Νέα - Ειδήσεις

Ψυγεία και καταψύκτες: Οι 10 καλύτερες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας

11 Φεβρουαρίου 2015
13974 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kouzina exoikonomisi energeias

Το ψυγείο είναι μία ηλεκτρική συσκευή, που βρίσκεται, σε κάθε νοικοκυριό. Οι παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια αλλά και χρήματα.

Κάνουμε οικολογικές και έξυπνες αγορές

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα: Επιλέγουμε ένα μοντέλο ενεργειακά αποδοτικό, συγκρίνοντας την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης που αναγράφεται στις ετικέτες, διαφορετικών μοντέλων.

Ελέγχουμε, συχνά, το ψυγείο μας

Η συσκευή μας πρέπει να είναι, σε καλή κατάσταση, για να καταναλώνει την ελάχιστη ενέργεια. Σε περίπτωση, που βρούμε κάποιο ελάττωμα, στο σφράγισμα της πόρτας, καθώς ελέγχουμε το ψυγείο, πρέπει να το αντικαταστήσουμε, άμεσα, για να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας.

Τοποθετούμε το φαγητό μας, στο σωστό μέρος του ψυγείου

Για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, πρέπει να χρησιμοποιούμε, σωστά, τις διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας του ψυγείου μας: Tο πάνω τμήμα του ψυγείου είναι και το πιο ζεστό. Εκεί, αποθηκεύουμε το μαγειρεμένο φαγητό. Τα λαχανικά τοποθετούνται, στο συρτάρι λαχανικών, ενώ το τμήμα, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το συρτάρι λαχανικών, είναι το πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Εκεί αποθηκεύουμε τα ευπαθή τρόφιμα, όπως το κρέας και το ψάρι, τα τυριά κ.λπ.

Βρίσκουμε τη σωστή τοποθεσία για το ψυγείο μας

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε, σωστά, που θα το τοποθετήσουμε το ψυγείο μας. Αποφεύγουμε την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το ψυγείο, κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως είναι ο φούρνος, το πλυντήριο πιάτων και το καλοριφέρ.

Φροντίζουμε το σωστό εξαερισμό του ψυγείου

Τίποτα δεν πρέπει να καλύπτει τις τρύπες εξαερισμού, στο πίσω μέρος του ψυγείου . Ο ζεστός αέρας πρέπει να διαφεύγει. Διαφορετικά, το ψυγείο θερμαίνεται και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Για τον ίδιο λόγο, δε συστήνεται ο εντοιχισμός του ψυγείου.

Κάνουμε συχνή απόψυξη του καταψύκτη μας

Η τακτική απόψυξη του καταψύκτη είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε μια σταθερή και αποτελεσματική ψύξη και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ο καταψύκτης, που έχει πιάσει πάγο παγώνει, κυρίως, τα στρώματα πάγου και όχι το αποθηκευμένο φαγητό. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και χρημάτων. Στο μεταξύ, πολλά από τα νέα μοντέλα ψυγείων παρέχουν αυτόματη απόψυξη.

Ρυθμίζουμε το ψυγείο, στη κατάλληλη θερμοκρασία

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία ψύξης στο χαμηλότερο σημείο. Η καλύτερη θερμοκρασία του ψυγείου είναι 7 βαθμοί Κελσίου. Η θερμοκρασία του καταψύκτη δεν πρέπει να ξεπερνάει τους -18 βαθμούς Κελσίου. Μπορούμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου, με ένα απλό οικιακό θερμόμετρο.

Κρυώνουμε εντελώς το φαγητό, πριν το βάλουμε, στο ψυγείο

Σε περίπτωση, που βάλουμε ζεστά τρόφιμα, ή ροφήματα, στο ψυγείο, η συσκευή θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια, για να τα ψύξει. Tα αφήνουμε, λοιπόν, στον πάγκο της κουζίνας, να κρυώσουν και μετά τα τοποθετούμε, μέσα στο ψυγείο.

Κρατάμε την πόρτα του ψυγείου κλειστή

Οι πόρτες του ψυγείου δεν πρέπει να μένουν ανοιχτές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς λόγο. Ο ψυχρός αέρας βγαίνει έξω και ο ζεστός αέρας του περιβάλλοντος μπαίνει, μέσα στο ψυγείο, όπου υγραίνεται. Με αυτόν τον τρόπο προκαλείται, γρηγορότερα, πάγος, στο ψυγείο.

Χρειάζεστε νέο ψυγείο; Κατεβάστε την εφαρμογή ecoGator.

Πηγή: http://www.qualitynet.gr