Νέα - Ειδήσεις

Όχι του Επιτρόπου Γεωργίας στην ιδιωτική αποθεματοποίηση χοιρινού κρέατος

05 Φεβρουαρίου 2015
5718 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
xeri arnhtiki stasi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Θέμα στις συζητήσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται διαρκώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά χοιρινού κρέατος μετά το εμπάργκο που επέβαλε από το καλοκαίρι η Ρωσία στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα (ως συνέπεια των οικονομικών κυρώσεων που της επέβαλε η Ε.Ε. για τη στάση της στο Ουκρανικό ζήτημα). Την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα άνοιξε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, με μερικές χώρες να εμφανίζονται ανήσυχες για την πορεία του συγκεκριμένου τομέα. Η απάντηση που πήραν από τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν η… παραπομπή στο μέλλον. Ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αξιολογήσει την κατάσταση της αγοράς και να συζητήσει τη λήψη μέτρων αν χρειαστεί. Παρέπεμψε έτσι το θέμα στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που θα γίνει στα μέσα Μαρτίου. Δεν άφησε όμως εκεί την υπόθεση, καθώς ο ίδιος επανήλθε για να κάνει πιο σαφές το «όχι» του προς τις… ανησυχούσες χώρες της Ε.Ε. Με διαδοχικά μηνύματα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι:

  1. Η μείωση στο μέσο όρο των τιμών χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. συνάδει με την άνοδο της παραγωγής κατά 2,5%,
  2. Ο ευρωπαϊκός κλάδος χοιρινού κρέατος αντιμετώπισε κατάρρευση των εξαγωγών στο πρώτο μισό του έτους 2014, αλλά ανέκανψε το δεύτερο μισό του έτους καταγράφοντας τον Οκτώβριο την ποσότητα ρεκόρ των 310.000 τόνων,
  3. Υπάρχουν σημάδια ότι η αγορά χοιρινού στην Ε.Ε. προσαρμόζεται, κι επομένως δεν δικαιολογείται η Ιδιωτική Αποθεματοποίηση στο χοιρινό κρέας. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για Ιδιωτική Αποθεματοποίηση είχαν θέσει σε προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών μερικές χώρες της Ε.Ε. για να πάρουν τώρα την απάντηση του Χόγκαν μέσω… twitter.

Ρωσικές συζητήσεις με έξι χώρες της Ε.Ε.

Σε μια παράλληλη πάντως εξέλιξη, φαίνεται ότι η Ρωσία, παρά το εμπάργκο που έχει επιβάλει από το καλοκαίρι στο ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας, συζητά την άρση των περιορισμών που έχει επιβάλει στα προϊόντα που δεν ανήκουν στη λίστα των απαγορεύσεων. Τα προϊόντα αυτά, λίπος, λαρδί και εντόσθια, είχαν απαγορευθεί να εισάγονται στη Ρωσία από τον περσινό Ιανουάριο, λόγω των κρουσμάτων της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων που σημειώθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη. Έχει όμως ενδιαφέρον να δει κανείς ότι η συζήτηση περιλαμβάνει μόνο έξι από τις χώρες της Ε.Ε.: Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία και Ολλανδία. Ο όρος που θέτουν οι ρωσικές αρχές είναι η προμήθεια μόνο από αυτές τις χώρες. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι αν η Ε.Ε. επιμείνει να ανοίξουν οι εισαγωγές για όλες τις χώρες της Ε.Ε., αυτό θα οδηγούσε σε ναυάγιο και το σχέδιο να ανοίξουν τα σύνορά τους για τις έξι συγκεκριμένες χώρες. Κτηνιατρικά και υγειονομικά θέματα ή προσπάθεια διάσπασης του ευρωπαϊκού μετώπου; Ο καιρός θα δείξει… Αν και η Ε.Ε. επιμένει ότι απέναντι στη Ρωσία πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι ενιαίες.

Σημειώνεται ότι αυτή η κατηγορία προϊόντων που δεν εμπίπτουν στο ρωσικό εμπάργκο του καλοκαιριού αλλά στο κτηνιατρικό εμπάργκο του περσινού Ιανουαρίου (λίπος, λαρδί και εντόσθια) είναι απαραίτητα για τις προμήθειες της ρωσικής βιομηχανίας κρέατος και το 2013 ανέρχονταν ούτε λίγο ούτε πολύ στην αξία των 400 εκατ. ευρώ (251.000 τόνοι λίπος και λαρδί, και 96.500 τόνοι βρώσιμων εντοσθίων).