Fitness

Άσκηση στο γραφείο: Πως να βελτιώσετε το κυκλοφορικό σας;

του Δημήτρη Ζανάκη
10 Απριλίου 2009
14961 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika kanei askisi sto grafeio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Mετά από αρκετές ώρες δουλειάς χωρίς διάλειμμα,σίγουρα αρχίζουν τα πρώτα σημάδια κόπωσης με τη μορφή πόνων στη μέση,μικροζαλάδων, μούδιασμα σε αυχένα και άκρα κτλ. Ένα σημαντικό όμως πρόβλημα που δεν έχει άμεσες συνέπειες,αλλά εμφανίζονται στο μέλλον λόγω της ακινησίας μας,είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος που προκαλείται από τον τρόπο που καθόμαστε στο γραφείο.

Πώς η καθιστική εργασία επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος;

Ο τρόπος που καθόμαστε μας αναγκάζει να δημιουργούμε στις αρθρώσεις των ποδιών (ισχύο,γόνατο,ποδοκνημική),γωνίες 90 κάτι που εμποδίζει τη σωστή ροή του αίματος από και προς την καρδιά. Το φαινόμενο αυτό λειτουργεί αθροιστικά και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει πήξη του αίματος και ώς εκ τούτου τη δημιουργία θρομβώσεων.

Ποια είναι η λύση;

Η παρακάνω άσκηση έχει σκοπό να δημιουργηθεί μια «φυσική αντλία» που θα διευκολύνει τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα και κατά συνέπεια να βελτιώσουμε το κυκλοφοριακό μας σύστημα. Η κίνηση είναι πάρα πολύ απλή,απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια και όπως προείπαμε έχει τεράστια ωφέλη για την υγεία μας.

Γι'αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνεται καθημερινώς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Βήματα που ακολουθούμε:

  • Ευθειάζουμε τις γωνίες που έχουν δημιουργηθεί στο πόδι μας τεντώνοντάς το
  • Λυγίζουμε εκ νέου το πόδι μας στα προηγούμενα σημεία

Η άσκηση πρέπει να γίνεται σε σχετικά γρήγορο χρόνο για 10 επαναλήψεις σε κάθε πόδι, ανά μία ώρα τουλάχιστον εφόσον δε σηκωνόμαστε για διάλειμμα.

Δημήτριος Ζανάκης
Δημήτριος Ζανάκης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής