας
  • Αφυδάτωση
  • Σωματική υπερκόπωση
  • Υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής με αυξημένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Συμπληρώματα διατροφής με κρεατίνη
  • Παρενέργειες φαρμάκων

Υπάρχουν συμπτώματα για να το καταλάβετε;

Η αύξηση της κρεατινίνης στο αίμα τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματική, ειδικά όταν η αύξηση προκύπτει σταδιακά. Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις. Ορισμένα συμπτώματα τα οποία συνδέονται έμμεσα με τα αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης και αφορούν κυρίως σε κάποια πιθανή δυσλειτουργία των νεφρών είναι:

  • Αίσθημα αφυδάτωσης
  • Μειωμένη ποσότητα ούρων
  • Γενική εξασθένηση και κόπωση
  • Οιδήματα
  • Διανοητική σύγχυση
  • Δύσπνοια

Σε περίπτωση, λοιπόν, που εμφανίσετε αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης, αρχικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό νεφρολόγο για να διαγνώσει τα πραγματικά αίτια της αύξησης αυτής.

Διατροφικές συμβουλές για την επαναφορά των επιπέδων της!

Πιείτε αρκετό νερό

Καταναλώστε άφθονο νερό και συγκεκριμένα τουλάχιστον 1,5-2Lt για τις γυναίκες και 2-2,5Lt για τους άνδρες ημερησίως. Η αύξηση της πρόσληψης νερού λογικά θα πρέπει να αυξήσει και τη συχνότητα της διούρησης κατ’ επέκταση περισσότερη κρεατινίνη θα αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Διαβάστε Επίσης: Νερό, Τα οφέλη του στην Υγεία

Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε πρωτεΐνες

Τέτοια τρόφιμα είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα ασπράδια των αυγών. Αυξήστε, αντίθετα, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας

Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού καθώς το νάτριο ευνοεί την κατακράτηση υγρών. Αποφύγετε παστά τρόφιμα, κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα και μειώστε τη χρήση του επιτραπέζιου αλατιού στα φαγητά και στις σαλάτες σας.

Αποφύγετε την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με κρεατίνη

Σε περίπτωση που ασχολείστε με τον αθλητισμό, αποφύγετε την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με κρεατίνη. Η επιπλέον πρόσληψη κρεατίνης, όχι μόνο επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών και μοιραία και τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε κράμπες στους μύες ή και καρδιακά προβλήματα.

Η κάθε περίπτωση βέβαια είναι ξεχωριστή, επομένως έπειτα από τη διάγνωση σε έναν ειδικό νεφρολόγο είναι καλό να επισκεφτείτε και έναν διαιτολόγο, ώστε να σας παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.