Νέα - Ειδήσεις

Διατροφική πολιτική του Υπουργείου Υγείας

31 Ιουλίου 2015
10824 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Διατροφική πολιτική του Υπουργείου Υγείας

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, διεξήχθη 30 Ιουλίου παρουσία του ιδίου και των αρμόδιων φορέων και εξειδικευμένων επιστημόνων, συζήτηση με θέμα τη Διατροφική Πολιτική του Υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην παιδική παχυσαρκία, η οποία σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα χαρακτηρίζεται πλέον στη χώρα μας, ως μάστιγα. Αξίζει να επισημανθεί ότι η στρατηγική της νέας ηγεσίας του Υπουργείου θα κινηθεί γύρω από τρεις κεντρικούς άξονες: Τη δημιουργία και κατόπιν αξιολόγηση της υπάρχουσας βάσης δεδομένων που αφορούν στα επίπεδα διατροφικής κατάστασης και της υγείας του γενικού πληθυσμού της χώρας όπως και των ειδικών ομάδων (παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι ,ευπαθείς κατηγορίες).

Κατά κοινή ομολογία των παρευρισκομένων και κυρίως με βάση την επισήμανση της κ. Αντωνίας Τριχοπούλου –καθηγήτριας Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών- δυστυχώς η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ελλιπή στοιχεία για διάφορα πεδία, χωρίς αντιπροσωπευτικά δείγματα εναρμονισμένα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως για παράδειγμα ελλιπείς βάσεις δεδομένων για τη διατροφή ηλικιωμένων ή μητέρων που θηλάζουν.

Όπως, λοιπόν, ειπώθηκε ομοφώνως είναι επιβεβλημένη η συγκέντρωση και η επαναξιολόγηση ταυτόχρονα όλων των δεδομένων αλλά και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ τα οποία έχει χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας ,ώστε να καταγραφούν οι όποιες ελλείψεις και να συμπληρωθούν περαιτέρω στοιχεία, αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες από 0-74 ετών. Επίσης αναφέρθηκε ως σημαντικό εργαλείο η διεύρυνση ερευνών σε ποιοτικά χαρακτηριστικά των πληθυσμιακών ομάδων, όπως η περιοχή της Ελλάδας στην οποία διαμένουν, οι διατροφικές τους συνήθειες, ο τρόπος ενημέρωσής τους περί τη διατροφική αγωγή, κ.α. Κατέστη επίσης σαφές από τους επιστήμονες – διατροφολόγους πως ο διαχωρισμός του εθνικού και περιφερειακού δείγματος θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα στη διεξαγωγή αποτελεσματικότερων και πιο ολοκληρωμένων μελετών.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν με στόχο τη βελτίωση του τρόπου ζωής των Ελλήνων, ενηλίκων και παιδιών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη και ένα βασικό αίτιο είναι η πληθώρα τροφών με κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και μεγάλη ποσότητα αλατιού. Με συντονισμένες κατευθύνσεις και με τη συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στον έλεγχο τροφίμων όπως ο ΕΦΕΤ, θα γίνουν μελέτες και εν συνεχεία θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να τεθούν αυστηρότερα όρια στις ποσότητες ορισμένων, όχι τόσο υγιεινών ουσιών όπως οι προαναφερόμενες, που εμπεριέχονται σε τρόφιμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνδράμει επίσης η Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία όπως επεσήμαναν οι καθηγητές –διατροφολόγοι θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της μέσω διαιτολόγων αλλά και της συνδρομής από ειδικά ερευνητικά κέντρα.

Επιπροσθέτως, προτάθηκε να ενταθούν οι έλεγχοι αξιολόγησης στα κυλικεία των σχολείων, της μαζικής εστίασης και των χώρων άσκησης, ενώ ουσιαστικό όχημα στην υλοποίηση των παραπάνω προσπαθειών, θα αποτελέσει η θεσμοθέτηση ενός νέου συντονιστικού φορέα ο οποίος θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση και την πολιτική διοίκηση.

Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου προτάθηκε στον Υπουργό Υγείας να καταβληθούν προσπάθειες για τη σύσταση ενός Διατροφικού Παρατηρητηρίου.

Ο τρίτος και εξαιρετικής σημασίας πυλώνας που θα ''χτίσει'' το Υπουργείο Υγείας αφορά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας . Για την καλύτερη επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου εντάσσονται ενισχυμένες δράσεις όπως τα ενημερωτικά σεμινάρια των δασκάλων ώστε να μπορούν να «τρέχουν» προγράμματα διατροφικής αγωγής, ενδελεχής και οργανωμένη ενημέρωση των γονέων, προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι των παιδιών, διανομή φρούτων στα σχολεία και συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να υπάρχουν ομόπνοες και συντονισμένες δράσεις.

Ήδη, υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού. Ο κ. Κουρουμπλής από την πλευρά του αφού ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους φορείς και τους επιστήμονες για την παρουσία τους στην εξαιρετικά αυτή χρήσιμη συζήτηση, υπογράμμισε πως είναι πολλαπλάσια η ευθύνη όλων και πρωτίστως των πολιτικών προσώπων και του ιδίου, για τη βελτίωση της παρούσας πραγματικότητας. Ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός καθώς και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, συναρτήσει της ενημέρωσης του κόσμου μέσω δράσεων αλλά και μέσω της τηλεόρασης.

Πρότεινε να συλλογικοποιηθούν οποιεσδήποτε κατακερματισμένες ή αποσπασματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε, υποκρύπτει σοβαρότατα προβλήματα υγείας και δεν συνιστά, απλά, θέμα αισθητικής.

Αναφερόμενος στην υπαρκτή έλλειψη στελεχιακού δυναμικού στον τομέα υγείας, υποστήριξε ότι η πρόταση που κατέθεσε στην Κομισιόν για την πρόσληψη 13.000 επαγγελματιών ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και διαιτολόγων, συνιστά πολιτική επιλογή και βούληση.

Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε από όλους να καταθέσουν την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο ενώ εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για τη σύσταση του Διατροφικού Παρατηρητηρίου. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του δήλωσε:"Όχι εν λόγοις αλλά εν έργοις''.