Νέα - Ειδήσεις

Η θεραπεία της ημικρανίας με Botox

του Ιωάννη Γεωργίου
20 Ιουνίου 2013
6486 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η θεραπεία της ημικρανίας με Botox

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τη λέξη “botox” φαντάζονται συνήθως γεμάτα χείλη, τσιτωμένα μέτωπα και απαλά μάγουλα. Εν ολίγοις, σκέφτονται την αισθητική χειρουργική. Αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι το botox ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, είναι μια φυσική πρωτεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται από τους γιατρούς από το 1950 για να θεραπεύσει μια σειρά νευρολογικών και μυϊκών παθήσεων.

Η ενεργή αρχή του Μπότοξ είναι το ίδιο απλή όσο και αποτελεσματική. Χορηγείται με ένεση σε μικρές δόσεις στους μύες εκείνου του μέρους του σώματος που παρουσιάζει το πρόβλημα ενώ χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία επώδυνων μυϊκών σπασμών. Επιπλέον, συμβάλλει και στην καταπολέμηση της γήρανσης. Τη δεκαετία του ΄50, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ένεση σε μικρές ποσότητες βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α στους υπερδραστήριους μύες μείωσαν τη δραστηριότητα του μυός μπλοκάροντας την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης στο σημείο της νευρομυϊκής σύνδεσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μυς να αδυνατεί να συσταλεί και να παραλύσει για μια περίοδο τεσσάρων με έξι μηνών.

Η θεραπεία της ημικρανίας με Botox έχει γίνει αντικείμενο μιας σειράς κλινικών μελετών παγκοσμίως. Εδώ και αρκετά χρόνια, η προσέγγιση αυτή θεωρείται στις ΗΠΑ ως καθιερωμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ημικρανίας ενώ η δημοτικότητά της αυξάνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες. Η παράλυση μυών στο μέτωπο και στην περιοχή του κεφαλιού με βοτουλινική τοξίνη μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της ημικρανίας αφού περιορίζει την πίεση που εξασκεί ο υπερδραστήριος μυς στα νεύρα της κεφαλής.

Ωστόσο η ανακούφιση αυτή είναι μόνο προσωρινή και η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται μια φορά κάθε τρείς με τέσσερεις μήνες για να έχει διαρκές αποτέλεσμα. Προς το τέλος της περιόδου των τριών μηνών, ο ασθενής θα αρχίσει να νιώθει και πάλι κάποια συμπτώματα της ημικρανίας και θα παρατηρήσει την επανεμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης στην περιοχή πάνω από τα φρύδια.

Δυστυχώς η δράση του Μπότοξ δεν είναι η ίδια σε όλους τους ασθενής και δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική σε όλους τους τύπους των ημικρανιών. Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα υπάρξει ανακούφιση, για αυτό το και η πρώτη θεραπεία είναι πάντα δοκιμαστική. Συνήθως η δράση είναι πιο αποτελεσματική όταν ο πόνος εκδηλώνεται πάνω από τα μάτια και λιγότερο αποτελεσματική όταν ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα.

Πηγή: www.cypriahealth.com

Ιωάννης Γεωργίου
Ιωάννης Γεωργίου Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική