Νέα - Ειδήσεις

Η θέση της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas σχετικά με τα trans λιπαρά

22 Νοεμβρίου 2013
8112 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
brand unilever

Με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία του FDA (Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων) που έχει στόχο να περιορίσει την κατανάλωση των trans λιπαρών στις ΗΠΑ, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas θεωρεί επίκαιρο όσο ποτέ το να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα trans λιπαρά και στη χώρα μας. Ιδιαίτερα, εφόσον ακόμη και σήμερα, κυκλοφορούν στον Τύπο και στο διαδίκτυο άρθρα, τα οποία συνδέουν λανθασμένα τη μαργαρίνη με τα trans λιπαρά.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για τα προϊόντα που παράγει, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas μας παραθέτει τις παρακάτω πληροφορίες, με την ελπίδα ότι η παραπληροφόρηση γύρω από το ζήτημα αυτό θα σταματήσει, δεδομένου μάλιστα ότι ήδη έχει περάσει σχεδόν μία 20ετία από τότε που καταργήθηκε η μέθοδος της υδρογόνωσης στις μαργαρίνες της. Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε από το σύνολο του κλάδου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα κατά την παραγωγή των επώνυμων μαργαρινών που κυκλοφορούν σήμερα στα super market της χώρας μας να μην δημιουργούνται trans λιπαρά.

  1. Το θέμα των trans λιπαρών, και ειδικά σε σχέση με την παραγωγή των μαργαρινών, έχει απασχολήσει την ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas από τη δεκαετία του ’90, περίοδο κατά την οποία άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία που αναφέρονταν στην αρνητική επίδραση των trans λιπαρών. Από τότε μέχρι σήμερα, εξελίσσοντας συνεχώς τις διαδικασίες παραγωγής των μαργαρινών, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas είναι η πρώτη παραγωγός εταιρία ελαιουργικών προϊόντων που κατήργησε την υδρογόνωση ως μέθοδο παραγωγής των μαργαρινών, το 1996.

  2. Η νέα μέθοδος παραγωγής μαργαρινών έχει ως αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται trans λιπαρά οξέα.

  3. Με τις συνεχείς αυτές βελτιώσεις, έχει επιτευχθεί η εναρμόνιση των προϊόντων της εταιρείας με τις πιο πρόσφατες διεθνείς και εθνικές διατροφικές οδηγίες. Πιο συγκεκριμένα, η Unilever παγκοσμίως και στην Ελλάδα βελτιώνει συνεχώς την ισορροπία της σύνθεσης των λιπαρών των μαργαρινών της, δίνοντας έμφαση στα «καλά» λιπαρά, δηλαδή τα μονοακόρεστα και τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά.

  4. Οι μαργαρίνες της εταιρείας, άλλωστε, παρασκευάζονται αποκλειστικά από εκλεκτά φυτικά έλαια, τα οποία ελέγχονται αυστηρά για την ποιότητά τους.

Παράλληλα, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, επιζητώντας να αποτελεί μέρος της λύσης των καίριων προβλημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως η αύξηση των καρδιοπαθειών, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, κυκλοφορεί μαργαρίνες με σημαντικά μειωμένα λιπαρά, όπως το Βιτάμ light και το Becel light, αλλά και με ορατά οφέλη στην υγεία και τη μείωση της χοληστερίνης όπως το Becel pro-activ.