Διαβήτης

Προδιαβήτης: Μια υγειονομική βόμβα και η ευκαιρία της βιομηχανίας

της Κατερίνας Χατζηράϊ
18 Ιουλίου 2015
20694 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
metrhsh sakxarou

Φαίνεται πως ο επιπολασμός του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς υπολογίζεται ότι κατά το έτος 2035, οι πάσχοντες από ΣΔ2 θα φτάσουν τα 592 εκατομμύρια, από 382 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Ο λόγος για τον οποίο θα έχουμε τέτοιες εξελίξεις, είναι διότι τις περισσότερες φορές ο ΣΔ δεν έχει εντοπιστεί εγκαίρως και κατά συνέπεια παραμένει αθεράπευτος για πολλά χρόνια.

Μιλώντας για διαταραχή στη ρύθμιση της γλυκόζης, αναφερόμαστε στην προδιαβητική κατάσταση, όπου έχουν εντοπιστεί είτε διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη είτε διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας.Φαίνεται πως τα άτομα που παρουσιάζουν διαταραχή ρύθμισης της γλυκόζης και διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας έχουν 12 φορές περισσότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ΣΔ, σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Περίπου το 10%-20% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη

Πώς πρέπει να παρέμβουν οι φορείς;

Για τον λόγο αυτό, πολλοί είναι οι φορείς κυβερνητικοί ή μή που θα πρέπει να παρέμβουν τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στην παροχή φαρμακολογικής αγωγής με σκοπό την καθυστέρηση ή ακόμη και την πρόληψη του ΣΔ2 στα άτομα με προδιαβήτη. Ο ΣΔ είναι μια μεταβολική διαταραχή με κύριους παράγοντες κινδύνου, τη γενετική προδιάθεση, την ηλικία, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Η σημασία της διατροφής και της άσκησης

Γι’ αυτό οι αλλαγές των διατροφικών συνηθειών αλλά και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας έχουν πρωταρχική σημασία. Μερικές στρατηγικές κατά της παχυσαρκίας και του ΣΔ περιλαμβάνουν αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, κατανάλωση φυτικών ινών, μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης που συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού, αλλά και στη μείωση των τριγλυκεριδίωνκαι της γλυκόζης του αίματος.

Πώς μπορούν οι βιομηχανίες τροφίμων να δώσουν λύση;

Οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν την ευκαιρία να δώσουν λύσεις στις κακές διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού, όπως η υπερκατανάλωση φθηνών τροφίμων υψηλής ενεργειακής αξίας και χαμηλής σε θρεπτικά συστατικά, αλλάζοντας το διατροφικό προφίλ πολλών προϊόντωντους. Τρόφιμα λιγότερο επεξεργασμένα, πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, με μειωμένο γλυκαιμικό δείκτη, και χαμηλής ποσότητας σε υδατάνθρακες βρίσκονται πλέον στα ράφια των σούπερ μαρκέτ.

Εκτός αυτού, η ταυτόχρονη διαφήμιση για τις ευεργετικές ιδιότητες των ήδη διαθέσιμων φυσικών τροφίμων, όπως ο καφές, το τσάι, το κακάο, τα μούρα, οι ξηροί καρποί, η κανέλλα κ.ά.,τα οποία σύμφωνα με έρευνες καθυστερούν την αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα είναι πλεόν γνωστά στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, έχει συζητηθεί πολύ ο ρόλος των πολυφαινολών στον διαβήτη (ταννίνες, ανθοκυανίνες, χλωρογενικό οξύ) τις οποίες τις βρίσκουμε στο καφέ, στο τσάι, στο κακάο αλλά και στα μούρα.

Πράγματι, οι αλλαγές αυτές στην παραγωγή των τροφίμων με σκοπό την πρόληψη του ΣΔ έχουν συμβάλει στην υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών και οι προδιαβητικοί καταναλωτές και όχι μόνο, είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι για την επιλογή των τροφίμων στο σούπερ μάρκετ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mohamed S. Functional foods against metabolic syndrome (obesity, diabetes, hypertension and dyslipidemia) and cardiovasular disease. Trends in Food Science & Technology, 2014, 35, 114-128.

Colagiuri R, Colagiuri S,Yach D, Pramming S. The Answer to Diabetes Prevention: Science, Surgery, Service Delivery, or Social Policy? Am J Public Health,2006, 96:1562–1569.

Barber S R, Davies M J, Khunti K, Gray L J.Risk assessment tools for detecting those with pre-diabetes: a systematic review.Diabetes Res Clin Pract, 2014, 105(1):1-13.

Swinbur B. The food industry and diabetes. Diabetes research and clinical practice, 2008, 79, S1 – S127

Layman D K. Eating patterns, diet quality and energy balance: a perspective about applications and future directions for the food industry.Physiology and Behavior,2014, 134:126-30.

Κατερίνα Χατζήραϊ
Κατερίνα Χατζήραϊ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος